11 saker din mormor gjorde – som nu har blivit trendiga igen

Till vänster: Kvinna från 1950-talet som sitter vid en mangel. Till höger: Ett par händer som håller i en stickning med färgglada garn.

Foto: Elektrohelios/Stockfoto/TT

Om bara mormor eller farmor vetat då hur trendig hon hade varit nu … Ja, för mycket av det som den äldre generationen pysslade med till vardags har nu blivit populära hobbys. Här är några saker de gjorde som har blivit hett igen.

En mormor eller farmor kan förstås ha varit på tusen olika sätt, alla är vi ju olika. Och vi har förstås haft far- och mormödrar som varit födda i olika tider, eftersom vi också är i olika åldrar.

Men säg att hon i alla fall är född på första halvan av 1900-talet. (Är/var din mormor mycket yngre än så får du kanske snarare tänka mormors mor.) Då fanns det mycket hon upplevde och gjorde då, som du kanske gör en uppdaterad variant av idag?

Se även: Godissorterna vi minns från förr

Här är godissorterna vi minns från förr
1:09

Efter reklamen: Här är godissorterna vi minns från förr

(1:09)

Slå på ljud

Saker mormor och farmor gjorde – som nu trendar igen

För trender går ju i cykler, och på något sätt kommer vi tillbaka till det som en gång i tiden varit stort. Men kanske i nya tolkningar. Här är några saker mångas mormödrar har ägnat sig åt – som numera är trendigt och hett igen.

1. Sy lapptäcken

Just när vi trodde att lapptäcken var ett minne blott så klev artisten Asap Rocky in på en gala klädd i ett. Om vi blev förvånade så är det inget mot vad Sarah i Kalifornien blev som såg honom och kände igen sin mormors hantverk.

Och vips fick vi upp ögonen för det fina gamla handarbetet igen och folk började sy och knåpa ihop egna varianter av lapptäcken. Ofta görs de nu i modernare tappning med tygbitar som matchar. Eller så görs de för att bära som kläder …

En nostalgisk inblick i 70-talet! Se lägenheten som får oss att minnas tillbaka

2. Ta sticklingar från växter

Förr i tiden, innan det fanns stora blomsterbutiker med hur mycket som helst att välja på, var sticklingar ett sätt att bredda sitt utbud av krukväxter hemma. Då byttes det sticklingar med varandra hejvilt mellan hushåll och planterades.

Idag har intresset för sticklingar ökat något helt enormt igen. Det finns olika forum där man byter, säljer och köper sticklingar. Största skillnaden idag, jämfört med sist det var i ropet, är kanske att en del sticklingar kan kosta flera hundratusentals kronor.

3. Sylta, safta, konservera, baka …

En mormor som är född längre tillbaka i tiden har kanske en gång stått i köket och drömt om att få köpa färdig mat i affären medan hon stått hemma och syltat, saftat, lagt in grönsaker och bakat bullar och bröd …

Hon skulle bara veta då hur modern hon hade varit idag när allt fler drömmer om självhushåll. Under coronapandemin fick självhushållsdrömmarna ännu ett uppsving och väldigt många började odla och ta hand om sina skördar.

Att baka eget bröd (inte minst på egen surdeg), göra sylt, saft och marmelad av vad som växer i trädgården och att fermentera grönsaker för att både de ska hålla länge och för att det är bra för tarmfloran är mångas stora intressen numera.

10 roliga saker föräldrar gjorde på 80-talet som gör oss riktigt nostalgiska

4. Återanvända kaffesump

I en tid då man ville ta vara på allt lät man inte kaffesump gå till spillo. Förr använde man den kanske mest till att boosta sina rabatter med, då näringen i den gör att de flest växter mår bra av att det tillsätts. Eller hur gjorde din mormor?

Odling är förstås fortfarande ett hett alternativ för kaffesumpen idag. Kaffesump kan också användas som jordförbättring för att skydda mot skadedjur. Men man ska inte överdriva, då sumpen innehåller sura garvsyror.

Men nu för tiden används det även till bland annat skönhet, då man till exempel gör kroppsskrubb. Man kan också använda det för att ge antik färg åt bland annat möbler i trä som man vill ska se äldre ut.

5. Lappa och laga kläder som går sönder

Kanske har du vuxit upp med lappar på dina byxor när till exempel knäna blivit för slitna eller det har gått hål någonstans? Ännu längre tillbaka sydde man och lagade och vårdade man sina kläder med ömhet. Kanske var din mormor nål- och tråd-mästare?

Efter år av slit och släng har nu många vaknat till och sett vad klädkonsumtionen gör för miljön och börjat handla second hand och lagar och fixar kläder istället för att slit och slänga. Flera klädmärken skickar till exempel nu för tiden med lagningslappar i samma tyg som plagget, utöver extraknappar, till kläderna man köper. Lappning och lagning är tillbaka!

6. Använda pärlhalsband och broscher

Har man vuxit upp med en mormor som gjort sig fin till fest genom att ta på sig vita pärlor och broscher så osar det nostalgi just nu. Båda syns nämligen flitigt som accessoarer nu för tiden.

Till skillnad från förr är det även i större utsträckning män som bär broscher också numera. Och bland ungdomar blandas de dyrare vita pärlorna gärna ut med billigare plastpärlor.

Nostalgi: Fem svenska reklamfilmer vi minns

7. Inreda med storblommigt och rotting

Det finns många inredningstrender som går igen från olika årtionden då vi har umgåtts med mormödrar. Men många kan nog se framför sig en mormor sittandes i en korgstol med storblommiga tapeter bakom sig.

Och för att nämna bara ett par trender just nu så är just rotting och storblommigt något som syns i väldigt många hem.

8. Sticka, virka och brodera

Mormor kanske stickade, virkade och broderade mest för att tillverka något användbart. Gjorde en kofta till dig? Eller raggsockor till sig själv?

Idag är det här snarare ett sätt att varva ner och något folk gör som hobby, även om många gillar att också gå runt i sina hantverk. Populärt är det hur som helst!

9. Använda naturens växter för att läka

Huskurer och hemmakok på olika växter från naturen var många mormödrars specialitet en gång i tiden. Kanske fick du också grodblad på skrubbsår av mormor, till exempel? Eller nässelsoppa för att boosta immunförsvaret?

2022 är vi tillbaka i naturskafferiet igen, men nu köper vi istället preparat från exklusiva märken i butiken för dyra pengar.

Nostalgi: Detta kostade bion, kaffet och mjölken förr i tiden

10. Äta godsaker – i mindre mängder

Hade du också en mormor som ställde fram en liten skål med karameller som man fick ta EN godsak ifrån och njuta av länge? Sedan blev det godisfrossa som hette duga i många år, man gick från små påsar till större, ännu större och sedan bunkar som man öste smågodis i.

Men visst har den här trenden vänt en del nu? Fler och fler tänker kvalitet framför kvantitet och numera köper många kanske istället finare konfektyr – flott förpackat och ibland till en mindre förmögenhet.

11. Bära väldigt stora glasögon

Hade din mormor glasögon så var de förmodligen i modell större och rejälare. Sådär som glasögon var förr i tiden. Även solglasögon var ju heta i den större modellen.

Precis som nu. De bågar vi en gång i tiden trodde att vi aldrig mer skulle få se sitter nu på var och varannan trendsäker människas näsa.

Foto: TT