Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Därför ska du aldrig tvätta ansiktet i duschen

07 jan, 2021 
Emma Castman
Kvinna ler samtidigt som hon tvättar håret
Brukar du passa på att tvätta ansiktet när du duschar? Då kan det vara läge att tänka om. I alla fall om du vill vara snäll mot huden. Det menar experten Jasmina Vico.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Hudläkaren berättar allt om psoriasisBrand logo
Hudläkaren berättar allt om psoriasis

Visst känns det både smart och smidigt att rengöra ansiktet samtidigt som du duschar? Du effektiviserar din hudvårdsrutin och får tid över till annat.

Men faktum är att det kan vara läge att tänka om. Att tvätta ansiktet samtidigt som du duschar kan skada mer än det gör nytta, det säger hudvårdsexperten Jasmina Vico i en intervju med The Stylist. I duschen är nämligen risken stor att du använder för varmt vatten, vilket kan leda till flera typer av hudirritation.

– Hur frestande det än känns med en lång varm dusch på vintern är det viktigt att känna till att det kan skada huden, och orsaka både rodnad och klåda. Hett vatten torkar dessutom ut huden vilket kan orsaka inflammation. Därför bör ansiktet alltid tvättas i ljummet vatten, säger hon till tidningen.

Extra känsligt för de med oljig hy

Förutom att varmt vatten kan irritera, torka ut och skapa rodnad riskerar för höga temperaturer även att hudens naturliga oljor sköljs bort. För de med redan oljig hud kan det här bli extra känsligt, då kroppen kan reagera med att producera ännu mer olja.

Summa summarum, satsa alltid på att rengöra ansiktet före eller efter duschen – och gör det i handfatet så du får bättre koll på vattnets temperatur. Ljummet är att föredra!

Foto: TT

Annons