Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Två lärare döda efter attack på Malmöskola- elev gripen misstänkt för mord

22 mar, 2022 
Henrik Högström
Amiralsgatan avspärrad efter skoldåd, Latinskolan Malmö
Efter larm om grovt våld på Latinskolan i Malmö fördes två lärare till sjukhus. Deras liv gick inte att rädda. En 18-årig elev är anhållen misstänkt för mord.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Polisen larmades av flera uppringare till Latinskolan i centrala Malmö strax efter 17. Eftersom larmet handlade om pågående våld skickades flera enheter dit och tog sig in i lokalerna med förstärkningsvapen. På tredje våningen i skolbyggnaden anträffar de två skadade kvinnor och en misstänkt gärningsman. En kille i 18-årsåldern.

Han greps tio minuter efter larmet, berättar Petra Stenkula polismästare i Malmö under en presskonferens dagen efter.

– Det är en sorgens dag. I går mördades två personer på en skola som ska vara en trygg plats. Ingen ska behöva vara rädd för att utsättas för våld på en skola.

Polisens insatsstyrka på Latinskolan efter misstänkt mord
Polisens insatsstyrka efter larm om grovt våld på Latinskolan i Malmö

Repeterade inför spex

Latinskolan är ett gymnasium för ett tusental elever i centrala Malmö. Två föreläsningar i Religion och kriminologi hade avslutats precis innan fem och verksamheten var alltså i stort sett avslutad för dagen. Ett 50-tal elever var dock på plats för att repetera inför årets spex.

Annons

Elever som var på plats har vittnat om att de låste in sig där de kunde för att undvika att komma till skada. Det handlar om så kallad inrymning. Ett tillvägagångssätt som polis och skola har tränat på i händelse av vad polisen kallar "pågående dödligt våld".

Polisen vill inte gå in på vilka vapen som använts men uppger att man beslagtagit "tillhyggen" vid gripandet.

Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"Brand logo
Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"

18-åringen är ostraffad sedan tidigare

Den gripne 18-åringen har anhållits och en husrannsakan har gjorts i hans hem i Trelleborg. Bland annat har mobiltelefon och dator beslagtagits.

Annons

18-åringen har inte varit misstänkt eller fälld för brott tidigare, enligt polisens register. Det är dock ännu oklart om det finns eventuella orosanmälningar gjorda till socialtjänsten. Polisen kommer nu att förhöra den misstänkte 18-åringen och samla in vittnesmål från platsen. Man är även intresserade av att ta del av till exempel mobilfilmer om det finns.

– Har man det kan man ringa 114 14, säger Petra Stenkula.

Polischefen i Malmö Petra Stenkula och utbildningschefen Anneli Schwartz
Polischefen i Malmö Petra Stenkula och utbildningschefen Anneli Schwartz på pressmötet efter skoldådet på Latinskolan.

Trygghetsskapande åtgärder

Latinskolan i Malmö höll stängt under tisdagen. Samtidigt öppnade Paulikyrkan, som ligger bara några hundra meter därifrån, för elever och lärare. Framför Värnhemsskolan, ytterligare hundra meter bort, stod två målade polisbilar. Malmö stad och skolorna har aktiverat krishantering- och elevvårdsteam.

Annons

De elever som Allas.se talade med utanför kyrkan är skakade och ledsna. Två av deras lärare är döda. En kille som de träffat i korridorerna eller suttit bredvid i matsalen är misstänkt för att ha mördat dem.

– Man vet inte riktigt vad man ska känna. Det är en så sjuk stämning, säger en av dem.

Skolattacken i Malmö är den tredje i Skåne sedan augusti förra året. Då gick en kille in på sin skola i Eslöv och högg en lärare. Efter jullovet händer samma sak på ett gymnasium i Kristianstad. En elev går in på skolan och knivhugger en annan elev och en lärare. Det visar sig att båda gärningsmännen känner varandra och har haft tät kontakt. Både skola och socialtjänst hade fått oroväckande signaler. I Eslöv hade polisen till och med gjort hembesök.

Men att det skulle ske här på Latinskolan fanns inte någonstans i tankarna.

– Jag har aldrig tänkt att det skulle kunna ske här. Det har alltid varit en så välkomnande plats. Jag har alltid känt mig väldigt trygg.

Annons