Helgvädret: Regn och snö – med chans för 23 grader

En kollagebild av två foton, ett är en bild av två personer som går med paraply en regnig dag, och den andra bilden består av flera personer som sitter och solar i vårvädret.

Foto: TT/Shutterstock

I helgen kommer vädret att bjuda på regnskurar, sol och snöfall. Men i slutet av helgen och i början av nästa vecka väntas temperaturen stiga till uppemot 23 grader på vissa håll i landet.

Vårvädret fortsätter att skifta och i helgen väntas det variera mellan regn, snö – och lite luckor av sol. Första halvan av fredagen ska solen titta fram i norr. Men under eftermiddagen väntas det snöfall, och i de södra delarna av Sverige väntas det regn.

– Fram emot kvällen avtar skurarna i Götaland och Svealand, och molnen minskar, så det finns chans för att solen tittar fram innan den går ner för kvällen, säger SMHI:s meteorolog Max Lindberg Stoltz.

Se också: Roliga ortsnamn i Sverige

1:10

Efter reklamen: Roliga svenska ortsnamn

(1:10)

Även på lördag är det liknande väder i hela Sverige – regnskurar och växlande molnighet, och mellan regnet kommer luckor med solsken. När solen går ner mot kvällen så minskar både regnskurarna och molnigheten över hela landet.

– Precis som fredag så kommer molnen att spricka upp mot kvällen.

Under söndag eftermiddag når regnet Svealand och rör sig mot södra Norrland. Men det väntas även bli snö i fjälltrakterna.

– I fjälltrakterna kan det vara lite inslag av blöt snö, annars är det mest regn. Framåt måndag morgon kommer det snöfall över inlandet.

Forskaren: Så påverkas vi av gråvädret


Upp emot 23 grader

Bakom regnet rör sig en varmare luftmassa, som gör att temperaturen på vissa ställen kommer att stiga rejält.

– Där solen skiner kan det bli upp emot 23 grader i Götaland och Svealand främst. Men även en bit emot södra norrlandskusten blir det upp emot 20 grader.

Under måndagen spricker vädret upp även i Skåne.

– I början på måndag kan det bli 22 grader i Skåne, med en viss växlande molnighet, fastän mestadels sol mitt på dagen.

Det dröjer till tisdag innan det norra delarna av Norrland blir lite varmare, då väntas det bli mellan 10 till 15 grader som högst.

Har vi någon riktigt solig dag att se fram emot?

– Man kan väl säga att i början på nästa vecka är det störst solchanser i de östra delarna av Götaland. Men över hela landet är det generellt inget dundersoligt väder i närtid, säger Max Lindberg Stoltz.

Väderprognosen: Sommaren 2021 blir den varmaste – någonsin

5 sätt din hälsa påverkas när det regnar mycket