Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

5 tips: Så minskar du påsar och mörka ringar under ögonen

30 nov, 2020 
Minna Wallén-Widung
Kvinna tittar på sig själv i spegeln.
Påsar och mörka ringar under ögonen är helt naturligt, men kan ändå ge upphov till frustration och irritation. För att minska dem finns det flera saker du själv kan testa – och de involverar inte dyra krämer eller behandlingar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många av oss har påsar under ögonen och med stigande ålder kan de bli allt mer påtagliga. Även om fenomenet inte i sig är farligt kan det vara irriterande, och i vissa fall också vara en signal på att man behöver göra vissa livsstilsförändringar.

Påsar under ögonen kan nämligen ha två orsaker. Dels kan påsarna uppstå eller förvärras ju äldre vi blir. Det beror på att huden får sämre elasticitet när vi åldras, och det ger ett överskott av hud. Fettsamlingar runt ögonen kan då bukta ut. Dels kan påsarna bero på en rad faktorer i vår livsstil. Till exempel kan våra matvanor ge upphov till att salthalten i kroppen hamnar i obalans och ett stort alkoholintag kan påverka lever. Båda faktorerna kan i sin tur leda till puffiga ögon. Även vår sömn spelar en stor roll. Att sova för lite – eller för mycket – kan orsaka tillfälliga påsar och mörka ringar under ögonen. Även allergier kan ge upphov till detta.

Se också: Så virkar du dina egna miljövänliga sminkpads

Virka dina egna miljövänliga sminkpadsBrand logo
Virka dina egna miljövänliga sminkpads

Mörka ringar under ögonen kan vara ärftligt, men även här spelar åldrandet en roll. Ju äldre vi blir, desto tunnare blir huden och desto mer synliga blir blodkärlen där under. Syrefattigt blod är också mörkare än vanligt, och dålig blodcirkulation kan därför ge upphov till ringar under ögonen. UV-strålar ökar också risken för mörka ringar.

Annons

5 tips: Behandling för påsar och mörka ringar under ögonen

I vissa fall, om påsarna beror på att huden har tappat sin elasticitet i kombination med fettsamlingar runt ögonen, kan ett kirurgiskt ingrepp vara den enda lösningen som riktigt fungerar. Men det finns flera andra knep att ta till som inte kräver en operation, speciellt om påsarna beror på andra faktorer.

Här har vi listat fem saker du själv kan testa för att förebygga och bli av med påsar och mörka ringar under ögonen!

1. Kyl ner ögonen

Kyla är ett snabbt och effektivt sätt att bli av med svullnad under ögonen, eftersom det gör att blodådrorna drar ihop sig. Det finns förstås mängder med ögonkrämer som man med fördel kan förvara i kylskåpet och applicera vid behov, men du kan också testa att ta en kall tesked och trycka försiktigt mot svullnaden. Eller så letar du reda på en påse med frysta ärtor och läger direkt på huden.

2. Lägg på en tepåse

På nätet cirkulerar också tipset att applicera tepåsar på huden för att minska påsar och mörka ringar under ögonen. Det är inte vetenskapligt bevisat, men ett husmorstips som sägs fungera! Exakt vad det är i teet som orsakar dessa underverk råder det delade meningar om, men det kan vara såväl koffeinet, tanninerna och antioxidanterna som har dessa undergörande egenskaper.

Annons

Så här gör man:

Brygg en kopp starkt te. Ta sedan tepåsarna och placera dem i kylskåpet några timmar, eller över natten. Ta fram dem och använd som ögonmask i 10-20 minuter.

3. Maxa sömnen

För lite sömn kan göra att du får både påsar och mörka ringar under ögonen. Dessutom kan för lite sömn leda till att immunförsvaret försvagas. Det finns forskning som visar att de som sover mindre än sex timmar per natt har 50 procent lägre immunförsvar, jämfört med de som sover sju till åtta timmar.

Därför finns det flera hälsovinster att göra genom att se till att få tillräckligt med sömn. Även om sömnbehovet är individuellt, brukar sex till nio timmar rekommenderas för vuxna personer. Om du har svårt att sova finns det många knep och tips att testa. Att ha en avslappnande rutin innan sänggåendet är en god idé till exempel. Testa att ta ett varmt bad, dricka en kopp örtte och stänga av mobiltelefonen en stund innan det är dags att lägga sig.

4. Minska på saltet och äta vitaminer

Påsar under ögonen kan faktiskt hänga ihop med saltbalansen i kroppen. För mycket salt gör att kroppen samlar på sig vätska, och ger lätt en svullen känsla. En middag med mycket salt, kan därför innebära att du vaknar upp med svullna ögon dagen efter. Att dra ner på saltet en aning kan alltså minska vätskan i vävnaderna och undvika att du vaknar med påsar under ögonen.

Annons

Näringsrik och hälsosam kost rekommenderas, som när det gäller det mesta, om man vill förebygga påsar under ögonen. Extra viktigt är det att få i sig tillräckligt med vitamin B, C och K. Framför allt vitamin C och aminosyror hjälper till att öka produktionen av kollagen, som minskar med åldern. Här hittar du en lista på vilka livsmedel som innehåller vilka vitaminer!

5. Undvik alkohol och cigaretter

Det finns säkert tusen anledningar till att vi bör dra ner på vår konsumtion av alkohol och cigaretter. De mest uppenbara är förstås att minska risken för allvarliga sjukdomar och dö i förtid, men det finns också mindre akuta anledningar. Att de ökar risken för påsar under ögonen är en sådan.

Alkohol och cigaretter torkar nämligen ut och försvagar huden på ett negativt sätt. Att röka bidrar till en minskad kollagenproduktion, vilket gör huden under ögonen tunnare och skrynkligare. Att röka har också en negativ inverkan på halten C-vitamin i kroppen, som ju är viktig för en stark och frisk hud.

Alkohol bidrar också till uttorkning, och risken är att den känsliga huden under ögonen tar stryk och sjunker in. Om du tar ett glas vin eller en drink – tänk på att också dricka mycket vatten för att minska risken för uttorkning.

Källor: Femina, Damernas värld, Axelsons spa, Expressen Hälsoliv, L300

Annons