Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Tindersvindlaren ger dejtingtips- "Tror inte att det går att bota sådana som honom"

02 mar, 2022 
Henrik Högström
Pernilla Sjöholm är med i Tindersvindlaren på Netflix
För 1900 kronor kan man få en personlig videohälsning från Simon Leviev, känd från netflixsuccén Tindersvindlaren. Samtidigt kämpar Pernilla Sjöholm för att få tillbaka de pengar hon menar att han lurade henne på.
– Jag tänker inte ge upp förrän jag har fått mitt liv tillbaka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Som Allas.se tidigare berättat var det i februari 2018 som Pernilla matchade med Simon Leviev på Tinder. Den unge israeliske diamanthandlaren var ett charmigt sällskap som bjöd flott och hade livvakt med sig. Han levde under något diffust hot. Under bekantskapen behövde Simon ett snabbt lån. Pernilla hjälpte sin vän. Och varför inte. Hon var övertygad om att Simon kunde betala tillbaka med råge.

Simon Leviev och Pernilla Sjöholm
Simon och Pernilla i vimlet innan allt uppdagades.

Norska tidningen VG avslöjade den brutala sanningen för henne. Hon var bara en av flera lurade kvinnor i en härva där ”Leviev” misstänktes ha lånat från den ene för att snärja den andre. Kvinnorna, bland annat norska Cecilie, hade skuldsatt sig djupt för att hjälpa vännen Simon

Annons

Otroligt skambelagt

I januari 2022 hade Netflixserien Tindlersvindlaren premiär. Där berättar Pernilla Sjöholm än en gång vad hon blivit utsatt för.

– Vi fick ta emot väldigt mycket hat förra gången vi berättade, säger Pernilla som säger att hon ställer upp med sin berättelse av flera olika skäl. Ett är att få upprättelse för vad hon blivit utsatt för när åklagare inte lyckats nå ända fram. Ett annat skäl är att förklara hur bedrägeri fungerar och hur skickliga bedragarna är.

– Det här är vad de jobbar med dygnet runt.

Pernilla vet själv hur mycket skam det finns förknippat med bedrägerier.

– Det är otroligt skambelagt, man känner sig dum. Man kan ha knutit starka känslomässiga band till bedragaren. Det är en sorg att någon man litat på och tyckt om kan svika. Jag vill berätta så mycket som möjligt för att få bort skuldbeläggningen. Visa att det kan hända vem som helst.

Annons

Berättelsen handlar också om att det inte bara är unga snygga kvinnor som låtit sig luras. Misstankarna handlar även om män som blivit blåsta, stora springnotor, privatflyg och boende som inte blivit betalda till exempel.

Tindersvindlaren nekar till bedrägerier

Reaktionen på Netflixserien har inte låtit vänta på sig. Pernilla har fått mejl och meddelande från många som har liknande historier att berätta men som skämts för mycket för att säga något.

– Jag har blivit helt bombarderad från världens alla hörn.

Simon Leviev, eller Shimon Hayut, som han egentligen heter har även blivit stämd av den kända diamantfamiljen Leviev. De menar att han åkt snålskjuts på familjens namn.

Huvudpersonen själv har inte åtalats för bedrägerierna mot Pernilla och Cecilie. Han förnekar att han är en bedragare eller att han ”seglat under falsk flagg”.

Annons

“De blev inte lurade och de blev inte hotade”, säger Hayut i en Intervju med Inside Edition.

Han menar vidare att han aldrig sagt sig vara diamantmiljardären Lev Levievs son.

“Jag är inte en bedragare. Folk känner inte mig – så de kan inte döma mig!”

Så utnyttjas kändisar på internetBrand logo
Så utnyttjas kändisar på internet

Tindersvindlaren säljer videohälsningar

Samtidigt har han hittat en ny födkrok i kölvattnet av dokumentären. Simon Leviev, The tindler swindler, säljer videohälsningar på plattformen Cameo för 1885 kronor styck.

Här tipsar han bland annat killar hur de ska maximera sina Tinderprofiler för att få napp.

Simon Leviev säljer videohälsningar

– För mig är han nästan som en seriefigur, säger Pernilla.

– Alltså jag tycker synd om honom. Han är en narcissistisk sociopat. Jag tror inte det går att bota sådana som honom.

Annons

"Jag ger inte upp"

Pernilla räknar med att hon, allt som allt, ligger back med en miljon kronor på pengarna som hon lånade ut till Simon Leviev. I mars ska hon till Holland för en pågående rättstvist mot en bank som överförde pengarna.

En bank som hon menar brast i säkerhet och möjliggjorde bedrägeriet.

Hon kämpar fortfarande för att hennes fall ska leda till en internationell arresteringsorder.

Hon menar att bedrägerier riskerar att falla långt ner på prioriteringslistan.

– De behöver mycket mer resurser.

Tilltron till män och romantiska inviter har fått sig en törn. Pernilla säger att det går upp och ner men att det finns en misstänksamhet.

– Man kan lätt tänka att det finns en ondskefull tanke bakom.

Men kampen för upprättelse går vidare.

– Antingen lägger man sig platt och ger upp eller så kavlar man upp ärmarna och fajtas. Jag tänker inte ge upp förrän jag fått mitt liv tillbaka.

Annons