Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ny SVT-dokumentär om mordet på Veronica Lin

13 nov, 2021 
Henrik Högström
Privatbild av Veronica Lin och Lin You
Veronica gifte sig och fick barn med en kinesisk miljardär. Var det han som beställde mordet på henne och på grannen i våningen under? I vår börjar en ny rättegång om morden i Göteborg. Om den anklagade dyker upp.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I mars 2003 anmäldes Veronica Lin försvunnen från hemmet i Högsbo i Göteborg. Veronica, då 31, bodde hemma hos sina föräldrar och pluggade på Chalmers. Mormor och morfar kunde stötta henne med att ta hand om Veronicas lille son Marcus. Det var inte likt henne att slarva med tiderna. Hon brukade komma hem innan kvällen. Försvinnandet är den första akten i ett kriminaldrama som fortfarande pågår och som SVT nu skildrar i dokumentären Veronica och den kinesiske miljonären.

Se också: Svenska krimfallen: Mordbränderna som skakade Sverige

Mordbränderna som skakade SverigeBrand logo
Mordbränderna som skakade Sverige

Här berättar poliserna som utredde försvinnandet om hur man hittade henne genom att följa signalerna från Veronicas telefon. Spår som ledde till lägenheter under hemma i Högsbo. Därinne fann man Veronica mördad. Lägenheten var städad men lägenhetsinnehavaren, en kinesisk man vid namn Tang, var försvunnen. Spåren av hans telefon ledde söderut genom Halland, kanske mot Öresundsbron?

Annons

Veronicas föräldrar, Stig och Miriam, fick det värsta besked en förälder kan få men var också tvungna att vara starka för Marcus skull. Pojken blev också ett stort stöd för dem.

– Det gällde ju att ta hand om Marcus så bra som möjligt. Han var ljuspunkten i vårt liv. Vi hade nånting att leva för.

Veronica Lin hittades död i lägenheten under sitt hem.
Med hjälp av Veronicas telefon kunde hon spåras till lägenheten under familjens egen. Hon var mördad.

Maken hade alibi för hela dagen

Familjen får mycket märkligheter att ta in när poliserna berättar om hur utredningen framskrider. De får veta att Marcus pappa You Lin varit i Göteborg när Veronica mördades. Han och en landsman bodde på Sheraton i stan. Utan att Stig och Miriam visste om det. Veronica och You Lin hade visserligen varit gifta och hade Marcus tillsammans men kärleken hade försvunnit. De hade bråkat om både pengar och om sonen. En skilsmässa var nära förestående och med den en vårdnadstvist.

Veronica Lin och sonen Marcus ur familjens privata bilder.
Veronica ville skiljas och få vårdnaden om sonen Marcus.

Omständigheterna gjorde att You Lin greps misstänkt för mordet på sin före detta hustru. Men maken hade alibi för hela dagen. Han hade varit med en svensk affärsbekant hela dagen. Ett alibi som bland annat bekräftades med övervakningsbilder.

Annons


Samtidigt är Tang anhållen i sin frånvaro. Det är ju i den lägenheten Veronica hittats och han är borta. Efter några veckor i häkte släpps You Lin. Tingsrätten anser inte att det finns tillräckligt med bevis för att hålla kvar honom i häkte och han återvänder till Kina. Bara några dagar senare kollar polisen upp ett tips från en hundägare. Hennes hundar har markerat återkommande gånger under en balkong vid mordplatsen. Utredarna följer upp tipset och hittar ett rött paket i en grund grav.

Det är den försvunne Tang. Inne i lägenheten försöker teknikerna nu klarlägga i vilken ordning morden skett. Och slutsatsen är att Tang dödats före Veronica. På en kontakt i lägenheten fanns ett litet blodspår från en okänd man, en asiat. Samma okände man hade även lämnat spår efter sig i det hotellrum som You Lin bott i.

Fyndet under balkongen avslöjade att det var ett dubbelmord.
Här, under Tangs balkong, hade hundarna reagerat. När man grävde hittade man en kropp insvept i en röd filt.

Fynden föder en hypotes om hur morden gått till. Kan det vara så att You Lin, en stormrik industriman och kejsarättling, beställt mordet på sin före detta hustru och tagit med sin en landsman till Sverige för att genomföra dådet? En torped som i så fall tagit Tangs lägenhet i besittning för att kunna göra jobbet.

Annons

– Min gissning är ju att Tang vägrade upplåta sin lägenhet och att det var därför han röjdes ur vägen, säger Stig idag.

2005 anhålls You Lin i sin frånvaro misstänkt för anstiftan till mord. Men Sverige har inget utlämningsavtal med Kina och rättvisan kan inte nå honom. Under tiden växer Marcus upp med mormor och morfar som vårdnadshavare. Till en början bor Miriam och Marcus för sig själva med skyddade identiteter. Familjen är oroliga att Marcus skulle rövas bort.

You Lin under en av rättegångarna i Göteborgs tingsrätt.

2014 tänds ett nytt hopp om rättvisa för Veronica. You Lin greps i Storbritannien och förs till Sverige för rättegång. Det blir sammantaget en besvikelse för familjen. I den första omgången finner tingsrätten att You Lin, som nekar till misstankarna, är skyldig till anstiftan till mord på Veronica. Men eftersom en av nämndemannen anses jävig får rättegången tas om. I den andra omgången frikänns You Lin och lämnar landet.

Annons

– Det var en parodi, säger Stig som misstänker att You Lins ställning som mäktig kinesisk industriman spelat in i den juridiska processen. Men riktigt hur vet han inte. Han upplever bara att det skett saker i kulisserna som han inte har insyn i.

– Man vet ju inte riktigt vad som sker där.

Privatbild på Veronica och You Lin
You Lin besökte Veronicas familj i Sverige och gav ett gott intryck.

Se också: Krimfallen som skakade Sverige

Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Den före detta svärsonen föreföll artig och korrekt när han och Veronica precis hade träffats. Hon tog med honom till sommarhuset i Bollebygd.

Annons

– Han var ju inte alls framfusig. Han var mycket artig och föreföll välutbildad och humanistisk. Jag hade ju inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att han var kapabel att utföra såna handlingar.

Andra hustrun drunknar

För You Lin har haft fler misstankar mot sig. Efter Veronicas död gifte industrimannen om sig med sin sekreterare. Under en semester i Thailändska Kho Samui hittades hustrun drunknad. Efter en rättsmedicinsk undersökning väcktes dock misstankar om att hon sannolikt blivit strypt. Än en gång riktades misstankarna mot You Lin.

– Han lyckades slingra sig ur det också, säger Stig som fortfarande hoppas att rättvisa ska skipas för dotterns död. Och hoppet lever. Den friande domen i tingsrätten är sedan länge överklagad till hovrätten. Nya förhandlingar är inplanerade till april 2022. Men problemet är, och har varit, att You Lin inte kunnat delges. Stig är inte övertygad om att han kommer att bli det denna gången heller.

– Men det borde ju gå att hitta honom. Jag skulle vilja se att det blir avgjort.

Veronica Lins son Marcus
Marcus har inte träffat sin pappa sedan han var tre år. Han menar att dokumentären kommer att sprida nytt ljus över omständigheterna kring hans mammas död.

Veronica och You Lin träffades på 90-talet när hon jobbade i Kina. Veronica jobbade som lärare i engelska och han var hennes elev. Deras son Marcus minns att hon lärde honom några ord på kinesiska men de har förbleknat med åren. Nu, som vuxen, har han tagit upp den tråden igen.

– Min mamma var ju otroligt duktig och jag tänkte gå i hennes spår och läsa i Kina.

Veronica Lin på Kinesiska muren.
Veronica drevs av sin fascination för Kina. Nu vill sonen Marcus gå i hennes fotspår och lära sig kinesiska.

Marcus har inte träffat eller pratat med sin pappa sedan han var tre. Men han minns fortfarande pappans origami. Hur han kunde göra en kniv och en pistol i papper som de kunde leka tjuv och polis med. Precis som sin mamma är han fascinerad av den kinesiska kulturen. Den kinesiska delen av sin släkt har han dock ingen kontakt med. – Men vem vet hur det blir i framtiden, säger Marcus.

Annons

Precis som sin morfar är han osäker på om det kommer att bli någon rättegång i vår. Men ett av målen i hans liv är att någon gång få sätta sig och prata med sin pappa som vuxen.

– Jag har frågor att ställa men vilka det är behåller jag för mig själv.

Källa: Aftonbladet, Veronica och den kinesiske miljonären (SVT Dokumentär)

Dokumentären Veronica och den kinesiske miljonären sänds i 6 avsnitt i SVT 1 med början 14 november, 22.00.

Vill du läsa mer om true crime? Köp tidingen Brott, mord & mysterier här.

Tidning om true crime.
Annons