Så blir du av med finnar – bästa behandlingarna mot akne

Foto: Unsplash

För somliga blir aknen klart mer lätthanterlig efter ett livsstilsbyte. Motion, sömn och vatten tycks trots allt vara universalt välgörande. Men för andra jämnar hyn inte ut sig, hur sunt man än lever och hur rent man än har det.

Carl Swartling är överläkare på Kungsholmens hudklinik i Stockholm.

– När jag träffar en patient, oavsett ålder, säger jag: det finns två olika sätt att behandla akne på. Den ena är symptomatisk. Den gör din hud slätare i väntan på att du blir frisk av dig själv, vilket inte går att förutse. Däremot botar den inte aknen. Om du känner dig bekväm med det så väljer vi den metoden.

För symptomatisk behandling finns flera olika alternativ, men bara ett läkemedel botar akne istället för att lindra den.

Så får du finare hud – 5 tips
Slå på ljud

Botemedel mot finnar och akne

Roaccutan, eller Isotretinoin, är A-vitaminsyra i tablettform och skrivs ut av hudläkare. Roaccutan gör så att talgkörteln krymper ihop, samtidigt som mynningen öppnar sig. Det är en potent behandling med ett långvarigt resultat, men har också en del möjliga biverkningar och restriktioner.

Biverkningar av Roaccutan eller Isotretinoin

– De vanligaste biverkningarna är torrhet i hy och slemhinnor och ömhet som påminner om träningsvärk. Läkemedlet bryts ner av levern, så man ska inte dricka alkohol under kuren, som brukar vara runt fem månader.

Roaccutan är känt som ett väldigt starkt läkemedel. Bland annat är man skyldig att lämna regelbundna blod- och graviditetstest för att minska risken för blodproppar och fosterskador. Kvinnor måste vara beredda på att göra en abort och dessutom uppges en viss risk för ökad psykisk ohälsa. På grund av sina biverkningar har Roaccutan tidigare reserverats till patienter med mycket svår akne, men Carl Swartling menar att allt fler får Roaccutan utskrivet, och att det är viktigt med regelbundna möten med patienten under behandlingen.

– Man kan ta den i lägre dos under en längre tid för att få färre biverkningar. Och man kan ge den till patienter som lider av psykisk ohälsa, men då måste man vara väldigt varse patienten, eftersom deras tröskel faktiskt kan sänkas. Det viktiga med Roaccutan är inte att man följer kuren dag för dag utan att man avslutar kuren på lång sikt.

–När det kommer till psykisk ohälsa kan man tänka på det omvänt. Ofta är aknen i sig ett problem. Många som haft svår eller långvarig acne påverkas mentalt. Vissa känner sig inte bekväma med att gå ut.

Foto: Shutterstock

Mildare behandling av finnar

Om man inte vill eller avråds från att behandla aknen med Roaccutan så finns det olika typer av symptomatisk behandling.

–Receptbelagda krämer och geler är ofta effektiva och ska inte underskattas. För att akne ska minska anser jag att de två viktigaste stegen är en minskad talgproduktion och att porerna öppnas upp så att talgen inte fastnar under huden.

P-piller och antibakteriell behandling mot akne

– Att minska talgproduktionen utan Roaccutan kan bara kvinnor göra, då med hjälp av kombinerade p-piller som innehåller östrogen. För de som inte vill eller kan använda p-piller kan man istället lägga till en behandling som minskar bakteriefloran, exempelvis Basiron som innehåller bensoylperoxid eller antibiotika. Pormaskar bildas fortfarande men blir i mindre utsträckning inflammerade.

Efter ett tag kan kroppen bli resistent mot antibiotika och aknen komma tillbaka. För att motverka resistensen kan antibiotikan kombineras med en A-vitamin behandling.

Kosthållning och akne

– Många har hört att mejeriprodukter, fett och socker orsakar aknen, och försöker ändra vad de äter. Det kan spela en viss roll, särskilt mejeriprodukter, men bara kosten kan inte bota aknen.

Kosmetika och hudvårdsprodukter för aknehud

Eftersom akne lätt förvärras av att vi behandlar och petar för mycket på huden rekommenderar Carl Swartling att inte skrubba, smörja och tvätta huden i onödan.

– Många med akne upplever en dubbelkänsla av att vara både torr och fet i huden, och vi vet att kvinnor som sköter sin hud är överrepresenterade bland personer med akne. De flesta krämer på marknaden består mest av vatten och fett och är till för att tjäna pengar.

Efter att man tvättat av sitt smink upplevs huden lätt som torr och i behov av fukt. Smink kan i sig förvärra akne, men det finns produkter som är framtagna speciellt för känslig och aknebenägen hud om man ändå vill använda det. För vissa kan smink dessutom minska impulsen att pilla på aknen under dagen.

Även för diskret akne tycker Carl Swartling att man kan söka hjälp och välja ett mildare preparat om man känner sig besvärad. Men man måste följa instruktionerna, annars kan huden bli torr och irriterad, vilket besvärar den känsliga huden ytterligare.

Även rosacea går att behandla om än inte bota med hjälp av Roaccutan, antibiotika och krämer. Dessutom kan man genom laserbehandling få bort en del av rodnaden som man får till följd av ytliga blodkärl.

– Akne är ett underskattat problem som viftas bort, vilket är synd för det går att bota. Jag tycker man ska söka i tid. Det är omöjligt att avgöra hur länge aknen varar och risken finns att det bidrar till försämrad livskvalitet i onödan och att man får ärr som hade gått att förhindra.

Foto: Shutterstock/TT

Knepen för att minska ångest
Så slipper du lårskav i sommar
Christina hjärnskadades under bröstoperationen – så är hennes liv i dag