Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vad är Tiktok? Frågor och svar om olika digitala fenomen

16 jun, 2020 
Malin Perlheden
Expert svarar på frågor
Malin Perlheden svarar på dina frågor kring digitaliseringen.
Malin Perlheden, journalist och författare till Digitant-böckerna svarar regelbundet på dina frågor om digitalisering och digitala tjänster. Här hittar du svar på några vanliga frågor!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Digitant-frågan – experten svarar på dina frågor!

Har du också en fråga? Mejla din fråga till [email protected] och märk ämnesraden med ”Digitantfrågan”.

Vad är Tiktok?

Mina barnbarn pratar hela tiden om något som heter Tiktok som verkar vara den nya flugan. Vad är det egentligen för något?

Tiktok är i allra högsta graden den nya flugan, både i Sverige och internationellt! Lite förenklat så är Tiktok en app som tillhör sociala medier, precis som Facebook och Instagram. Ursprungligen lanserades Tiktok i Kina 2016 och i dag en av de appar som växer snabbast i hela världen med över 500 miljoner användare i ungefär 150 länder.

Det som särskiljer Tiktok är att användarna kan skapa sina egna musikvideor slag på bara 15 sekunder för att därefter dela den med andra. Enligt undersökningen Svenskarna och internet använde nästan en tredjedel, 27 procent, av svenska ungdomar mellan 11 och 19 år Tiktok förra året. Populärast verkar appen vara bland flickor; 37 procent i åldersgruppen använde den men motsvarande siffra bland pojkarna var bara 17 procent.

Annons

Vad innebär röstsökning?

Hur styr man telefonen med sin röst?

Röstsökning är, som ordet antyder, ett sätt att söka efter information på sökmotorer, som till exempel Google, med hjälp av rösten istället för att knappa in bokstäver på ett tangentbord. Många tycker att det går mycket snabbare, och är enklare, att använda röstsök och det blir allt vanligare.

De flesta smarta telefoner har en inbyggd mikrofon som gör det möjligt att göra röstsökningar men fristående röstassistenter som till exempel Alexa och Google Home blir också allt vanligare. Röstassistenter är små enheter, oftast inte större än ett halvt mjölkpaket, som du kan koppla in i ett vanligt eluttag och synkronisera med din mobil eller dator för att prata med istället för att söka efter information. Du ställer en hel fråga genom att använda ett kommando som till exempel ”Okej Google, hur ska vädret bli i Uppsala i morgon?” så läser röstassistenten upp svaret för dig.

Annons

Röstassistenten kan också kopplas ihop med andra maskiner i ditt hem, som till exempel kaffekokaren eller lampor, så att du kan sätta på och av dem med hjälp av rösten. Detta kallas ofta för Internet of things.

Vad är en selfie?

Min gamla skolkompis på Facebook bad mig skicka en selfie – vad är det?

Lite förenklat kan man säga att en selfie är ett självporträtt, alltså en bild som du tar av dig själv, oftast med hjälp av din mobiltelefon eller digitalkamera. Typiskt för en selfie är att bilden är tagen med kameran hållen på en armlängds avstånd eller i en spegel. Ordet selfie utsågs till årets nyord 2013 och är sedan 2015 med i Svenska Akademiens ordlista, SAOL.

Ett lite nyare ord är groupie som helt enkelt är en gruppbild där en av personerna i sällskapet är fotograf och själv syns på bilden. Du har kanske sett den populära uppfinningen selfiepinne eller selfiestick som är ett hjälpmedel för att ta selfies. Uppfinningen ser ut som en lång pinne där du kan fästa mobiltelefonen eller kameran i ena änden och för att med hjälp av pinnen kunna ta selfies på lite avstånd.

Annons

Se också: Vad är en influencer?

Videon kunde inte hittas

Hur betalar man med data?

Jag har hört uttrycket ”betala med data” – vad innebär det egentligen? Riskerar jag att få en räkning hem?

Betala med data innebär förvisso att en transaktion görs, men den handlar om information och inte om pengar så du behöver inte oroa dig för några räkningar i brevlådan! Att registrera sig på olika ställen på nätet är oftast kostnadsfritt men den som läser igenom användarvillkoren kommer snabbt att upptäcka att även om medlemskapet är gratis, så är det en sanning med modifikation.

Vi betalar alla med vår data, det vill säga information om oss själva, därför är det mycket passande att det heter att man registrerar ett konto på exempelvis Facebook. För även om du inte betalar med kronor och ören för ditt medlemskap så betalar du med information om din person. Facebook vet till exempel att jag är 41 år gammal, bor i Malmö och tycker om att springa. Det gör det enkelt för dem att rikta annonser till mig när det öppnar en ny sportskoaffär, eller äger rum något motionslopp i närheten. Sannolikheten att jag agerar på dessa annonser och lägger mina pengar på det som de erbjuder är ju betydligt större än om jag skulle få en slumpmässigt utvald annons om nya bildäck riktad mot mig eftersom detta inte skulle fånga mitt intresse.

Annons

Vad är ett autoreply?

Vad innebär det när man får ett ”autoreply” på mejlen?

Autoreply är en funktion som finns i de flesta i e-post-konton och som gör det möjligt att skicka automatiska svar under en viss tidsperiod. Om du till exempel ska åka på semester under hela juli månad och vet att du inte kommer kunna läsa mejl, kan du ställa in e-posten till att skicka ett autoreply där du kan lägga in ett meddelande om att du inte läser mejlen just nu och om det eventuellt finns ett annat sätt att få tag på dig.

Funktionen är väldigt behändig eftersom den som skriver till dig omedelbart får reda på att du inte är tillgänglig och därför inte behöver invänta ditt svar i onödan.

Digitant-böckerna hjälper dig!

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Annons

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Digitant böckerna

I böckerna Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen och Digitant – nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet får du lära dig grundläggande saker om digitalisering och hur du får mest nytta av din smarta telefon, dator och läsplatta.

Du får till exempel lära dig hur du kommer igång med att betala räkningar, mejl och Facebook och hur du gör ditt liv smidigare med hjälp av olika digitala tjänster som autoreply på mejl. I båda böckerna finns en ordlista över vanliga ord på internet och förklaring till vad olika uttryckssymboler betyder!

Annons