Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här

#onaneramera

Foto: Shutterstock/TT

Kvinnokroppen är fantastiskt. Även när det gäller orgasmer!
Se också: #onaneramera – så får du orgasm
4:05

Efter reklamen: Se också: #onaneramera – så får du orgasm

(4:05)

Slå på ljud

Klitoris eller g-punkten, det är de två självklara områden vi förknippar med kvinnlig orgasm. Men den kan komma (!) på fler sätt än så, skriver norska KK.

I en intervju med norska sexologen Thomas Winther, framgår det att kvinnokroppen kan njuta av inte mindre än åtta olika typer av orgasmer – och det är inte alla som kan kopplas till stimulans av kvinnans könsorgan.

– Människor kan få orgasm på otroligt många olika sätt, och det sitter inte nödvändigtvis mellan benen. Huden är vår största erogena zon och både kvinnor och män kan få orgasm genom beröring av andra delar av kroppen, säger han till KK.

#onaneramera
Onanera mera – därför kommer din kropp att tacka dig

Enligt Winther blir hudens erogena egenskaper ofta tydligare bland personer som skadar underlivet eller drabbas av förlamning. Då blir det vanligare att få orgasm på nya sätt, menar han och understryker samtidigt att vi faktiskt blir upphetsade ”mellan öronen och inte mellan benen”.

Det kan alltså var en god poäng att både ta på och prata med sin partner på nya sätt.

8 typer av kvinnlig orgasm

Thomas Winter tycker inte vi ska kategorisera orgasmer för mycket, han menar att de kan finnas både fler och färre än de åtta som listas här. Oavsett vilken som fungerar bäst för dig så kan det fungera som intressant fakta och kanske lite inspiration:

Klitorisorgasm

Det finns cirka 8 000 nerver i klitoris, vilket gör att det är den vanligaste och mest kända orgasmen.

Bröstvårtorgasm

Att brösten är en erogen zon känner många till, men det är fullt möjligt att uppnå orgasm genom att stimulera brösten och bröstvårtorna.

Kyssorgasm

Läpparna är hundra gånger mer känsliga än våra fingertoppar, så en kyss kan leda så långt som till klimax.

Analorgasm

Analöppningen har också många nerver och stimlans av det området kan göra att du får orgasm.

G-punktsorgasm

På insidan av vaginans övre sida ska g-punkten finnas. En vibrator eller stimulans med fingrar kan komma åt den och beröringen kan ge orgasm.

#onaneramera
Feministpastorn vill att du ska onanera mera: ”Utmärkt sätt att lära känna sin kropp”

Livmoderhalsorgasm

Du kan också få orgasm vid djup penetrering, eftersom livmoderhalsen stimuleras då.

Orgasm från andra erogena zoner

Det är fullt möjligt att få orgasm av beröring från andra delar av kroppen. Lår, mage, öron… lär känna dig kropp och vad som fungerar just för dig!

Fantasiorgasm

Att tänka sig till klimax går det också. Genom att fantisera om något som du tänder på kan du komma hela vägen fram. Att läsa eller lyssna går också bra.

#onaneramera

2 av 3 uppger i en undersökning* att de inte vill prata om onani och kvinnors lust är fortfarande ett tabubelagt ämne. Vi har därför valt att lyfta kvinnors lust, sex och onani i en rad artiklar.

*Undersökningen genomfördes på allas.se 13-29 april och fick 3177 svar.