Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Svensk misstänkt IS-soldat i Frankrikes största terrorrättegång

29 sep, 2021 
henrik högström
Osama Krayem åkte till Syrien för att ta värvning i terrorsekten IS
Efter en uppväxt på Rosengård och i Oxie lämnade Osama Krayem plötsligt Sverige för Syrien. Här publicerade han stolta bilder av sig själv som IS-krigare på sociala medier. Nu är 29-åringen en av 20 anklagade för terrordåden i Paris 2015 som krävde 130 människors liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På kvällen 13 november 2015 skakades Paris av tre synkroniserade terrordåd. Målen var ställen med myllrande folkliv för maximal effekt. Tre självmordsbomber utlöstes utanför nationalarenan Stade de France där Frankrike och Tyskland spelade en träningslandskamp. I västra Paris gick beväpnade personer in på barer och restauranger i och öppnade eld. En tredje terrorgrupp gick in på fullsatta rockklubben Bataclan och började skjuta. Under terrordåden den kvällen dödades 130 personer och sju terrorister. Hundratals personer skadades.

Sorg i Paris efter terrorattackerna 2015
Sorg i Paris efter terrorattackerna 2015.

Nu, nästan sex år senare, har rättegången inletts mot 20 misstänkta terrorister. Bland dem förre Malmöbon Osama Krayem. Terrorattackerna i Paris hänger ihop med liknande attacker i Bryssel 22 mars 2016. Även där handlar det om flera synkroniserade attacker. Den här gången på morgonen där självmordsbombare spred död och förintelse omkring sig på flygplatsen Zaventern och på ett tunnelbanetåg. Tre självmordbombare tog med sig 32 oskyldiga in i döden. Återigen skadades hundratals personer. En av de gripna, Osama Krayem, hade köpt resväskorna som dolde bomberna på flygplatsen. På övervakningsbilder syns han också i tunnelbanan med den terrorist som senare utlöste bomben på tåget.

Annons

Kopplingar mellan Paris och Bryssel

I den digra polisutredningen efteråt har deltagarna i de olika terrordåden kunnat knytas till attackerna i både Paris och Bryssel under IS-fana. Terrorvästarna som utlöstes i Paris ska till exempel ha satts ihop i en lägenhet i Bryssel där Krayem lämnat DNA, enligt åklagare. Terroristerna har i flera fall liknande bakgrund. Unga män, vissa med kriminellat bagage, som radikaliserats och lämnat Europa för att strida med IS i Syrien. Krayem är inget undantag från mallen. Han växte upp på Rosengård i Malmö med sin familj och bodde även under en period i Oxie. Lagbilder från pojkåren talar om ett stort intresse för fotboll. Som 11-åring var han, som spelare i IFK Malmö, med i en dokumentärfilm om lyckad integration. En kille som andra, lugn och tillbakadragen.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

I gymnasiet läste Osama Krayem på byggprogrammet. Han umgicks med en del kriminella i Malmö och hade polisens uppmärksamhet men inget brottsregister. 2014 lämnade hade ett projektjobb i Malmö stad och reste till Syrien för att ansluta till IS. I januari 2015 postade han bilder på sociala medier från sin nya miljö. En leende Osama hade låtit skägget växa, bar kamouflagekläder och hade ett vapen i händerna. I fonden syntes den svarta IS-flaggan. Krayem misstänks för att ha varit med vid det brutala mordet på en jordansk pilot som störtat i Syrien i december 2014. Piloten brändes ihjäl levande inlåst i en bur. IS filmade och publicerade pilotens dödskamp. Filmen är 22 minuter lång.

Lägenheten i Bryssel där Osama Krayem och en annan av de misstänkta terroristerna bodde
Efter terrordådet i Belgien slog polisen till mot den här lägenheten i Bryssel som Osama Krayem och en annan terrorist kunde knytas till.

Tog sig till Europa

Under det turbulenta flyktingåret 2015 tog Osama Krayem sig till tyska Ulm under namnet Naim al-Hamed. Här blev Osama upphämtad vid en flyktingförläggning av Salah Abdeslam, en terrorist som senare fälls för att ha skjutsat självmordsbombarna till Stade de France. Under utredningens gång har Osama Krayem medgett att han gick till tunnelbanestationen med en ryggsäck packad med sprängmedel. Han ska aktivt ha backat från att lösa ut bomben, rapporterar Sydsvenskan.

Annons

– Jag var inte i Bryssel av en slump. Jag visste vad jag gjorde. Men jag ångrade mig i sista stund, ska Osama Krayem ha sagt.

Rättegången i Paris hålls i en specialbyggd lokal inne i justitiepalatset. Osama Krayem, Salah Abdeslam och deras medåtalade misstänks för att ha planerat, genomfört eller på annat sätt varit behjälpliga vid attackerna. Förhandlingen beräknas pågå till våren 2022. När det målet är avklarat kommer rättegången om terrattackerna i Bryssel att ta vid.

Källa: Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan

Salah Abdeslam, dömd terrorist
Salah Abdeslam hämtade upp Osama Krayem på flytingförläggningen i Tyskland. Han är misstänkt för inblandning i terrorattackerna i Paris och redan dömd för att ha skjutit mot belgisk polis.
Annons