Sarah använde TikTok för att ge försvunna systern rättvisa

Sarah Turney har efterlyst sin syster Alissa på vägskyltar

Foto: ABC News

Sociala medier kan kräva för mycket av vår tid. Men kraften i räckvidden kan även föra människor tillsammans och till och med lösa brott.Här är historien om hur Sarah Turney använde alla kanaler och TikTok för att lösa mysteriet med sin försvunna storasyster.
TV: Krimfallen som skakade Sverige
2:36

Efter reklamen: TV: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Slå på ljud

Alissa bodde med sin syster Sarah och sin styvpappa Michael i Phoenix, Arizona. Flickornas mamma hade dött i cancer några år tidigare. Det fanns även tre äldre bröder men de var utflugna.

I maj 2001 var Alissa 17 år och Sarah 12. Alissa gick i Paradise Valley High school. Det sista livstecknet från henne är att hon stack in huvudet på en träslöjdslektion där hennes pojkvän John var och sa att styvpappan skulle hämta henne tidigare från skolan. Alissa och hennes vänner hade planer för kvällen, det var sista dagen innan sommarlovet och fest väntade, men hon kom aldrig till partyt.

När lillasyster Sarah kom hem fann hon Alissas rum i oordning. Allting låg huller om buller. Men det fanns också en lapp på byrån där Alissa skrivit att hon stuckit till Kalifornien och tagit 300 dollar med sig. Sarah tyckte det verkade rimligt. De hade en moster i Kalifornien som systrarna pratat om att besöka och hon kunde se Alissa framför sig i en jeep på väg mot en ny drömtillvaro. Lite som i en film. Dessutom var relationen mellan Michael och Alissa spänd. Som den kan vara mellan en tonåring på väg att bli vuxen och en förälder. Men det var ändå lite märkligt att systern glömt packa ner sin telefon, sin hårborste och sitt smink.

Giftmordet på Nordkoreas "kronprins" Kim Jong Nam
Alissa Turney

Alissa Turney var 17 år när hon försvann.

Foto: Arizona Police department

Uttryckte oro

Styvpappan Michael var före detta polis och anmälde Alissa försvunnen på kvällen. Han berättade att Alissa stuckit efter att de grälat om ordningsregler i hemmet.

Polisen fick dock lugnande uppgifter om den förrymda tonåringen en vecka senare när Michael berättade att han fått ett samtal från henne i Kalifornien. Men åren efter försvinnandet uttryckte Michael Turney oro för att något hänt styvdottern. Han åkte till och med till Kalifornien för att leta efter henne. Delade ut flygblad med hennes bild på och frågade om folk hade sett henne.

Flera år senare, 2006, skulle en seriemördare, Thomas Hymer, ta på sig mordet på Alissa i ett brev från ett fängelse i Florida. Men när polisen följde upp erkännandet visade det sig vara en lögn. Hymer hade antagligen läst om försvinnandet i tidningen och diktat upp sin inblandning. Men uppföljningen visade också upp en rad märkligheter i försvinnandet.

Michel Turney filmade dottern Alissa på hennes arbetsplats

Michael Turney filmade dottern Alissa på hennes arbetsplats.

Foto: Youtube

Nästan besatt

Alissas bankkonto med 1800 dollar hade lämnats orört sedan dagen hon försvann. Det fanns inga uppgifter om att någon med hennes personuppgifter jobbat eller gått i skola någonstans. Hon hade inte hört av sig till vare sig kompisar eller familj.

Dessutom kom det fram att Michael varit en väldigt kontrollerande styvpappa. Besatt nästan. Att han haft ett dolt övervakningssystem i huset med kamera och spelat in in- och utgående telefonsamtal. Michael ska även ha övervakat Alissa på hennes extrajobb, en hamburgerrestaurang. En vän vittnade om att Alissa sagt att styvpappan gjort sexuella närmanden. Michael nekade till den anklagelsen. Övervakningssystemet hade han satt upp för att skydda familjen. Det fanns tyvärr ingen inspelning från dagen när Alissa försvann eller från samtalet en vecka efteråt. Efter de nya uppgifterna i ärendet gjorde polisen en husrannsakan i hemmet.

Man hittade inte lösningen på Alissas försvinnande men väl en smärre arsenal med rörbomber och tändhattar. Polisen hittade också ett manifest med anklagelser mot en facklig organisation som skulle ha fört bort och mördat Alissa. Ett manifest som Michael ska ha skrivit ihop. Michael Turney erkände olagligt innehav av sprängmedel och dömdes 2010 till sju års fängelse. Men Alissas öde var ännu oklart.

De friades från mord efter år i fängelse

Använde sociala medier för att nå ut

Sarah Turney har använt TikTok för att nå ut

Sarah Turney har använt sociala medier för att nå ut. Bland annat TikTok.

Foto: Tik Tok

Michaels dotter Sarah backade inledningsvis fadern. Men i jakten på vad som hänt hennes syster har misstankarna om att Michael varit inblandad i försvinnandet väckts.

Under årens lopp har hon spridit historien om Alissa i tidningar och tv och gjort allt hon har kunnat för att få in ny information.Sarah, som är 31 idag, har skrivit blogg, sänt podd och startat konto på Facebook, Instagram, Twitter och Tiktok för att ge systern rättvisa. Hon motiverar valet av TikTok med att hon ville nå så många unga som möjligt med ”så lite av mina egna spekulationer som möjligt, bara fakta”.

Ny SVT-dokumentär om mordet på Veronica Lin

Bland materialet som Sarah lagt upp finns till exempel filmklipp på Michael och Alissa där styvfadern kallar henne för en idiot och hon kallar honom pervers. I ett annat ljudklipp pratar Michael med Alissas skola och kallar henne ”efterbliven”. Klipp som fått miljontals spridningar. I ett inlägg sitter Sarah till exempel och diggar till Ace of base hiten ”The sign”.

”Det är ju lite pinsamt men otroligt effektivt. Jag försöker bara använda Tiktoks algoritmer för att sprida ordet. Jag tar ett populärt koncept eller låt och försöker få ihop det med Alissas fall”, säger Sarah till Phoenix New Times.

Michel Turney greps misstänkt för dråp

Foto: ABC News

Åtal väcks

Sarah har även publicerat konversationer hon haft med pappan om Alissa. Bland annat en från när han släppts ur fängelset. Sarah frågar honom vad som hände hennes syster.

”Om du är där när jag ligger på mitt yttersta så ska du få alla svar du vill ha”, svarar pappan.

Sarah trycker på. Varför kan hon inte få svaren nu?

”För du har dem nu”.

Det är oklart vad Sarahs mediala kampanj har betytt i processen men i slutet av augusti 2020 meddelade åklagarkammaren i Maricopa County att fallet kommer leda till åtal. Michael Turney, som tillbakavisat alla anklagelser om att ha någonting med Alissas försvinnande att göra, har delgivits misstanke om dråp.

Sarah tackade sina följare på Twitter.

”Jag skakar och gråter. Vi gjorde det. Han har gripits…ge aldrig upp hoppet om att få rättvisa. Det tog 20 år men vi gjorde det”.

Källa: Phoenix New Times, Oxygen, ABC News, Elle