Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vanligt att sexualiteten påverkas efter ett övergrepp: ”Sex kan påminna om traumat”

01 mar, 2022 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster en obäddad säng. Till höger Malin Junker Englund, kbt-terapeut på organisationen Storasyster.
Många som utsatts för ett sexuellt övergrepp känner sig vilse i sin egen sexualitet efteråt. Men det går att komma till rätta med problemet och njuta av sex igen, bara man får rätt hjälp. Det menar Malin Junker Englund, KBT-terapeut på organisationen Storasyster.
– Det som är så otroligt fint med sexualiteten är att den är föränderlig, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att utsättas för en våldtäkt eller något annat sexuellt övergrepp sätter ofta hela tillvaron i gungning. Känslor som skuld, skam och äckel är vanligt att uppleva efteråt och för många dyker frågor om den egna sexualiteten upp efterhand. Hos Storasyster, Sveriges största stödorganisation för personer som utsatts för sexuellt våld, är frågorna om den egna sexualiteten vanligt förekommande.

Se också: Sexuellt våld – så vet du om du är utsattBrand logo
Se också: Sexuellt våld – så vet du om du är utsatt

Malin Junker Englund är KBT-terapeut och ansvarig för organisationens samtalsmottagning, och hon träffar ofta personer som har problem med sex efter ett övergrepp.

Annons

– Varannan person som vänder sig till samtalsmottagningen upplever svårigheter med sex efteråt. Det här är ett dolt problem och många upplever att det inte finns någonstans dit man vända sig för att och prata om det. Det beror på att det finns ett tabu både kring sexuellt våld och kring sexualitet i stort, säger hon.

Aller media stöttar Storasyster

Vi, som en del av Aller media, strävar ständigt efter att ge Sveriges kvinnor ett rikare liv. Därför har vi skapat Lauramånaden, en månad dedikerad åt att stötta en organisation som förbättrar kvinnors – våra medsystrars – liv.

I år stöttar vi Storasyster – Sveriges största stödorganisation för den som utsatts för sexuella övergrepp.

Du kan också stötta Storasyster! Swisha din gåva till 900 67 92 och märk med ”Gåva”.

#Lauramånaden2022

Kan få ångest inför fysisk beröring

Malin säger att tankarna och problemen kring sex och sexualitet hos de stödsökande kan variera, men att det är vanligt att känna ångest kring sex eller en oro över att inte kunna ha sex igen. Traumat efter övergreppet kan också få jobbiga konsekvenser när den utsatta befinner sig i en relation.

Annons

– Det kan handla om en rädsla för att ha sex eller en ångest inför fysisk beröring. Sex i sig kan påminna om traumat helt enkelt. Och där är vi noga med att säga att det som hände under övergreppet är så långt ifrån sex man kan komma. Det kan dock vara svårt att på egen hand separera de två sakerna och förstå att övergreppet inte har någonting med ens sexualitet att göra, säger Malin och fortsätter:

– Däremot så kan utsattheten påverka en i sexuella situationer och i synen på sig själv som sexuell person, och man kan behöva hjälp med att kartlägga tankar och känslor och få stöd i att komma vidare.

Pressbild på Malin Junker Englund, kbt-terapeut på organisationen Storasyster.
Malin Junker Englund.

Sex triggar i gång stressreaktioner

För många utsatta kan sex, även när det sker med en person man känner sig trygg med, trigga i gång stressreaktioner och påminna en om traumat. Exempelvis kan en sexuell situation göra att man får upp minnesbilder av övergreppet, eller så kan man i stunden uppleva en liknande reaktion som den man fick under övergreppet vilket kan vara svårt att förstå och hantera.

Annons

– Det här kan vara väldigt svårt att prata med sin partner om. Det kan också vara svårt för partnern att förstå att det kanske inte handlar om vad hen gör utan att det är traumat som orsakar de här känslorna och reaktionerna. Och vågar man inte prata om det här eller blir missförstådd av sin partner så kan man känna sig otroligt ensam.

Kontroll och avslappning går inte ihop

En annan återkommande reaktion är att man som utsatt känner en rädsla för att känna liknande känslor som under övergreppet. Det kan göra att man konstant skannar av situationen och blir vaksam i sexuella sammanhang som egentligen är trygga och bra, säger Malin.

– Det hämmar lusten eftersom kontroll och avslappning sällan går ihop. I de fallen behöver hjärnan och kroppen lära sig att situationen är ofarlig och att du har rätt att känna trygghet och njutning.

Annons

Hjärnan reagerar på faror

Varför kroppen och psyket reagerar på det här sättet har med traumat att göra, förklarar Malin. Forskning visar att det handlar om hjärnans förmåga att reagera på faror.

– Hjärnan är blixtsnabb i att skanna av faror. Det är helt avgörande för vår överlevnad att hjärnan snabbt kan tolka omgivningen och reagera automatiskt för att skydda oss mot hot och fara. Den är uppbyggd att larma i farliga situationer, men ibland larmar den för snabbt och man kan då känna rädsla i en sexuell kontext även om den är trygg och ofarlig.

– Det är samma sak som händer när man går på stan och fryser till för man tror att man har sett förövaren, trots att det bara var en person med samma hårfärg. Den första skräcken är blixtsnabb och sedan lugnar vi oss när vi inser att det inte är han.

Det här är Storasyster

Storasyster grundades 2012 och är i dag, med sina 140 volontärer, Sveriges största stödorganisation för den som utsatts för sexuella övergrepp.

Storasyster erbjuder olika typer av stöd:

  • Mejl- och chattjour där den utsatta får en stödperson över chatt, mejl eller video.
  • Juridisk rådgivning
  • Medföljning till polis, vård- eller behandlingsinstanser
  • Samtalsmottagning med stödsamtal, rådgivning och psykologisk behandling
  • Samtalsgrupper för utsatta och anhöriga
  • Alla personer från 13 år, oavsett könsidentitet, kan vända sig till organisationen. Även anhöriga är välkomna att ta kontakt för stöd och hjälp.
  • Storasyster arbetar för att öka medvetenheten om och minska förekomsten av sexuellt våld. Organisationen erbjuder utbildningar och ger regelbundet ut rapporter kring ämnet sexuellt våld. Man har också grundat två sajter – stödefterövergrepp.se, där verksamheter som kan ge stöd till utsatta finns listade, och låtossprataomsex.nu där personer som upplever sexualitetsproblematik efter övergrepp kan få hjälp.

Den som vill komma i kontakt med Storasyster kan besöka hemsidan, storasyster.org.

Annons

Stor okunskap kring reaktioner på utsatthet

Att man som kvinna är ”förstörd” och aldrig mer kommer att kunna gå vidare efter att ha utsatts för sexuellt våld är en av de största myterna om övergrepp som finns, enligt Malin. För så behöver det inte alls vara.

– Här är det återigen jätteviktigt att poängtera att ens sexualitet inte har någonting med övergreppet att göra. Det går att lita på någon igen, man är inte naiv om man vågar ha sex igen. Vissa som vi kommer i kontakt har tankar i stil med ”om jag känner lust igen efter en våldtäkt, blev jag verkligen våldtagen då?”. Där blandar man ihop det igen, vilket inte är så konstigt eftersom det också finns en stark bild i samhället av vad som är ”rätt och fel” reaktioner efter utsatthet. Det finns en stor okunskap kring detta.

En obäddad säng med vita sängkläder.
Att utsättas för ett sexuellt övergrepp kan få stor påverkan på ens sexualitet.

Bearbeta traumat är första steget

Den som upplever svårigheter med sex till följd av övergrepp kan i första hand behöva få hjälp att bearbeta traumat, enligt Malin. Genom att gå tillbaka och bearbeta utsattheten och emotionellt hantera det som hänt kan man så småningom slippa flashbacks och starka stressreaktioner – i vardagen men också i sexuella sammanhang.

Annons

– Efter det kan man behöva jobba med bland annat kroppskännedom, att identifiera triggers och komma fram till vilka omständigheter som behövs för att sex ska kännas tryggt och njutningsfullt. Kunskap kan också hjälpa, att veta att det här är vanligt gör att känslan av att det är något fel på en själv minskar. Om man får professionell hjälp med att kartlägga olika mönster ser man ofta vad som går att förändra. Vad känns otryggt, vad känns bra? Vet partnern hur jag känner och är hen ett bra stöd? Vad behöver jag om det blir obehagligt?

Det viktigaste budskapet Malin har till personer som utsatts för sexuella övergrepp och som famlar i sin sexualitet är att det på intet sätt är kört.

– Jag vill verkligen ingjuta hopp och säga att det går att förändra. Det finns hjälp att få och det som är så otroligt fint med sexualiteten är att den är föränderlig.

Se också: Nellie utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare – var bara 11 årBrand logo
Se också: Nellie utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare – var bara 11 år

”Ett stort samhällsproblem”

Efter att ha jobbat med de här frågorna hos Storasyster i fem år, är Malin förvånad över hur få ställen för stöd och hjälp det finns när det kommer till sexualitet efter övergrepp.

Annons

– Det är otroligt tyst kring det här, det är en stor konstrast till hur vanligt det är. Sexuell hälsa är också hälsa och man måste absolut kunna få hjälp med det här. Jag märker bland de vi träffar att de tycker det är skönt att vi vågar lyfta frågan. Jag tycker ju att alla som arbetar med traumabehandling borde ta upp även sexualiteten eftersom det är ett område som kan påverkas, men tyvärr ser det inte ut så i dag. Det här är ett stort samhällsproblem som gör att människors livsutrymme begränsas.

Hit kan du som utsatts för sexuellt våld vända dig för hjälp

Har du eller någon du känner utsatts för sexuellt våld? Hit kan du vända dig för hjälp, stöd och rådgivning:

  • I akuta situationer ska du alltid ringa 112. Polisen kan komma till dig, ge råd, hjälpa till med en polisanmälan och se till att du får vård. Det är bra att polisanmäla ett sexualbrott så fort som möjligt, men det går också bra att göra det efteråt – även om det har gått lång tid sedan det hände. Om det inte är akut når du polisen på 114 14.
  • Organisationen Storasyster erbjuder stöd och hjälp till den som utsatts på flera olika sätt, bland annat via chat, stödsamtal, samtalsgrupper, juridiskt stöd och medföljning till vårdinrättning och myndigheter. Läs mer på Storasysters hemsida.
  • Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen når du på 020 50 50 50. Här kan du få stöd men också information om vart du ska vända dig för att få ytterligare hjälp där du bor, som polisen, socialtjänsten eller en kvinnojour. Du kan vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.
  • Föreningen Tillsammans erbjuder bland annat stödtelefon och stödgrupper till utsatta.
  • På Brottsoffermyndighetens hemsida frivilligtsex.se finns kontaktuppgifter till en rad organisationer och myndigheter dit man som utsatt för sexuellt våld kan vända sig, såväl vuxna som minderåriga.
  • Hos Vårdguiden 1177 finns ytterligare kontaktuppgifter och länkar till instanser som kan hjälpa och stötta offer för sexuellt våld.
Annons