5 förändringar din frisör vill att du gör när du fått grått hår

Foto: TT/Shutterstock

Har du börjat få grått hår, men fortsätter dina hårrutiner precis som du alltid gjort?
Då är det dags att tänka om – grått hår har andra behov än stråna i din ursprungliga hårfärg.
Här är sakerna du borde tänka över för att ta hand ordentligt om ditt gråa hår.

När vi blir äldre så får de allra flesta av oss grått hår – redan från 25-årsåldern kan de grå stråna börja dyka upp, och i medelåldern har de flesta gråa inslag i håret, om de inte blivit helt gråhåriga. Vi får grått hår när kroppen slutar producera melanin, som ger håret det pigmentet det haft.

Se också: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår
1:18

Efter reklamen: Se också: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår

(1:18)

Slå på ljud

– Vi har tre cykler i vårt hår – tillväxt, övergång och det vilande stadiet. När vi blir äldre saktar hela processen ner, och vi tillbringar mer tid i det vilande stadiet, säger hårexperten Diana Pratasiewicz på Ouai till sajten Well and good.

I det vilande stadiet tillverkas mindre olja naturligt, och håret blir inte bara grått när vi blir äldre – det blir också torrare. På grund av detta finns det flera förändringar i hårrutinerna som du bör överväga att göra när ditt hår börjar bli grått, oavsett om du färgar över det gråa eller inte.

1. Mindre schampo, mer balsam

Schampo kan vara för hårt mot grått hår, och tar bort de värdefulla oljorna som håret behöver.

– Schampo är bra för att rengöra skalpen, men vissa schampon kan vara för hårda för topparna och kan göra att håret ser och känns torrt, strävt eller tungt. Jag rekommenderar mina klienter med grått hår att schamponera mer sällan, och istället använda balsam dagligen för att bevara den naturliga återfuktningen i hårstrået, säger hårstylisten Jay Small.

Du har garanterat schamponerat håret fel hela ditt liv – så ska du göra

2. Investera i ett duschfilter

Det här beror lite på var du bor och har för vattentillgång, men om ditt duschvatten innehåller mycket klor, mineraler eller metaller så kan det göra skada på håret i längden. Investera då gärna i ett filteer till duschmunstycket som filtrerar bort det.

3. Skölj med kallt vatten

Under vintermånaderna är det skönt att duscha varmt, men det mår tyvärr inte håret särskilt bra av. Hett vatten tar bort oljorna som gör att håret behåller fukten. Diana rekommenderar istället att tvätta håret med kallt vatten, för att låsa in fukten i stråna.

Därför bör du inte tvätta håret i varmt vatten – 5 anledningar

4. Lägg till fuktgivande ingredienser

Jay Small rekommenderar att vara extra uppmärksam när du läser innehållsförteckningen på dina hårprodukter, och menar att det är bra att välja produkter med extra återfuktande ingredienser. Leta efter jojobaolja och sheasmör för att få maximal återfuktning.

5. Hitta en bra hårmask

Hårmasker är ett jättebra sätt att ge håret extra mycket näring. När det kommer till grått hår så bör du varje vecka använda en hårmask utan silikon som ger håret extra mycket fukt och motverkar slitningar.