Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

USA-valet: 5 saker med presidentvalet som påverkar dig

05 nov, 2020 
Elin Samuelsson
Joe Biden och Donald Trump
Sitter du och biter på naglarna nu när det ska avgöras om Donald Trump eller Joe Biden blir den som ska leda en av världens stormakter de kommande fyra åren? Så påverkas Sverige och resten av världen av vem som blir USA:s näste president.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Spänningen är olidlig. Kommer USA:s republikanske president Donald Trump sitta kvar på tronen i Vita huset, eller blir det demokraternas kandidat Joe Biden som tar över rodret? Kanske känns valet i USA långt borta för oss här borta i Sverige. Men faktum är att utgången kan påverka oss mer än vi tror. USA är ändå en stormakt med stort inflytande på resten av världen.

Så påverkas du av presidenten i USABrand logo
Så påverkas du av presidenten i USA

Så påverkas Sverige och resten av världen, beroende på vem som vinner presidentvalet i USA:

Miljön

I Parisavtalet som slöts mellan alla världens länder 2016 kom man överens om att tillsammans bekämpa klimatkrisen. För ett år sedan bestämde sig USA, med Donald Trump i spetsen, för att gå ur avtalet. Han menade att USA drabbades orättvist ekonomiskt av avtalet. Utträdet träder i kraft den 4 november 2020, alltså dagen efter presidentvalet.

Annons

Om Donald Trump fortsätter sitta kvar vid makten kommer USA fortsatt att stå utanför klimatavtalet. Om Biden kommer till makten har han sagt att USA kommer kliva in i miljöpakten igen.

USA är världens näst största utsläppsland och står för närmare 15 procent av de globala utsläppen, endast Kina är värre med cirka 28 procent. Med Donald Trump vid makten fyra år till blir det omöjligt att nå klimatmålen globalt, enligt Michael E Mann, professor vid Penn State University och en av världens mest kända klimatforskare, skriver DN, som skriver vidare:

”Om världens näst största utsläppare inte agerar för att minska sina utsläpp måste resten av världens länder minska sina utsläpp desto mer om minskningen varje år ska ligga runt 7 procent globalt vilket krävs för att nå klimatmålen.”

Kvinnosynen

Att USA:s presidenter syns och hörs mycket i svensk media är ingen nyhet. Men vad ska resten av världen tycka och tänka om en av världens största ledare har en unken kvinnosyn?

Annons

Sedan 1970-talet har minst 26 kvinnor anklagat Donald Trump för sexuella trakasserier. Flera av dem vittnar om att presidenten fört in sin hand under deras kjolar och kysst dem utan medgivande, något som Trump avfärdar som lögner.

Och ingen har väl missat inspelningen från 2005 när Donald Trump skryter om att han som en känd person kan göra vad han vill med kvinnor, även ”grab them by the pussy”? Han har även diskuterat sin dotters kropp, sagt att det är okej att kalla henne för ”a piece of ass” samt: ”Om Ivanka inte var min dotter skulle jag kanske dejta henne.”

Även Joe Biden har anklagats för sexuella trakasserier. Övergreppen ska ha skett mot en medarbetare 1993, när hon var 29 år och Biden 50. Anklagelsen dementerades av presidentkandidaten.

Pressfriheten

Alla kan nog enas om att världen behöver ledare som talar sanning och litar på att oberoende journalistik håller sig till fakta. Men vad sker mer Sveriges och världens insyn i vad som sker i vår omvärld, om journalister blir misstänkliggjorda av en president, och inte kan rapportera till omvärlden utan att bli anklagade för ”fake news”?

Annons

Donald Trump har bland annat utnämnt medier till ”statens och folkets fiende” och att han hatar journalister. Han har även hyllat våld mot journalister under sina kampanjmöten. Det gick så långt att Reportrar utan gränser varnade för att presidentens retorik kunde sprida sig över världen.

– Om man kopierar Trumps retorik i ett land som saknar starka institutioner blir konsekvenserna betydligt värre än i USA, konstaterade Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser i Sverige, i Aftonbladet när över 300 amerikanska medier deltog 2018 i en protestaktion mot Donald Trumps påhopp på den oberoende journalistiken.

Under sitt kampanjande tidigare i år anklagade Joe Biden Donald Trump för att attackera media. ”Vi måste säkerställa att attacker på våra oberoende medier aldrig mer accepteras i vårt samhälle, särskilt inte i Vita huset”, skrev han i ett uttalande.

Annons

Rasismen

Vad vi läser i nyheterna påverkar oss. Och har vi en världsledare som uttrycker sig rasistiskt och nedsättande mot minoriteter finns det risk att åsikterna smittar av sig.

Förra sommaren sa Donald Trump till fyra kvinnor i USA:s representanthus att ”de borde åka tillbaka” till platserna de kom ifrån. De fyra kvinnorna är alla medborgare i USA: Rashida Tlaib som är född i Detroit, Ayana Pressley som är född i Cinccinati, Alexandria Ocasio-Cortez som föddes i New York och Ilhan Omar som är född i Somalia och flyttade till USA när hon var åtta år gammal, skriver Sveriges Radio.

Han har även gett order om att statliga myndigheter ska upphöra med utbildning kring antirasism, då detta kan ses som ”antiamerikansk propaganda”, meddelar Vita huset enligt TT-AFP. Och enligt hans tidigare advokat och högra hand, Michael Cohen, har Trump vid flera tillfällen fällt rasistiska kommentarer och ifrågasatt afroamerikaners intelligens.

Annons

Även Joe Biden har anklagats för ett rasistiskt uttalande. I ett tal i Iowa förra året sa han att ”fattiga barn är lika smarta som vita barn”, men rättade sig själv strax därefter och sa: ”Och rika barn, svarta barn och asiatiska barn”, skriver Aftonbladet. Tidningen skriver också om när Biden 2007 kommenterade Barack Obama som ”den första svarte amerikanen som är välartikulerad, smart och en ren och snygg kille”.

Ekonomin

Vinnaren i valet har stor påverkan på ekonomin, inte bara i USA. Även Sverige kan påverkas, beroende på utgången.

–Sverige är ett väldigt exportberoende land och vi har breda ekonomiska relationer med USA. Vi är mycket beroende av den handelspolitik som drivs från Vita huset, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare, i en artikel på SvD.

Antalet jobbtillfällen i Sverige påverkas av en god export. Förra året var knappt 127 000 av Sverige människor sysselsatta med koppling till exporten till USA, står det i artikeln.

Annons
5 First Ladys vi minnsBrand logo
5 First Ladys vi minns

Enligt Stefan Westerberg har president Donald Trump under sina fyra år som president fört en tydlig handelspolitik: protektionism (att skydda det egna landets produktion mot konkurrens från importerade varor eller tjänster, reds anm.) blandad med stor osäkerhet, eftersom presidenten kan “ändra vad han tycker från en dag till en annan”.

Under sin tid som president har Trump infört importtullar på varor från olika länder, bland annat från Europa, men främst från Kina. Sverige påverkas av tullarna, dels för att många svenska företag exporterar till USA och för att svenska och europeiska producenter påverkas starkt av globala värdekedjor, exempelvis underleverantörer, fordonsindustrin och elektronikföretag, skriver tidningen.

– Biden är mer frihandelsvänlig, vilket skulle gynna svenska företag och den svenska exporten. Han har även en annan förutsägbarhet än Trump, säger Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid IFN, Institutet för Näringslivsforskning, i samma artikel.

Samtidigt kan Sveriges ekonomi påverkas av hur det går för den amerikanska ekonomin generellt, enligt tidningen.

– Biden kommer sannolikt att satsa mer på infrastruktur och investera mer i den gröna omställningen, vilket gynnar flera svenska bolag och därmed svenska arbetstillfällen, säger Calmfors.

Annons