Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Tarotkort – från spel till spådom

21 dec, 2023 
Tove Björnlundh
Allas reporter blir spådd på en mässa.
Allas reporter djupdyker i tarotkortens värld. Resan tar henne via ockulta magiska sällskap, till klangritualer på mässor och kanske får hon en inblick i sin framtid.
Kejsarinnan, De älskande, Döden.
De flesta av oss har någon gång kommit i kontakt med tarotkort. Handlar det om magi och spådom eller är det ett verktyg för personlig utveckling? Och varför är det så populärt i dag, 500 år efter att de skapades?
Allas dyker djupt ner i den mystiska världen som omger kortleken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Affirmation – det här är det och så använder du dig av detBrand logo
Se också: Affirmation – det här är det och så använder du dig av det

De är 78 kort som kan berätta om din dåtid, ditt nu och din framtid. Ge råd i karriär och kärlek. Eller säga något om vem du är som person.

Jag vill förstå fenomenet och tänker köpa en egen tarotlek. Google leder mig till butiken med det passande namnet Häxan. Men när jag parkerat cykeln är butiken som bortblåst. Den har slagit igen. Jag är beredd att ge upp när jag lyfter blicken och tittar rakt på en tarotkortlek i ett skyltfönster jag inte känner igen. Butiken heter Sök & finn, och därinne finner jag inte en utan cirka 40 olika tarotkortlekar. Det måste vara ödet.

Annons

Det finns dock en bättre förklaring än ödet. Det är trendigt med tarot. Under senhösten släppte svenska smyckesdesignern Maria Nilsdotter en kollektion med inspiration från tarotvärlden, full av andliga symboler. Dior har släppt två haute couture-kollektioner på temat.

Trendigt med tarot – nyandlighet har blivit mainstream

Rättigheten till den mest använda leken, Rider-Waite, köptes 1971 av företaget US games systems. De senaste fem-sex åren har deras försäljning av tarotlekar dubblerats, enligt Washington post.

Men framför allt svämmar det över av tarotläsningar i sociala medier. På video-appen Tiktok har inlägg med hashtaggen #tarot över 75 miljarder visningar. På Instagram finns över 23 miljoner inlägg märkta med #tarot.

Jag drar 10 svärd - i ryggen

7 oktober. Under andaktsfulla former har jag packat upp min lek. Jag samlar mig, andas lugnt och väljer ett kort. Jag drar tio svärd. I ryggen. Det står för svek, stympning och död. Vad kul det var med tarot!

Annons

Jag ringer upp Olivia Cejvan, lektor i religionsvetenskap vid Linnéuniversitetet som forskar på esoteriska sällskap.

– Det är komplicerat att spå en trend. Ockulta fenomen i popkulturen är trendigt. Harry Potter-generationen har fått med sig det här sedan barnsben. Men nya medieformer, som sociala medier, gör det också mer synligt, säger hon och förklarar:

– Ockultism har alltid lockat människor, det har rötter tillbaka till antiken. Från 1800-talets mitt och framåt skedde ett uppsving, med bland annat esoteriska salonger i Paris och som teman i målarkonsten.

Olivia Cejvan, lektori religionsvetenskap.
Olivia Cejvan, lektori religionsvetenskap.

Vid förra sekelskiftet startades flera magiska ordnar. Och på 60-talet kom hippie-eran som en sökande motkultur.

Annons

Men hur ser det ut i dag då?

– Det som har ändrats är mer den generella opinionen. Det är stor skillnad på hur det bemöttes i svensk media på 90-talet jämfört med i dag. Det är mer tillåtande nu och ses inte som lika suspekt längre, säger Olivia.

78 mystiska kort

■ Kortleken består av 78 kort uppdelade i stora och lilla arkanan.

■ Stora arkanan har 22 kort med namn som Eremiten, Rättvisa, Döden och Tornet.

■ Lilla arkanan har 56 klädda kort (som en vanlig kortlek) och består av fyra sviter. De kan variera men kallas oftast svärd, bägare, mynt (eller pentakel) och stavar.

■ Arkana betyder hemligheter eller mysterier.

Från vanliga spelkort till att kunna spå framtiden

Tarotkorten skapades i mitten av 1400-talet i norra Italien. Då som vanliga spelkort med vackra motiv. Drygt 300 år senare kommer två fransoser, Antoine Court de Gébelin och Jean-Baptist Alliette, popularisera användandet av korten för spådomar.

– De skapade systemet för hur de skulle användas och tryckte böcker och gav lektioner för att studera kortens mysterier. De menade att korten hade ursprung i Egypten, vilket ansågs vara den ultimata urgamla hemvisten för mysterier och magi, förklarar Olivia.

Annons

1909 publicerades den i dag vanligaste kortleken, Rider-Waite, skapad av författaren Arthur Edward Waite och illustratören Pamela Coleman Smith. De var medlemmar i ett hemligt magiskt sällskap: Hermetic order of the golden dawn. Leken är fylld med ockulta och religiösa symboler. Det uppskattas att den i dag finns i över 100 miljoner exemplar.

11 oktober. Jag drar två i bägare. Möt hjärtats begär, sann kärlek, ömhet, äktenskap, dragningskraft. Det börjar arta sig!

Danah är spådam med över 30 år i branschen. Hon lärde sig spå i vanliga kort och i handen från boken Sibyllans hemligheter. Efter några år av att ha spått vänner på fester utbildade hon sig till reiki-healer (en holistisk japansk healingmetod) och började bygga upp sin verksamhet.

– Jag flyttade långt ut på landet vid Åkersberga och hade ett eget spåhus. Det här var i början på 90-talet så jag annonserade i gula sidorna. Då kom det folk ända från stan.

Annons

Hon märker att tarot har blivit vanligare.

– När jag började spå sågs jag som jätteannorlunda, i dag har var och varannan en kortlek hemma. Det kom flera tv-program med medium som satte i gång intresset i Sverige på 2000-talet.

Danah spår Allas reporter.
Danah har över 30 år i spå-branschen och har varit på mässan i flera år.

Hur reagerar folk när du berättar att du är spådam?

– ”Är du? Kan du titta i min hand?”, säger Danah och skrattar.

Min fördom, som har stöd bland annat i SOM-institutets senaste rapport, är att fler kvinnor än män är intresserade av tarot och nyandlighet.

– Det är fler kvinnor, absolut, men det blir fler män. De är också intresserade. Men de kanske lever kvar i det logiska tänkandet medan kvinnor har mer kontakt med sina kreativa, intuitiva känslor.

Annons

Frågar de om olika saker?

– Generellt så frågar kvinnor mer om känslor och relationer, män mer om ekonomi och affärer.

Händer det att du ser något du inte vill förmedla?

– Jag pratar inte om döden och sjukdomar. Frågar de om sjukdomar så får man gå till en läkare. En del undrar om pengar specifikt, jag kanske kan se en summa men jag vill inte säga var ifrån, jag vill inte uppmuntra folk att spela bort pengar, säger Danah.

Harmoni expo är största alternativmässan för kropp och själ

Vi stämmer träff på Harmoni expo – en alternativmässa för kropp och själ. När jag kommer fram till mässhallen så ringlar sig kön lång längs Solnas gator. Nära 5 000 besökare kommer under två dagar bli spådda, testa healing och klangresor och delta på seanser. Och så klart: Köpa kristaller.

Petra Adams och Tina Bergqvist.
Petra Adams och Tina Bergqvist driver Harmoni expo.

Mässan startades 1996 och hålls sedan 2009 två gånger per år i Stockholm. I dag drivs den av Petra Adams och Tina Bergqvist.

Annons

– Mässan förändras kontinuerligt, men det är mycket som består. Alla besökare gör sin egen holistiska resa och det en person upptäckte och utforskade för flera år sedan kan vara helt nytt för någon annan, säger Petra Adams och lägger till:

– Många metoder som finns representerade kommer från tusenåriga läror och ändrar sig väldigt lite, det är snarare synen på dem som ändras. Något som ansågs som alternativt för några år sedan ingår i vår vardag och praktiseras av gemene man i dag, såsom meditation, yoga eller fasta.

Vi letar upp Danah och jag slår mig ner för en läsning som ska visa vad som kan hända i mitt liv det närmsta året. När jag ser korten tänker jag: Aj då. Jag ser ett hjärta med tre svärd igenom. I mitten stirrar Djävulen rakt på mig och där, längst fram, ligger jag igen, face-down med tio svärd i ryggen.

Annons

Ett kort som symboliserar svek och katastrof. Men det är inte så illa som det ser ut säger Danah och jag tror henne, nästan.

– De börjar ryckas ut. Du har haft tio svärd i ryggen, men är på väg att frigöras.

Det finns bara en väg från botten och det är uppåt. Och tarot är en cyklisk lära. Slutet indikerar också att något nytt börjar.

Vi pratar om min relation, om hur vi måste kommunicera om problem och om mycket annat. Min första reaktion är ändå ”Nej, det här stämmer inte alls!” Vilket, när jag tänker efter, är svårt för mig att säga om framtiden, den har ju inte hänt än. Men under de följande dagarna tänker jag mer och mer på spådomen. Den börjar sjunka in. Kanske är det vissa saker jag bara inte vill ska hända. Det var lätt att ta till mig de positiva delarna, och svårare att acceptera det jag kanske behövde jobba på.

Annons

Jag undrar om Danah brukar spå sig själv.

– Jag gjorde det mycket i början. Nu jobbar jag mer med manifestering och positiva tankar. Men när jag väl tar fram korten så har de aldrig fel. Det blir precis så – tyvärr oftast negativt, säger hon med ett skratt.

Inte bara en lek

■ Tarot de Marseilles är originalleken från 1400-talet som användes som spelkort. Den utvecklades senare till att spå med.

■ Den mest kända kortleken har flera namn: Rider-Waite, Waite-Smith eller Rider tarot. Den skapades av Arthur Edward Waite och illustrerades av Pamela Coleman Smith. Kortleken trycktes av Rider company.

■ Aleister Crowley skapade kortleken Thoth tarot, med inspiration från vetenskap, filosofi och olika ockulta symboler.

■ I dag finns över 1 000 kortlekar med olika inriktningar – allt från änglar till tv-serier – men de flesta baserar sig på dessa tre.

Är intresserade av andlighet, healing och kristaller

Trots att jag precis stirrat Djävulen i vitögat (jag är fjättrad, något håller mig fast) får jag blodad tand och börja söka efter fler tarotläggare. Jag behöver knappt leta. Det finns 15 till. Jag ställer mig på lite avstånd men kan inte låta bli att se att en kvinna både skrattar och gråter under sin läggning.

Annons

Kvinnan heter Shideh och är på mässan med sin dotter Melody. De delar ett intresse för den andliga världen, healing och kristaller.

– Jag har varit intresserad av det här sedan jag var liten, säger Shideh och fortsätter:

– Det är alltid känslosamt. Även om man vet saker själv, innerst inne, kan det väga tungt att höra någon annan säga det högt.

Melody var först skeptisk.

– Jag tänkte att alla får upp ungefär samma kort, men våra var väldigt olika. Jag har testat hos tre tarotläsare nu och samma tre kort har dykt upp på varje läsning för mig. Det måste ändå betyda något. Jag gillar tarot, det kan hjälpa en att få en förståelse för sig själv, säger hon.

Lådor fyllda med olika tarotkortlekar på ett bord.
Det finns en hel uppsjö av tarotkortlekar att välja bland.

Jag slår mig ner hos Lotta Sjöberg, astrolog och tarotläggare. Hon började spå på 1990-talet efter att hon fått en kortlek av en kompis.

Annons

– För 20 år sedan var det konstigt att hålla på med tarot. Även innan pandemin så kom det ett par stycken när man satt på den här mässan. Nu har det exploderat.

Besökarna på mässan är i alla åldrar och ser ut som folk gör mest, även om jag ser fler sjalar och smycken med ockulta symboler. Det är fler kvinnor än män, men inte så mycket som jag trodde.

En överblicksbild av mässan Harmoni expo.
Redan innan mässan öppnade ringlade sig kön lång utanför.

Är det mest kvinnor som är intresserade?

– Nej, det stämmer inte. Det kommer män med som vågar fråga om allt. Men kvinnorna har ju gått före och visat vägen. Människor har alltid velat ha vägledning och läst i stjärnorna.

Annons

Lotta spår mig med annan kortlek, Thoth tarot. Den skapades ockultisten Aleister Crowley. Också han medlem i det magiska sällskapet Hermetic order of the golden dawn.

Lotta Sjöberg spår Allas reporter.
”Människor har alltid velat ha vägledning och läst i stjärnorna”, säger Lotta.

Vissa teman återkommer från Danahs spådom: Kreativitet, förändring och pånyttfödelse. När vi går in på specifika frågor om relationen blir jag lugnad: Första kortet är lycka. Piuh!

När jag lämnar mässan är jag helt slut. Det har dunkats på trummor, rörts i klang-skålar och folk har testat behandlingar jag inte hört talas om, som andlig kirurgi. Kristaller har sålts i massor, jag har sett unga kvinnor testa slevar för att röra ihop häxbrygder och en man som jobbar med exorcism.

Trotkortet De älskande
Kortet De älskande kan betyda kärlek, partnerskap, val eller balans.

18 oktober. Jag tänker dra ett kort men känner mig ”fladdrig i mina energier”. Ett uttryck jag aldrig tidigare använt. En timme senare drar jag De älskande. Kärlek, åtrå, äktenskap men också dualitet och ett val som ska göras. Spännande.

Annons

Sekulärt folk men vi tror på paranormala fenomen

Svenskarna beskrivs ofta som sekulära. 2020 sa bara 36 procent att de trodde på Gud enligt en undersökning från SOM-institutet. Ändå är intresset för spiritualitet högt. I 2023 års undersökning svarade över 40 procent att det finns människor med paranormala förmågor. 18 procent tror att man kan spå framtiden med tarot.

Jag ber religionsantropologen Olivia Cejvan förklara.

– Det är en glidande skala att tro på något. Det är lätt att tro på spöken i en mörk stuga i skogen. Men på kontoret har du inte samma känsla. Vi använder oss av olika utblick på vår verklighet i olika situationer. I kristider kanske vi har lättare att ta till änglar eller spådomar, som ett halmstrå för hopp.

Tarotkortet kejsarinnan.
Tarotkortet Kejsarinnan kan betyda gudomlig femininitet, sensualitet och fertilitet.

Sekularisering behöver inte heller betyda avsaknad av religion.

– Snarare att den institutionaliserade religionen får mindre inflytande.

Annons

Enligt SOM-studien är det fler kvinnor som tror på paranormala fenomen. Olivia berättar att kvinnor hade framträdande roller i de magiska sällskapen runt sekelskiftet till skillnad mot antalet ledarroller i samhället i stort. Ofta hyllas också feminin intuition och olika gudinnor dyrkas. Till skillnad mot hur det såg ut i våra stora religioner. Att det här skulle påverka att kvinnor är mer intresserade av andlighet i dag är dock bara spekulationer. Forskning på ämnet saknas.

Hur skiljer sig nyandlighet från traditionell religion?

– Det är förhållandevis odogmatiskt. Man ser att alla religioner har sanningar, du kan vara kristen och tro på egyptiska gudar.

Man slipper gå med i en församling och få en hel lära på köpet. Kanske tror du på manifestering men inte på kristaller.

– Dessutom kan du träna dig själv på dessa färdigheter. I stället för att ha profeter och schamaner så är det något varje människa kan göra. Grundprincipen är att du kan förvandla dig själv och din tillvaro, säger Olivia.

Annons

Varför tror du att tarotkorten fortsätter att intressera så många?

– De är lättillgängliga men också enormt komplexa. Du kan studera dem hur mycket som helst och ändå upptäcka nya saker. Och vad betyder korten när de sätts i samband med varandra? Det är kreativt och kräver associationsförmåga.

Det behöver inte vara magi, det kan vara psykologiskt

Korten är lätta att ha med i handväskan. De vackra bilderna gör sig bra på sociala medier. Och det är kul!

– Det härstammar från spel för nöjes skull. Det är underhållning, det ska man inte heller tappa, säger Olivia.

Sen sätter hon fingret på det jag tror ligger bakom dagens popularitet:

– Det behöver inte vara magi, det kan vara psykologiskt. Ett berättarverktyg, att tolka var du varit och var du är på väg. Det hjälper oss att skapa meningsfulla narrativ av vad som händer oss.

Tarotkortet Döden.
Tarotkortet Döden kan betyda förändring, slut, släppa taget.

Självhjälp och personlig utveckling har länge kallats för vår tids religion. Tarot kan vara det. Du frågar dig själv: vad vill jag uppnå, hur ska jag agera i en situation, hur kan jag tänka kring ett val. Korten ska vägleda dig och låsa upp svaren som redan finns inom dig.

Annons

Det är något högst individuellt som ändå är en del av en gemensam tro. Man får plocka russinen ur kakan. Tillhöra en grupp med samma intressen men där man får följa sina egna regler. Det är en chans att stanna upp och tänka över hur man mår och på vad man vill med sin framtid. Kalla det meditation eller terapi eller magi om du så vill.

Reportaget är skrivet och jag drar ett kort till. Översteprästinnan. Det handlar om jaget och själen. Om ockulta mysterier. Att följa sin intuition, ett sökande efter djupare mening.

Tillbaka till Danah.

Kan vem som helst lära sig spå?

– Jag tror att har du intresset kommer du kunna utveckla din andliga förmåga. Ju mer du jobbar desto fortare går det. Vi alla är intuitiva.

Går det verkligen att spå framtiden?

– Ja. Absolut, säger hon.

Annons