Succédraget: Butiken säljer kundkorgar av återvunnen plast

Susanne Petersson och Sara Johansson med butikens nya kundkorgar som man får köpa med sig hem.

Susanne Petersson och Sara Johansson med butikens nya kundkorgar som man får köpa med sig hem. Foto: ICA Ässet Nära Forsheda

Ica Ässet i småländska Forsheda tänkte utanför boxen när de skulle beställa nya kundkorgar. Tanken var att ge ett alternativ till dem som inte ville köpa plastkassar med den nya skatten. Lösningen: kunderna kan köpa kundkorgar av återvunnen plast och använda dem om och om igen...

Snilleblixten för att undvika skatten på plaspåsar

När en stamkund i butiken önskade att få köpa en kundkorg att ta med hem fick Ica-handlaren Peter Johansson och butikschefen Henrik Grahn en snilleblixt. Reaktionerna på den nya plastskatten, som träder i kraft den 1 mars 2020 och innebär att en vanlig plastkasse att bära hem varor från butiken i kan kosta sju kronor, har varit högljudda. Många butiker har satsat på att sälja tygkassar som kan användas flera gånger så att vi kan få bukt med problemet med plastpåsar i naturen och i haven – men på Ica Ässet i Forsheda var beredda att ta det hela ett steg längre.

Henrik Grahn, butikschef, och Peter Johansson, Ica-handlare, poserar med kundkorgarna.

Henrik Grahn, butikschef, och Peter Johansson, Ica-handlare, poserar med kundkorgarna. Foto: ICA Ässet Nära Forsheda

Läs mer och beställ smarta nätpåsar här (reklamlänk från Aller media shop)

Nätpåsar i 5-pack.

Läs mer och beställ smarta nätpåsar här (reklamlänk från Aller media shop)

Kundkorgar istället för plastpåsar

När butiken skulle beställa in nya kundkorgar satsade man på något nytt. De beställde korgar från Nordiska Plast i Gislaved som är tillverkade av 30 procent återvunnen plast – upplockad från haven.

– I dag består kundkorgarna av 30 procent återvunnet material. Det beror på att 30 procent just nu är hållfast. Men företaget som tagit fram dem jobbar på att öka mängden återvunnet material i korgarna, säger butikschefen Henrik Grahn.

Och det verkar som att kunderna ville ha sina egna korgar – det finns bara ett fåtal kvar nu.

– Det ligger i tiden just nu. Kunden är mån om enkla val och det vill vi ge dem. Vi testade att fråga på vår Facebook-sida om någon var intresserad och sålde över 70 korgar på under en timme, berättar Henrik Grahn.

Korgarna har många fördelar

Förutom att de är bättre för miljön än plastpåsar – och så klart för att de i längden kommer vara billigare att köpa än plastpåsar – så tror butikschefen att kundkorgens många användningsområden också bidragit till succén. Kunderna slipper packa ner sina varor i en kasse innan de bär ut dem till bilen, den står stabilt i bilen och är bra att ha tvätt i.

Kundkorgarna som man får köpa med sig hem.

Kundkorgarna med 30 procent återvunnet material. Foto: ICA Ässet Nära Forsheda

– En vän till mig kom på att de kunde vara bra att ha som en snickerilåda med verktyg i också, säger Henrik Grahn.

Beslutet: Då höjs priset på plastpåsar

Kundkorgarna kommer bli en del av standardsortimentet

I dagsläget har butiken sålt två pallar kundkorgar via sin Facebook-sida, där kunder kan förbeställa i kommentarerna. Över 440 korgar har nu sålts och hämtats ut och butiken tänker fortsätta satsa hållbart.

– Vi kommer ta in kundkorgarna i vårt standardsortiment. Några kunder har efterfrågat de större korgarna med hjul så det är en möjlighet i framtiden. Vi kommer även byta ut våra existerande kundkorgar mot de med återvunnen plast när de är förbrukade, berättar Henrik Grahn.

Källa: Värnamo Nyheter, SR

Alternativ till kundkorgar

Låter kundkorgar att ta med sig hem inte som din grej? Det finns andra lösningar! Många butiker säljer tygpåsar som kan återanvändas flera gånger. Smidigt och bra för miljön! Ett annat alternativ är nätpåsar. Med nätpåsar får du dessutom några extra fördelar. Du kan skölja av frukter och grönsaker direkt i påsen och förvara dem i den – de mår nämligen bättre i en nätpåse än i en tygpåse.

Läs mer och beställ nätpåsar här (reklamlänk från Aller media shop)

Nätpåsar i 5-pack.

Nätpåsarna säljs i 5-pack så att du kan använda några till att förvara frukt och grönt och ändå kunna gå och handla med de andra påsarna.

Här är alla regler kring den nya skatten på plastpåsar

Läs mer och beställ nätpåsar här. (reklamlänk från Aller media shop)

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: