Zodiac killer-har de avslöjat namnet på ökände seriemördaren?

Gary Francis Poste. Utpekad som Zodiac killer

Utpekad som Zodiac killer. Gary Francis Poste

Foto: TheCaseBreakers.org

The Zodiac Killer begick en rad mord i Kalifornien under sent 60-tal men har aldrig avslöjats. Nu påstår privata utredargruppen Case breakers att de vet vem seriemördaren är.

Zodiac Killer tillhör den grupp av seriemördare som gäckat både polis och amatördetektiver i årtionden. Han sköt och knivhögg åtminstone fem offer till döds under sent 60 och tidigt 70-tal i San Francisco-området men misstänks ligga bakom ännu fler Sattacker. Mystiken kring dödsfallen förstärktes av att mördaren själv kommunicerade med lokala tidningsredaktioner om morden under pseudonymen ”Zodiac ”. Trovärdigheten i vad han sa stärktes av att han kände till detaljer om några av morden som inte nämnts i pressen. Han kunde berätta vilken typ av ammunition som använts och i vilka positioner hans offer låg.

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare

2:07

Efter reklamen: Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare

(2:07)

Han hävdade dessutom att han var skyldig till många fler än vad som dittills varit känt. Mördaren passade även på att håna polisen och skickade med chiffrerade budskap som skulle kunna underlätta deras arbete om de hade huvud nog att lösa dem. Tidningarna fick veta att om de inte tryckte Zodiacs texter enligt hans instruktioner så skulle mördandet fortsätta.

Zodiac på vita duken

En av många filmer om Zodiac

Första filmen om Zodiac kom redan 1971 i regi av Tom Hanson.

Foto: TT

Sista brevet, adresserat till San Francisco Chronicle, skickades i januari 1974 – tre år efter den sista attack han misstänktes för. Med åren har Zodiac Killers identitet förblivit ett föremål för spekulation. Amatördetektiver och allmänhet har försökt lösa de chiffrerade meddelandena och senare mord har skrivit på Zodiacs konto. Samtidigt har historien om hans brott levt sitt egna liv. Det har skrivits mängder med böcker, artiklar och texter i ämnet. Zodiac vävdes in i Dirty Harry med Clint Eastwood under namnet ”Scorpio”. 2007 kom filmen Zodiac med Jake Gyllenhaal.

Zodiac skickade meddelande i kod till tidningarna

Foto: TT

Ingen har någonsin gripits för Zodiac- dåden, men Arthur Leigh Allen, en före detta lärare, var länge huvudmisstänkt och förhördes vid ett flertal tillfällen. Nu uppger Case breakers, en grupp med ett 40-tal utredare med polisiär, militär och juridisk bakgrund bland annat, att de löst mysteriet, skriver Fox News.

Fantombild på Zodiac och Gary Francis Poste

CaseBreakers montage av en dåtida fantombild på Zodiac och Gary Francis Poste.

Foto: CaseBreakers.org

Deras kandidat heter Gary Francis Poste. En man som avled 2018. Organisationen menar att de kan knyta Poste till morden med teknisk bevisning och med bilder från Postes mörkrum. Fantombilden på Zodiac och Poste har också ett gemensamt ärr över pannan. Hans namn passar också in i chiffermystiken, enligt Case breakers expert. Argumentet är att om man tar bort bokstäverna i Postes hela namn ur meddelandet så träder en ny mening fram.

Har han löst mysteriet med den svarta dahlian?

"Jag hoppas att ni har kul i jakten på mig..."

Utredare undersöker kläderna från ett av Zodiacs offer.

Utredare undersöker kläderna från ett av Zodiacs offer.

Foto: TT

Case breakers hoppas nu kunna stärka avslöjandet med DNA, fingeravtryck och ballistiska undersökningar. Gruppen uppger att de har en källa som varit involverad i ett kriminellt gäng Poste basade över. Case breakers hoppas kunna bärga både vapen och andra bevis på sträckan källan kunnat vittna om att gänget härjat på. Case breakers har också fler olösta mord som de vill lägga på Zodiacs lista.

Operation Leo-ministern skulle kidnappas

Ett av dem är mordet på Cheri Jo Bates, 18, i Riverside 1966. Riverside ligger drygt 16 mil från San Francisco, som var Zodiacs huvudsakliga brottsplats. Trots det finns det omständigheter som talar för att att han låg bakom mordet på studentskan, enligt Case breakers. Poste, som var flygvapenveteran, gick återkommande på läkarundersökningar i närheten. På mordplatsen hittades en klocka med målarfärg på och ett hälavavtryck från en militärkänga. Poste försörjde sig som målare och skoavtrycket liknar det som avsatts på andra mordplatser där Zodiac slagit till och kängor som fanns i Postes ägo.

Enligt Riversidepolisen finns det dock inga kopplingar mellan mordet på Cherri Jo Bates och Zodiac.

Bara ett av Zodiacs kodade meddelande har dechiffrerats. 2020 lyckades en grupp med kodknäckare vaska fram följande meddelande:

" Jag hoppas att ni har kul i jakten på mig...jag är inte rädd för att hamna i gaskammaren för då kommer jag bara till paradiset tidigare där jag har tillräckligt med slavar som kan arbeta för mig".

Zodiac, avslöjad eller ej, fortsätter att fascinera.

Relaterade artiklar

Gay och Robert lyckades hålla ihop efter seriemördarens attack