Susanne gör succé i spelvärlden som ”FortniteFarmor”

Susanne sitter vid datorn där hennes spelsida som Fortnitefarmor syns i skärmen.

Som FortniteFarmor har Susanne vissa regler: "Det inte är okej att använda svordomar eller kalla varandra för fula saker. Om man gör det får man inte spela med mig."

Foto: Per-Ola Ohlsson

Allt började med att barnbarnet Wilmer frågade om de kunde öva på spelet Fortnite tillsammans.
Sex år senare har Susanne, 65, blivit ”FortniteFarmor” med en hel spelvärld.
– Det finns många fördelar med att det finns äldre i den här världen, säger hon.

Se också: Fem kändisar med väldigt otippade intressen
1:47

Efter reklamen: Se också: Fem kändisar med väldigt otippade intressen

(1:47)

Slå på ljud

De goda bullarna har en strykande åtgång och fatet är snart tomt. Utanför de öppna fönstren i uterummet breder en fantastisk trädgård ut sig ner mot en å där fåglarna kvittrar.

Vi är hemma hos Susanne Karlsson, 65, och hennes man Kenth, 70, i deras hus strax utanför Ullared. Just den här dagen är barnbarnen Wilmer, 12, och Ludwig, 10, på besök för att berätta hur deras farmor blev FortniteFarmor med hela spelvärlden.

– Det började för sex år sedan med att Wilmer hade upptäckt ett nytt spel och behövde någon att träna prickskytte på. En dag frågade han mig ”Farmor, kan jag inte få träna på att döda dig?”, berättar Susanne med ett skratt.

Susanne spelar Fortnite som Fortnitefarmor med sina barnbarn vid datorn.

Via spelet Fortnite kunde Susanne ha kontakt med sina barnbarn via datorn även under brinnande coronapandemi.

Foto: Per-Ola Ohlsson

Susanne är pensionär och ett begrepp i gamingvärlden

Det kanske inte var den vanligaste frågan som en farmor får av sitt barnbarn, men Susanne var inte oförberedd och blev därför inte chockad. Hon och Wilmer hade nästan daglig kontakt via Facetime och hon engagerade sig mycket i hans intresse för olika spel på nätet.

– Vi hade spelat andra spel tidigare. Jag visste att man säger så när det handlar om att eliminera sin motståndare i spelet, säger hon.

Under en lång period övade Wilmer prickskytte på sin farmor som utvecklade en metod med att låta sin figur snabbt hoppa runt och på så sätt undvika att bli träffad.

Till slut tyckte Wilmer att både han och hans farmor var tillräckligt skickliga för att ge sig ut på nätet och spela en match med andra.

– Det var tur att jag hade farmor att öva mig på, säger Wilmer mellan tuggorna på en bulle.

Det dröjde inte länge innan Susanne var lika fast i spelet som sina barnbarn Wilmer och Ludwig som började spela några år senare.

Det här är Susanne

Namn: Susanne Karlsson.

Ålder: 65 år.

Yrke: Pensionär.

Familj: Maken Kenth, 70, dottern Maria, 40, sonen Anders, 41, svärdottern Johanna, 41, och deras barn Wilmer, 12 (fyller 13 i december), Ludwig, 10, och Olivia, 1.

Bor: Villa utanför Ullared.

Spelar Fortnite fem dagar i veckan

Det spelet Susanne och hennes barnbarn främst spelar på nätet heter Fortnite Battle Royale där den sista överlevande spelaren, eller det sista överlevande laget, bland hundra spelare är vinnaren.

– Man kan beskriva spelet som ”Herre på täppan”. Det handlar om att vara sist kvar i spelet. Det är inte lika fredligt som bondgårdsspelet Hay Day som vi spelade tidigare, men trots att det handlar om att man ska skjuta sina motspelare med olika typer av vapen så ser man inte en enda blodsdroppe i spelet och det tycker jag är skönt, säger Susanne.

Åsa Jinder om kärleken till barnbarnet: "Det går inte att beskriva"

En match som varar 15-20 minuter börjar med att spelarna samlas i en lobby. När alla spelare kommit in börjar spelet med att de transporteras med en ”Battle-buss” över en ö. Spelarna kan sedan hoppa av på olika platser på ön och där leta upp sina verktyg och vapen och bygga skydd.

I Fortnite Battle Royale finns olika spellägen och man kan antingen spela solo, trio eller squads.

– Jag tycker det är roligast att spela i lag. Då hjälps man åt i en grupp. Ofta spelar jag, Wilmer och Ludwig i samma lag, säger Susanne, som själv tycker att hennes reaktionsförmåga blivit bättre sedan hon började spela Fortnite.

– Jag hoppar runt mycket när jag spelar. Det började jag med när Wilmer tränade prickskytte på mig och det har jag fortsatt med,

– Ja, du är bra på att hoppa, farmor. Och på att dö, säger Ludwig.

Susanne Karlsson står i trädgården, ler. Hon bär glasögon och ett halsband till ett grönvitt linne.

Susanne är noga med att vara inkluderande när hon spelar Fortnite och arbetar mot mobbning.

Foto: Per-Ola Ohlsson

Susanne har över 10 000 följare på Twitch

Spelandet tog lite extra fart för Susanne under coronapandemin.

– Det var ett bra sätt att träffas när det inte var möjligt att mötas fysiskt. Jag ville hänga med mina barnbarn i något som de var intresserade av.

I dag spelar Susanne med betydligt fler än sina egna barnbarn. Hon har blivit ett begrepp i gamingvärlden som ”FortniteFarmor” eller ”RespectFarmor” som Wilmer döpte om hennes spelarnamn till eftersom han inte tyckte om att alla ville försöka döda hans farmor i spelet. Fem dagar i veckan sitter hon framför datorn i arbetsrummet på andra våningen i villan och spelar Fortnite mellan klockan 17-20.

– Ibland kan det bli till klockan nio, men inte längre. Min man Kenth har satt en gräns för hur mycket skärmtid jag får ha varje dag, säger hon med en skämtsam blinkning mot maken som kommer förbi uterummet för att säga hej.

Man tränar upp sin reaktionsförmåga och det är bra träning i engelska

Det är bara två dagar i veckan som hon inte finns på nätet.

– Onsdagar väver jag och lördagar är jag ledig.

I augusti förra året började hon streama live när hon spelade. Hennes följare på streamingplattformen Twitch har sedan dess ökat stadigt och vid tiden för den här intervjun hade hon en bra bit över 10 000 följare.

– Jag brukar ha mellan 60-150 tittare varje gång jag spelar. Jag har följare i alla åldrar, men de flesta är 10-15 år. Det finns yngre som tittar och spelar med föräldrar i närheten och vuxna som också är med och spelar. Den äldsta jag spelar med har fyllt 50.

Vill motverka mobbing i spelvärlden

Susanne med en tavla som föreställer hennes egna emoji, en kvinna med glasögon, halsband som kramar ett rött hjärta i vilket det står FortniteFarmor.

Tavlan är en bild av Susannes egna emoji som hon fick i present av signaturen Flowy 2022. Skissen har Susanne ritat själv.

Foto: Per-Ola Ohlsson

För Susanne har det, sedan hon började spela Fortnite, varit viktigt att upprätthålla vissa regler som hon tycker att alla ska följa och hon är mån om att man har ett vårdat språk.

– Vi kan till exempel i början av ett spel komma överens om att inte använda ordet ”döda”. Jag vill vara en familjevänlig plattform, där det inte är okej att använda svordomar eller kalla varandra för fula saker. Om man gör det får man inte spela med mig.

Malou von Sivers om kärleken till barnbarnet: ”Fantastisk liten människa”

Susanne är också noga med att vara inkluderande och arbetar mot mobbning.

– Jag har spelat med många ensamma barn, de som varit eller är mobbade och barn och ungdomar med olika diagnoser och funktionsvariationer. För mig är det viktigt att alla känner sig lika värdefulla.

– Jag avslutar alltid mina streams med att säga ”Du är värdefull, perfekt och bäst precis som du är”, säger Susanne och berättar att hon alltid har telefonnumret till Bris jourtelefon (Barnens rätt i samhället) bredvid sig medan hon spelar.

I dag är det mest Susanne och Ludwig som spelar Fortnite tillsammans. Wilmer har gått över till att spela fotbollsspelet Fifa, men det händer att alla tre spelar i samma lag i Fortnite ibland och då vinner de oftast.

I somras besökte Susanne och hennes barnbarn gamingfestivalen Dreamhack i Jönköping. Där fick hon träffa många av sina följare och fans som ville ta selfies tillsammans med henne och få hennes autograf.

Där fick hon också träffa sin stora idol, fortnitestreamern Kevin ”Kevzter” Sundqvist, som hon har mött flera gånger tidigare.

– Jag har spelat med honom vid flera tillfällen och jag är även med i många av hans youtubevideos.

Vad är Fortnite?

Fortnite är ett onlinespel som släpptes 2017 och utvecklats av Epic Games. Spelet finns i olika spellägen: Fortnite: Save the World som är ett co-op-överlevnadsspel, och Fortnite Battle Royale som är ett gratis flerspelarspel där upp till 100 spelare möter varandra.
Fortnite Battle Royale släpptes den 26 september 2017. Två veckor senare hade det spelats av över 10 miljoner spelare. I juni 2018 hade siffran uppgått till 125 miljoner spelare.
Fortnite har många yngre spelare då spelet inte innehåller några explicita våldsscener eller sexualiserat våld. Parallellt med att lösa uppgifterna i spelet så chattar spelarna med varandra via plattformar som Twitch och Discord.
Källa: Wikipedia

Tränar upp reaktionsförmågan och engelska språket

Det är egentligen ingen slump att Susanne är intresserad av spel och engagerar sig i vad barnen gör på sin fritid. Hon är utbildad förskollärare och arbetade bland annat som specialpedagog fram till att hon vid 39 års ålder drabbades av en stroke som gjorde henne halvsidesförlamad.

Spel och lekar i alla dess former har alltid varit ett viktigt inslag hemma hos familjen Karlsson. När vi går upp för trappan till Susannes dator ser vi en korg med Rubiks kub i olika varianter och flera sorters brädspel.

– Jag spelade själv schack i många år och var med i Sveriges schackförbund. Både min son Anders och min dotter Maria var duktiga schackspelare och blev regionmästare i Halland.

För mig är det viktigt att alla känner sig lika värdefulla.

Datorspel kom inte in i hennes liv förrän sonen Anders blev lite äldre. Det var inget som lockade henne eller hennes man.

Men så en höst drömde sonen Anders om en Amiga 2000 och han började sälja jultidningar för att få ihop pengar till den.

– Eftersom vi bor på landet fick han ibland cykla upp till två mil, berättar Susanne.

Men han lyckades och runt 1992-1993 kom den första datorn in i Susannes liv.

– Jag blev nyfiken och testade. Jag minns att det första dataspelet jag spelade var Tetris.

Bröt ryggen efter en båtolycka

Att Susanne är en kvinna som alltid är nyfiken på att testa något nytt, bryr sig om barnen och som trots motgångar i livet aldrig ger upp, vittnar Wilmers och Ludwigs mamma Johanna om, som satt sig bredvid oss i uterummet.

Efter en båtolycka där hon bröt ryggen kunde Susanne inte gå utomhus utan stöd, hon kunde definitivt inte cykla, åka skidor eller simma. Trots det genomförde hon Tjejklassikern 2016.

– Det var så att min dotter genomförde Tjejklassikern och då ville jag också göra det. Jag började hårdträna och till slut kunde jag gå mödosamt och även cykla trots att jag föll omkull många gånger.

Susanne spelar kubb med barnbarnen i trädgården.

Susanne umgås mycket med barnbarnen. Kubb brukar de spela tillsammans i Susannes och maken Kenths trädgård.

Per-Ola Ohlsson

Trots alla odds hon hade emot sig lyckades hon genomföra Tjejvasan, Tjejvättern, Vansbrosimmet och tio kilometer löpning inom loppet av samma år.

– Jag klarade att åka tre mil skidor, men jag gick ner för alla backarna. De tio milen av Vätternrundan tog 5,5 timme för mig att genomföra och när jag simmade hade jag min dotter hela tiden vid min sida. Men jag klarade det.

Året därpå skadade Susanne sig i samband med Vätternrundan och det var då hon bestämde sig för att söka utmaningarna i spelvärlden i stället.

– Det finns många fördelar med att det finns äldre i den här världen. Det motverkar mobbing och hårt språk och det blir lite tryggare när de finns vuxna med, säger hon.

– Man tränar upp sin reaktionsförmåga och det är bra träning i engelska. Det senare har jag märkt både hos mig själv och mina barnbarn.

Wilmer och Ludwig är stolta över sin farmor.

– Alla kallar henne farmor i spelet, men hon är vår farmor, säger Wilmer.

Doris: Mitt barnbarn gav mig mitt livs bästa överraskning