Ny studie: Därför blir narcissister oftare chefer

En kvinnlig chef som håller i en chefsmugg – kanske är hon narcissist?

Foto: Unsplash.com

Trots deras destruktiva beteenden är narcissister ofta framgångsrika på att nå höga ledarpositioner. Nu kan en ny studie ge svar på varför narcissister är bra på att klättra till toppen av organisationen.

Avsaknad av empati, ett egocentriskt beteende och en manipulerande stil. Låter det som egenskaper som utgör en bra chef och ledare? Nej, inte direkt. Men varför är det då så många narcissister som sitter på höga chefpositioner? Ny forskning menar att man kan ha hittat svaret på frågan.

Därför får narcissister ofta chefspositioner

Charles A. O'Reilly är en av författarna till studien och säger att han själv mött många narcissistiska chefer genom åren.

Därför mår kvinnor bättre av att skilja sig

– Jag studerar ledarskap och har, särskilt i Silicon Valley, utsatts för en stor mängd narcissistiska VD:ar som ofta är destruktiva - även om media håller dem uppe som stora ledare, säger han till sajten PsyPost.

Se också: Chefen drog tillbaka tjänsten när Sara blev gravid

Hans intresse för fenomenet ledde senare fram till studien – som nu säger sig ha hittat anledningen bakom narcissisternas framgångar på jobbet. I studien, som är gjord på 699 individer, fann man att de som hade starkare drag av narcissism var mer benägna att se organisationer som politiska, mer villiga att engagera sig i politiska handlingar på företaget och samtidigt mer skickliga på att göra just detta.

Resultatet är, enligt O'Reilly, ett bevis på att narcissister oftare når maktpositioner på grund av deras vilja att engagera sig i organisationspolitik. Samtidigt menar författaren att det fortfarande är oklart varför människor tolererar en narcissistisk ledare – även efter denna visat sig vara egoistisk och manipulerande.

– Narcissister som innehar ansvarspositioner i organisationer kan vara farliga. Vi måste sluta beundra dem och istället börja granska dem, förklarade O'Reilly.

Källa: PsyPost

Morgonpigg eller nattuggla – därför blir du något av det

Därför ska du ta itu med elefanten i rummet

10 introverta kändisar som kan lära oss en hel del om framgång