Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Skolattackerna i Skåne: Ville sprida sina åsikter-knivskar lärare

28 okt, 2021 
Henrik Högström
15-åringen under attacken. Han livestreamde det han gjorde.m
Bild från 15-åringens livestream.
Vårterminen har knappt börjat när larmet går om en skolattack i Eslöv. Ett drygt halvår senare inträffar samma sak på ett gymnasium i Kristianstad. De inblandade pojkarna kände varandra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Eleverna hade precis hunnit börja skoldagen i högstadieskolan den 19 augusti. Flera av de yngre, 7:orna, fick ha hjälp att hitta sina klassrum i den nya miljön. En av lärarna har precis hjälpt några elever till rätta och är på väg till sin sal när en svartklädd figur kommer gående mot honom från entrén. Främlingen har mask för ansiktet, någon sorts skyddsväst med svensk flagga på och en hjälm med vad som ser ut som en kamera på.

”Kniven är redan uppe, jag får den rakt i magen. Jag hinner inte försvara mig. Sen ligger jag på marken”, berättar läraren senare i förhör.

Se också: Svenska krimfall som skakade Sverige

Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Han skriker högt och lägger själv tryck på såret. Rektorn agerar snabbt. Larmar polis och skickar ut mejl till alla lärare om att de ska låsa in barnen i klassrummen. Men flera, både barn och elever, hinner stöta på den maskerade inkräktaren i den inledande villervallan. Han viftar med kniv och har vad som ser ut som en pistol i handen. Den närmaste polismannen är inte långt borta på den lokala polisstationen. Men han är ensam eftersom kollegerna i området är ute på jobb i trafiken.

Annons

"Fan, du blöder inte"

Under tiden tittar knivmannen tittar ner på den skadade läraren på cafégolvet. Han verkar förundrad. I livefilmen som han själv sänder ut via twitch kommenterar han.

– Fan du blöder inte, vad är det för fel på dig?

Det har inte gått många minuter sedan han klev in på skolan men han verkar ha bråttom. Ger ett adreanlinpumpat intryck, skrattar för sig själv och slår ner krukor i golvet. Han löser ut brandlarmet på väggen.

– Fan, polisen. När kommer ni för helvete!

Misstänkt för knivskärning på skola i Eslöv
En mobilkamera var monterad på hjälmen för att kunna sända live.

Den skadade läraren berättar senare att det hörs musik från hjälmen. Något engelskt som låter lite som en jullåt men ändå inte. Insatsstyrkan är på väg från Malmö när den ensamme polismannen kommer fram till skolan. Han har fått ett signalement så han vet vad han letar efter och besked om att skolan gjort en inrymning och låst in sig i salarna. Han ser elever klättra ut genom fönstren när han närmar sig. En kvinna skriker ”Han är därinne”

–Jag tänker att jag måste agera, jag måste gå in, berättar polismannen i förhör.

Gärningsmannen utanför skolan där elever precis har hoppat ut genom fönstret.
På gärningsmannens egen film syns hur elever hoppar ut genom fönstret

På sin väg genom skolan ser han den skadade läraren som får hjälp att lägga press på såret av en kollega. Då har den maskerade mannen precis gått ut genom entrédörrarna.

Annons

Skjuter två varningsskott

Polismannen har sitt tjänstevapen berett när han kommer ut och ser den svartklädde figuren på en gångbro som leder mot idrottsplatsen. De står ett tiotal meter isär och polismannen skriker åt figuren att han ska lägga ner vapnen. Ingenting händer. Polismannen skjuter ett varningsskott och ett till. Vrålar att ”det gör jävligt ont att få en kula i benet”. Till slut tar varningarna skruv. Den maskerade ger upp och lägger sina vapen på broräcket.

Illustration från när polis grep misstänkt gärningsman utanför skola i Eslöv.
Den maskerade gärningsmannen lade inte ner vapnen förrän polisen skjutit två varningsskott.

Vid det här laget har flera patruller kommit på plats. Den gripne har en id-bricka om halsen. Det är ett namn som polismannen känner igen sedan tidigare. En pojke med ett dokumenterat intresse för vapen och andra världskriget och som diskuterat skolskjutningar på nätet under ett australiensiskt alias. Ett tips som Eslövpolisen fått via FBI tidigare samma år. Pojken hade dessutom haft med sig tre kastknivar i skolan terminen före. Både polis och socialtjänst har varit inkopplade och haft möte med familjen. Enligt larmcentralens uppgifter från händelsen så dröjer det inte mycket mer än 20 minuter från att rektorn slår larm till att pojken lagt ner sina vapen. Pistolerna är, visar det sig, repliker.

Annons

Har skrivit manifest

Då berättar han också att han det finns ett manifest i hans hemdator där han förklarat motivet bakom attacken. På hans rum finns teckningar och budskap från vit makt-miljön. Det står saker som "remove kebab" på väggen.

Mask från misstänkte Eslövsskyttens hem
En mask med hakkors och texten "remove kebab" hittades på pojkens rum.

Budskapet i hans manifest är starkt antiislamistiskt och han nämner inspirationskällor som till exempel Brenton Tarrant. Mannen som låg bakom moskéskjutningarna i Christchurch på Nya Zeeland där 51 personer dog i mars 2019. I manifestet finns också en lista som ser ut att bygga på skolans schema och vilka klasser som ska vara i vilka salar dagen för attacken. Pojken har haft anteckningar på ena underarmen som åklagaren menar är en sorts karta utifrån den listan. Som en prioriteringsordning på mot vem, eller vilka, han ska slå till.

Anteckningar på misstänkt skolattackerare i Eslöv
Stödanteckningar för att komma ihåg vilka salar som elever var på i högstadieskolan.

Upplägget i manifestet är att dö efter fullbordat uppdrag. ”Kom ihåg killar, jag försöker inte komma ur det här levande”. Under förhör har 15-åringen, som är misstänkt för försök till mord, flera fall av olaga hot och brott mot knivlagen, tonat ner manifestets innebörd. Nu säger han att avsikten aldrig var att döda. Mer att skapa uppmärksamhet kring hans åsikter.

Annons

– Jag ville inte mörda någon, jag hade kunnat men jag valde att inte göra det.

Vad tänkte du göra, frågar förhörsledaren.

– Jag tänkte bara skada, bara skada och sen sticka tills polisen kom.

Polis på plats vid tingsrätten i Lund då rättegången mot den 15-åring som misstänks för skolattacken på Källebergsskolan i Eslöv startade på torsdagen
Polis på plats vid tingsrätten i Lund då rättegången mot den 15-åring som misstänks för skolattacken på Källebergsskolan i Eslöv.

Varför ville du skada?

– För att få ut mina åsikter,

Attacken I Eslöv livesändes via tjänsten twitch. Enligt uppgifter från bolaget sågs sändningen av tre personer (förutom polisen och företaget själva) innan den togs ner från plattformen. Ingen av dem i Sverige.

I december meddelade tingsrätten i Lund att 15-åringen döms till två år och sex månaders sluten ungdomsvård för mordförsök och flera grova olaga hot mot både lärare och elever, skriver Aftonbladet.

Annons

Ett drygt halvår senare upprepas liknande skrämmande scener i Kristianstad. Det är terminsstart på NTI-gymnasiet när en knivbeväpnad kille i svart coronamask anfaller i ett klassrum. Han har en högtalare i handen och spelar Queens "Don´t stop me now". En elev, född 2005, skadas svårt och en lärare i 50-årsåldern skadas lindrigt. En 16-årig kille grips misstänkt för mordförsök.

Det är snart klart att det finns kopplingar till 15-åringen i Eslöv. De är kompisar, "blodsbröder" och delar intressen, skriver Skolvärlden. 15-åringen ska ha invigt sin kompis i åtminstone delar av sina planer innan han skred till verket, uppger han i förhör. Precis som i Eslövsfallet har det funnits oroväckande signaler innan. En orosanmälan var till exempel gjord till socialtjänsten på orten. Rektorn på 16-åringens högstadieskola ska ha fått veta att eleven poserat på bild med en sydstatsflagga och soft airvapen. Skolan ska i sin tur ha kontaktat 16-åringens föräldrar om detta. Föräldrarna ska därefter ha försökt begränsa pojkarnas möjligheter att ha kontakt online.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Annons