Så lurar du kroppen till orgasm – utan sex

Foto: Shutterstock/TT

Hjärnan är viktigare än vad du tror när det gäller njutning.
Du kan fantisera dig till orgasm utan att någon (eller du själv) ens rör vid kroppen.
Se också: Så har pandemin förändrat svenskarnas sex- och onanivanor
0:45

Efter reklamen: Se också: Så har pandemin förändrat svenskarnas sex- och onanivanor

(0:45)

Slå på ljud

Att sexuella fantasier är viktiga för våra sexliv är det nog många som håller med om, men visste du att du enbart med hjälp av fantasin kan tänka dig till en orgasm? Det menar Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

– Du kan lura kroppen att det här mötet verkligen äger rum vilket gör att du kan få blodfyllnaden mellan benen, som om det hade varit ett möte i verkligheten. Det är häftigt att man kan göra sig själv så upphetsad bara genom sina egna tankar och det ger en insikt i hur viktigt det här med tankarna är.

Hotell Romantik-Monica: Därför blir sexlivet bättre efter 65

Sexologen reder ut genitala och icke-genitala orgasmer

En sexuell fantasi har alltså samma förmåga att göra oss kåta som ett verkligt sexuellt möte. Det enda du behöver göra är att gå in i fantasin och uppleva den med alla sinnen. Även om det inte blir en fysisk stimulans av alla ställen kan det bli en väldigt stark upplevelse.

Men vad är det egentligen som händer i kroppen och i hjärnan?

Suzann Larsdotter förklarar att orgasmer delas in i så kallade genitala och icke-genitala orgasmer. En fysiologisk genital orgasm upplevs i underlivet och är kopplat till en specifik nervaktivitet, till exempel att du smeker dig själv. En fysiologisk icke-genital orgasm upplevs i resten av kroppen och är kopplad till aktivitet i hjärnan.

– Hjärnan är det viktigaste sexuella organet vi har. Eftersom vi också kan få orgasm utan genital stimulans så är det framförallt i hjärnan det händer.

När i livet har kvinnor bäst sex? Forskningen ger oss svaret

Experten om sexuella fantasier: Vi är fria att utforska

Det bästa med att fantisera är att du kan ha ett väldigt rikt sexliv med dig själv, om du inte har någon att ha sex med vill säga.

– I fantasin kan ju allt hända och det kan det ju inte i verkliga livet. Då har vi massor att ta hänsyn till, men fantasierna är fria och där kan allt hända. Där behöver vi inte censurera oss.