Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Kvinnor som valt bort sex berättar om livet i celibat

07 feb, 2020 
Christina Bølling
Charlotte Silfverberg
Kvinna ligger ensam i en säng och gör segertecken med ena handen.
Idag ses celibat ofta som ett frihetsuppror hos kvinnor. Foto: Shutterstock/TT
Förr avstod man från sex för att bevara sin oskuld eller komma närmare Gud. Idag väljer många att avstå från sex för att man tröttnat på krav, förväntningar och besvikelser. Här möter vi några kvinnor som stängt butiken och en expert som förklarar mer om fenomenet celibat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att ha sex ofta anses traditionellt vara ett tecken på att man har ett bra förhållande, eller ett intressant singelliv. Men sex kan också innebära krav, förväntningar och besvikelser. Vilket för med sig att många väljer att istället leva i celibat. Unga som väntar med att ha sex första gången. Singlar som tröttnar på dejtingcirkusen och sex utan känslor. Par som tappar lusten.

I vissa fall kan celibat bli en lättnad. En engelsk undersökning visar att ett av tjugo par lever i en ”vit” relation, utan sex. Och i både Japan och USA ökar genomsnittsåldern då man sexdebuterar drastiskt, till exempel har en tredjedel av unga japaner inte haft sex när de fyller trettio år – och en del av dem kommer aldrig att ha det.

Att leva i celibat

Porträtt av Yazmin Katarina Fox Eisen som är sexolog och parterapeut.
Yazmin Katarina Fox Eisen är sexolog och parterapeut med utbildning från bland annat Göteborgs universitet. Hon är rektor och grundare av Sexologiskolan i Stockholm. Skolan erbjuder åtta olika utbildningar och finns även i Köpenhamn, Århus och Oslo. Foto: Privat

Ungefär en procent av befolkningen anses vara asexuella, att man inte har någon lust eller intresse för sex överhuvudtaget. Men för resten är det ett val om man avstår från sex, åtminstone i perioder. Och det är egentligen ingen ny företeelse, enligt sexologen Yazmin Katarina Fox Eisen. Celibat har alltid existerat som en del av vissa kulturer och religioner.

Annons

Det som är nytt är orsakerna till att framför allt kvinnor väljer det. Förr avstod man från sex för att till exempel bevara sin oskuld eller komma närmare Gud. Idag kan det moderna celibatet istället handla om att komma närmare sig själv och att följa sina känslor. Det finns många utlösande faktorer till nutidens celibat anser sexologen, från samhällets översexualisering till en frustration över att sex inte ger glädjen och tillfredsställelsen man önskar. Eller att man inte känner sig känslomässigt respekterad som kvinna.

– Det sexuella ger alltid tillgång till något känslomässigt i en, även om man inte tror det. Beslutet att inte känna något får ju också emotionella konsekvenser. Det betyder inte att det alltid måste vara den stora kärleken, eller att kemin måste vara perfekt, innan man går till sängs med någon. Men man ska veta vad man gör. Sex kan bara vara sex, typ som att man blir sugen på snabbmat. Men på samma sätt som att man inte ska leva på enbart snabbmat om man vill vara rädd om sitt hjärta och sin kropp, så bör man inte bara ha sex utan känslor, säger Yazmin Katarina Fox Eisen.

Annons

Hon beskriver att celibat till exempel kan vara en motreaktion efter en period med för mycket sex som inte har känts sunt känslomässigt.

Att avstå från sex under ett halvår kan vara en stor lättnad, eller en fas där man fokuserar på värden i sina relationer som man inte tagit hand om eller kompromissat med

– Jag kan mycket väl föreslå en av mina klienter att gå i celibat under en period, då man kommer överens med sig själv om att ”nästa månad ska jag inte ha sex, jag vill rensa ut dåliga erfarenheter”. Och det kan man förbereda, precis som man planerar att sluta med godis eller börja om med andra nya vanor. Det är ett ställningstagande. Att avstå från sex under ett halvår kan vara en stor lättnad, eller en fas där man fokuserar på värden i sina relationer som man inte tagit hand om eller kompromissat med. Det betyder ju inte att man inte kan dejta eller träffa någon under den perioden. Skulle man möta en partner som man verkligen blir attraherad av och som delar ens värderingar så kan den personen gott vänta några månader, säger Yazmin Katarina Fox Eisen.

Period utan sex kan stärka relationen

Hon är också tantralärare och inom tantra betraktas sex som en väg till både spirituella upplevelser och fantastiska orgasmer, men även till intimitet.

Annons

– När sexlivet fungerar bra kan man vara mer närvarande i sig själv, och få tillgång till ett lyckligt liv och underliv. Och när det inte funkar blir det tvärtom.

Sexologen rekommenderar celibat bland annat till kvinnor som haft dåliga sexuella upplevelser, och till par vars sexliv gått i stå. Att avstå från sex kan faktiskt stärka relationen på andra områden.

– På samma sätt som alla andra saker man väljer bort eller avstår ifrån bidrar det till att träna upp en persons viljestyrka och öka förmågan att fokusera. I ett parförhållande kan man till exempel komma överens om att inte ha sex på en månad för att stärka och fokusera på andra band man har till sin partner. Att ta bort fokus på sex kan öka lusten och skapa bättre kommunikation både verbalt och icke-verbalt. Det kan vara ett sätt att bli mer uppmärksamma på varandra på andra sätt, som att stärka hjärtenergin i relationen, om man glidit ifrån varandra. Och det kan även vara ett sätt att upptäcka sin egen och partnerns kropp på ett icke-sexuellt vis, säger Yazmin Katarina Fox Eisen.

Annons

Celibat uppfattades ofta tidigare som ett misslyckande, men idag kan det snarare vara ett frihetsuppror

Den franska författaren, tidigare redaktör på franska Elle, Sophie Fontanel skrev boken The art of sleeping alone (Konsten att sova ensam) 2011. Hon beskriver att sluta med sex och partners under ett år fungerade som en reningsprocess för henne, efter ett intensivt singelliv. Hon tog en sex-fasta, vilket väckte reaktioner hos omgivningen: ”Jag beslöt att ge upp mitt sexliv och det både chockerade och provocerade mina vänner och kollegor. Det jag upptäckte hos mig själv var verkligen frigörande och väcker en hel del frågor om samhället och den tid vi är en del av”.

Sex blir ett krav

Sophie Fontanel pratar om sex som ett krav, som ett hinder för att få den intimitet och ärlighet man längtar efter i sina relationer både till sexpartners och andra, och om den frihet som uppstod när sex inte ”fanns” under ett helt år. Hon gick inte i celibat för att hon inte kunde få sex eller saknade lust, utan för att sammanhanget som sex dök upp i hennes liv som singel innebar att hon hamnade i relationer som dränerade henne känslomässigt och inte utvecklade henne.

Annons

I slutet av boken drar hon slutsatsen. ”Tro mig, ditt privatliv är inte så mycket en fråga om vad du gör, utan om vad du väljer att inte göra.”

– Celibat uppfattades ofta tidigare som ett misslyckande, men idag kan det snarare vara ett frihetsuppror som kvinnor i alla åldrar ansluter sig till. Det kan vara en kort eller lång period. Men vi kan förvänta oss att allt fler går in och ut ur celibat, för att få ett bättre (sex)liv, säger Yazmin Katarina Fox Eisen.

Fyra anonyma kvinnor om livet i celibat:

Agneta, 55: ”Det är som om känslor är tabu”

Agneta har levt ett liv utan sex i fyra år eftersom hon tycker att sättet som det sexuella utspelar sig på känns förnedrande. Och hon är överraskad över hur lite hon saknar det.

– Det råder inga tvivel om att många unga känner en press att vara sexuellt aktiva och attraktiva, säger Agneta, som i sitt arbete som terapeut har pratat med många unga kvinnor som tror att de måste ha analsex första gången de har samlag.

Hon är singel och har levt i frivilligt celibat i fyra år.

– Jag saknar sex förvånansvärt lite. Och de gånger tanken har dykt upp att ”jag kanske skulle pröva…” har jag blivit mer övertygad om att celibat är enklare. Den senaste mannen jag fick kontakt med fick mig att fundera: ”Han är ju rätt söt, det kanske kunde bli något…”. Sedan frågade han mig väldigt rart om vi skulle äta middag ihop en lördag kväll och undrade om jag var vegetarian. Han ville laga något riktigt speciellt till mig, vilket ju var väldigt omtänksamt. Men sedan fortsatte han. ”Jag hoppas du inte är pryd av dig, för på lördag ska vi ha sex. Jag orkar inte få kramp i fingrarna av att bara hålla på och skicka sms längre.” Så jag tackade nej till middag.

Det är alltså okej att tacka nej till kött, men inte till sex, som Agneta uttrycker det. Hon har aldrig varit ”pryd”, slår hon fast, utan tvärtom älskat sex sedan hon blev sexuellt aktiv som 17-åring. För henne är celibat en konsekvens av dejtingmarknaden och osunda relationer, det har gett henne en avsmak för sex.

– Sex blir uppfläkt i våra ansikten på ett sätt som jag inte har lust att vara en del av. Vi kan få så mycket sex vi vill. Men för mig är sex inte bara sex, det är också ett sätt att få tillgång till mina känslor. Och sättet som det sexuella sker i vår tid anser jag är förnedrande för kvinnor. Det är som om känslor är tabu. Dagens unga kvinnor tror att de måste leva upp till en massa krav, de är missnöjda med sina bröst och vill skaffa implantat när de knappt hunnit ur tonåren. Det är den synen på kvinnor som jag inte klarar av. Och om det är på det viset det ska vara tar jag ett kliv bort och avstår.

Annons

Hanna, 58: ”Jag onanerar när han sover”

Hanna har levt i celibat i tre år – och gör det i sitt äktenskap, trots att hon tidigare ”varit tokig i sex”.

– Jag var med i ”10 000-metersklubben” (sex på ett flygplan) och hade varit tillsammans med över hundra män när jag träffade min nuvarande man. Han är ekonom och en total motsats till min kreativa personlighet. Jag fick den känslomässiga tryggheten och en själsfrände som jag hade längtat efter, men det sexuella mellan oss funkade aldrig. Det var en lättnad när jag berättade för honom, efter parterapi och samtal med en sexolog, att jag skulle gå i celibat. Annars hade jag varit tvungen att skilja mig. Jag klarade inte av att avvisa honom längre.

– Nu har vi inte haft sex på tre år. Jag onanerar när han sover eller när jag övernattar ensam på ett hotell och har svårt att somna. Men jag får dåligt samvete när jag gör det, för vet att skulle såra honom att jag har en sexuell lust, som jag inte vill dela med honom. Celibat var min sista utväg. Jag kunde helt enkelt inte säga nej till honom fler gånger, vara rädd att han skulle ta initiativ till sex och se besvikelsen när jag avvisade honom. Samtidigt som han inte hade modet eller viljan att lämna mig. Det blev så plågsamt till slut att det var lättare att stänga av helt. Jag vet inte om han har en älskarinna, men jag tror faktiskt inte det.

Anne, 44: ”Mina gränser blev sprängda i atomer”

Anne har inte haft samma sexlust som sina partners. Idag lever hon i celibat, trots att hon har en relation. Och det är hon glad över, även om hon också är rädd för att hennes partner ska lämna henne. Anne har enligt henne själv ”aldrig varit tillräckligt sexintresserad i de förhållanden hon haft”. När hon skilde sig och träffade sin nuvarande partner krävde han att de skulle ha sex ofta, annars tänkte han göra slut.

– Han insisterade också på att vi skulle experimentera med andra partners. Jag gick med på det för hans skull och för att inte förlora honom. Det var inte alls bra. Jag kände att mina gränser blev sprängda i atomer, eftersom jag blev sexuellt tänd men att det var helt fel för mig känslomässigt. De män och par som vi träffade skulle jag aldrig ha umgåtts med annars. Så min kropp reagerade med att stänga ner, jag drabbades av vaginism (då slidan får kramp och det blir omöjligt att ha samlag), och kunde inte ha sex längre.

– Jag är glad över att jag är i celibat, bortsett från att jag är orolig för att min partner ska lämna mig.

Jasmine, 35: ”Jag ville återta min energi”

Jasmine är singel efter ett långt förhållande. Hon har valt celibat för att få ordning på sina känslor och få tillbaka sin energi. Hon lever i celibat i perioder, ofta sex månader i taget. För henne är det en personlig ”rening” från att vara beroende av sex och bekräftelse från det motsatta könet.

– Jag ägnade för mycket tid åt jakten på en man, på att förföra män och ha sex med dem. Jag gick i celibat för att återta min energi och hitta en djupare kärlek till mig själv istället för att söka sexuell njutning och erövringar. Mitt mål var att undersöka andra former av njutning än sex och att omvandla min sexuella energi till kreativitet.

– Innan jag gick i celibat var jag tillsammans med en man som jag hade varit vansinnigt förälskad i, men inte var kär i längre. Så jag hade sex med honom bara för att ha det lite skönt, och det var inte ens särskilt fantastiskt. När jag fick en infektion i underlivet bestämde jag mig för att ta en paus från sex.

Annons