Tik Tok-tecknet räddade kidnappad tonårsflicka

Tiktok

Foto: Davide Bonaldo

Bilister larmade om att de sett en ung flicka i en bil som signalerade att hon var i fara. Ett handtecken som flickan lärt sig via populära appen Tik Tok.
TV: Krimfallen som skakade Sverige
2:36

Efter reklamen: TV: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Slå på ljud

Nedstängningarna som följde på Corona gjorde att kvinnofriden blev lidande. Över hela världen rapporterades en ökning av fall där kvinnor misshandlats i hemmet. Ur den akuta situationen föddes ett behov av en larmsignal. Ett sätt för utsatta kvinnor att kalla på hjälp utan att skrika. Ett handtecken föddes och spreds via sociala medier som #SignalForHelp. Den nödställda håller upp en utsträckt hand med tummen in mot handflatan och viker ner fingrarna över tummen.

#SignalForHelp. Den nödställda håller upp en utsträckt hand med tummen in mot handflatan och viker ner fingrarna över tummen. Tiktok tecknet för hjälp.

#SignalForHelp. Den nödställda håller upp en utsträckt hand med tummen in mot handflatan och viker ner fingrarna över tummen.

Foto: Signal for help

Larmsignalen har, som sagt, fått spridning . Nu rapporterar BBC om ett fall där gesten gjort verklig skillnad. I början av november anmälde ett par i North Carolina att deras 16-åriga dotter försvunnit. Ett par dagar senare larmade en bilist i Kentucky om att hen observerat en ung flicka i en bil som verkade vara i fara. Flickan hade gjort handtecknet för att hon var i fara och behövde hjälp.

Så här gör man signalen för att man är utsatt för våld och vill ha hjälp.

Misstänkt för kidnappning

Uppringaren berättade också att bilen flickan färdades i kördes av en äldre man. Med ledning av uppgifterna kunde polisen hejda bilen. Flickan visade sig vara identisk med den 16-åring som anmälts försvunnen ett par dagar tidigare. Föraren, James Herbert Brick, 61, greps misstänkt för kidnappning av flickan.

Enligt nyhetskanalen WKYT bodde Brick nära flickans familj. En av utredarna vittnade om att Brick hotat flickan med att ta livet av flickans husdjur om hon rymde.

"Hon var vettskrämd".

Letar efter försvunna på sociala medier

Fritagningen i Kentucky är inte första gången som Tik Tok, eller sociala medier, spelar roll i brottsbekämpande syfte. Allas har tidigare berättat om Sarah Turney som använt sig av Tik Tok för att ge sin försvunna syster Alissa rättvisa.

Brian Laundrie och Gabby Petito

Sökandet efter influencern Gabby Petito engagerade online.

North Port Police Department

Kriminolog om attackerna: "Använder skolan som scen"

Ett annat uppmärksammat fall som haft genomslag i sociala medier är influencern Gabby Petitos tragiska försvinnande och död. Petito, 22, drev en nystartad Youtube-kanal tillsammans samt hade ett gemensamt konto på Tiktok med sin pojkvän Brian Laundrie. Tillsammans kuskade de runt i en van och postade bilder från naturreservat till exempel. I slutet av augusti anmäldes hon försvunnen av sin familj. Hennes följare bidrog till letandet med egna observationer och vittnesmål på bland annat Tik Tok. I mitten av september hittades hon mördad i ett naturreservat de besökt.

Då hade pojkvännen redan återvänt hem. Brian var inte formellt misstänkt för mordet men betraktades av polisen som en person av intresse för utredningen. Pojkvännen kan dock inte bidra till att kasta ljus över vad som hänt. I oktober hittades kvarlevorna efter honom i ett naturområde i Florida inte långt från hans föräldrahem.

Källa: BBC, Expressen, WKYT