Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Therése: Det finns inga ursäkter att inte leva mer miljövänligt

27 nov, 2021 
Therése Cedergren
Therése Cedergrens dotter har lärt henne vikten av att vara mer miljövänlig, men erkänner att hon ibland helt enkelt inte har orkat. Aller Medias She report visar att nio av tio kvinnor tycker att det är viktigt med hållbarhet, samtidigt svarar hälften att de inte lever på ett hållbart sätt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Neeeeeej, vrålar min dotter. Samtidigt springer hon fram och tar påsen ur mina händer och häller ut alla soporna i vasken. Jag blir helt tyst och slår ut händerna. Varför?

Se också: 10 saker du kan göra för klimatet redan idag

10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

Så utskälld jag blir. Jag har verkligen inte sopsorterat rätt skriker hon och ger mig en lång lektion i vad jag gjort fel. Hon lägger allt i små högar och pekar på att det och det ska minsann ligga i en annan påse och i rätt kärl i tunnan utanför huset. Hur kunde jag vara så slarvig?

Jag säger att det inte var meningen men att jag var stressad efter en lång arbetsdag och inte tänkte klart, men att jag självfallet gör om och gör rätt.

Annons

Jag erkänner, med risk för att någon blir arg, att jag stundtals inte orkat.

Samtidigt skäms jag för jag som vuxen ska väl ändå föregå med gott exempel. Men så tänker jag att min dotter redan för tio år sedan lärde sig att tänka miljövänligt och källsortera på förskolan. Fröknarna kunde lägga hela dagar åt att lära barnen om hur viktigt det är att ta hand om miljön. Att inte köpa onödiga saker och leva utan slit och slängmentaliteten.

Då var jag så stolt över min dotter – och jag backade henne i tänket. Men vad gjorde själv? Nja inte hälften så mycket kan jag säga. Ångrar det såklart i dag för jag borde också gått all in för hållbarhet och att leva klimatsmart. Men jag erkänner, med risk för att någon blir arg, att jag stundtals inte orkat.

De självklara sorteringarna som att inte kasta batterier i soporna och lämna in tidningar i uppsamlingskärl är en självklarhet. Men visst, mat har ibland hamnat bland papperskartongerna i kärlet. Ajabaja mig, men efter en lång arbetsvecka har det slunkit ner av bara farten.

Inte för att det gjort saken bättre att jag bor i en kommun som är bland de sista i Sverige att få en tunna där man kan sortera i kärl. Sedan ett halvår får även vi dessa tunnor. Och vilken panik som då utbröt i vårt hem. Vart skulle vi kasta allt inomhus innan påsarna skulle bäras ut i rätt kärl? Min dotter höll kurs för mig om vad som gällde. Jag fullständigt baxnade av hennes kunskap.

Annons

Hon har läxat upp mig att det jag gör minsann påverkar klimatet och att om jag inte skärpte mig skulle jag betala böter till henne. Hon ser det som en självklarhet att vi alla måste hjälpas åt. Och att det faktiskt gör skillnad. Hon har likaså kommenterat när folk bara kastar sopor helt fel på återvinningsstationer, när hon följt med dit.

Men oavsett finns det inga ursäkter att inte skärpa sig med att leva mer miljövänligt och ja, jag kämpar verkligen varje dag för att min dotter inte ska förakta mig. För hon har verkligen vuxit upp i sann miljöanda. Precis som så många av hennes kompisar.

Hon älskar Greta Thunberg. Och min dotters generation är vårt hopp. Kanske det sista.

Och så klokt de resonerar om att köpa begagnat i stället för nytt och att man inte behöver konsumera för att bli lycklig. Vad jag med säkerhet vet är att utan det hon lärt sig i förskolan, skolan och av alla miljökämpar, hade jag inte haft en så miljömedveten dotter.

Hon älskar Greta Thunberg. Och min dotters generation är vårt hopp. Kanske det sista. Nu lever även jag mer hållbart. Tack älskade barn!

She report

Aller media ger regelbundet ut en rapport om hur kvinnor ser på specifika frågor utifrån ett valt tema. Den 25 november publicerades den senaste som handlar om "Fyra insikter om kvinnor, livsstil och hållbarhet".

Fakta om undersökningen

Undersökningsform: Webbenkät
Fältperiod: September 2021
Urval: Riksrepresentativt urval
Antal svaranden: 1056 enkätsvar
Bakgrund: 18-75 år, kvinnor.

Utdrag ur undersökningen

  • Nio av tio kvinnor tycker att det är viktigt med hållbarhet.
  • Hälften av de svarande anser att de inte lever på ett hållbart sätt. Lika många svarade att de känner sig oroliga när pratas om klimat och hållbarhet.
  • Tre av tio tänker på hållbarhet varje dag.
  • Sju av tio kvinnor har det senaste året gjort förändringar i sin vardag för att försöka leva mer hållbart. Till exempel sopsortera, handla secondhand eller äta mindre kött.
  • Tre av tio planerar att laga saker och kläder kommande år.

Se också: 5 mäktiga citat av Greta Thunberg

5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom årenBrand logo
5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom åren
Annons