Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Zodiac killer-har de avslöjat namnet på ökände seriemördaren?

07 okt, 2021 
Henrik Högström
Gary Francis Poste. Utpekad som Zodiac killer
Utpekad som Zodiac killer. Gary Francis Poste
The Zodiac Killer begick en rad mord i Kalifornien under sent 60-tal men har aldrig avslöjats. Nu påstår privata utredargruppen Case breakers att de vet vem seriemördaren är.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Zodiac Killer tillhör den grupp av seriemördare som gäckat både polis och amatördetektiver i årtionden. Han sköt och knivhögg åtminstone fem offer till döds under sent 60 och tidigt 70-tal i San Francisco-området men misstänks ligga bakom ännu fler Sattacker. Mystiken kring dödsfallen förstärktes av att mördaren själv kommunicerade med lokala tidningsredaktioner om morden under pseudonymen ”Zodiac ”. Trovärdigheten i vad han sa stärktes av att han kände till detaljer om några av morden som inte nämnts i pressen. Han kunde berätta vilken typ av ammunition som använts och i vilka positioner hans offer låg.

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördareBrand logo
Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Han hävdade dessutom att han var skyldig till många fler än vad som dittills varit känt. Mördaren passade även på att håna polisen och skickade med chiffrerade budskap som skulle kunna underlätta deras arbete om de hade huvud nog att lösa dem. Tidningarna fick veta att om de inte tryckte Zodiacs texter enligt hans instruktioner så skulle mördandet fortsätta.

Zodiac på vita duken

En av många filmer om Zodiac
Första filmen om Zodiac kom redan 1971 i regi av Tom Hanson.

Sista brevet, adresserat till San Francisco Chronicle, skickades i januari 1974 – tre år efter den sista attack han misstänktes för. Med åren har Zodiac Killers identitet förblivit ett föremål för spekulation. Amatördetektiver och allmänhet har försökt lösa de chiffrerade meddelandena och senare mord har skrivit på Zodiacs konto. Samtidigt har historien om hans brott levt sitt egna liv. Det har skrivits mängder med böcker, artiklar och texter i ämnet. Zodiac vävdes in i Dirty Harry med Clint Eastwood under namnet ”Scorpio”. 2007 kom filmen Zodiac med Jake Gyllenhaal.

Zodiac skickade meddelande i kod till tidningarna

Ingen har någonsin gripits för Zodiac- dåden, men Arthur Leigh Allen, en före detta lärare, var länge huvudmisstänkt och förhördes vid ett flertal tillfällen. Nu uppger Case breakers, en grupp med ett 40-tal utredare med polisiär, militär och juridisk bakgrund bland annat, att de löst mysteriet, skriver Fox News.

Fantombild på Zodiac och Gary Francis Poste
CaseBreakers montage av en dåtida fantombild på Zodiac och Gary Francis Poste.

Deras kandidat heter Gary Francis Poste. En man som avled 2018. Organisationen menar att de kan knyta Poste till morden med teknisk bevisning och med bilder från Postes mörkrum. Fantombilden på Zodiac och Poste har också ett gemensamt ärr över pannan. Hans namn passar också in i chiffermystiken, enligt Case breakers expert. Argumentet är att om man tar bort bokstäverna i Postes hela namn ur meddelandet så träder en ny mening fram.

"Jag hoppas att ni har kul i jakten på mig..."

Utredare undersöker kläderna från ett av Zodiacs offer.
Utredare undersöker kläderna från ett av Zodiacs offer.

Case breakers hoppas nu kunna stärka avslöjandet med DNA, fingeravtryck och ballistiska undersökningar. Gruppen uppger att de har en källa som varit involverad i ett kriminellt gäng Poste basade över. Case breakers hoppas kunna bärga både vapen och andra bevis på sträckan källan kunnat vittna om att gänget härjat på. Case breakers har också fler olösta mord som de vill lägga på Zodiacs lista.

Annons

Ett av dem är mordet på Cheri Jo Bates, 18, i Riverside 1966. Riverside ligger drygt 16 mil från San Francisco, som var Zodiacs huvudsakliga brottsplats. Trots det finns det omständigheter som talar för att att han låg bakom mordet på studentskan, enligt Case breakers. Poste, som var flygvapenveteran, gick återkommande på läkarundersökningar i närheten. På mordplatsen hittades en klocka med målarfärg på och ett hälavavtryck från en militärkänga. Poste försörjde sig som målare och skoavtrycket liknar det som avsatts på andra mordplatser där Zodiac slagit till och kängor som fanns i Postes ägo.

Enligt Riversidepolisen finns det dock inga kopplingar mellan mordet på Cherri Jo Bates och Zodiac.

Bara ett av Zodiacs kodade meddelande har dechiffrerats. 2020 lyckades en grupp med kodknäckare vaska fram följande meddelande:

" Jag hoppas att ni har kul i jakten på mig...jag är inte rädd för att hamna i gaskammaren för då kommer jag bara till paradiset tidigare där jag har tillräckligt med slavar som kan arbeta för mig".

Zodiac, avslöjad eller ej, fortsätter att fascinera.

Annons