Så borstar du ditt hår bäst – beroende på hårtyp

En kvinna med lockigt hår borstar med en borste som har brett mellan borsten.

Foto: TT

Hur ofta behöver man egentligen borsta sitt hår? Det beror på, säger hårexperterna som tipsar om vad man ska tänka på – beroende på vilken typ av hår man har.

Det kanske känns helt självklart att man ska borsta håret varje dag. Men hårexperter tycker faktiskt lite olika om det. Inte minst så kan det bero på vilken typ av hår du har.

Slå på ljud

Till exempel så kan det vara bättre att borsta lite mer sällan om man har lockigt hår, speciellt om det är torrt och skört, medan rakt hår kan må bra av att borstas ofta. Har du fint hår kan du behöva vara lite mer försiktig, inte minst när håret är blött.

Men visst är det bra att borsta håret också. Det ökar blodcirkulationern och stimulerar talgkörtlarna som producerar talg som fungera som en skyddande olja för håret. Det kan göra håret mindre torrt och ge glans.

Så hur ofta behöver man egentligen borsta sitt hår? Så här säger hårexperterna.

Så borstar du fint hår

11 saker du bör veta om grått hår

Fint hår ska du gärna borsta men du behöver vara försiktig med för att det inte ska gå av. Speciellt om det är färgat eller om du ofta värmebehandlar det. Det finns extra snälla borstar, med mjukare piggar, som reder ut trassel utan att håret går av så lätt.

Hårstylist Mia Santiago säger till Shape att fint hår mår bra av att borstas regelbundet men med varsam hand. Börja borsta längst ut på håret och jobba dig uppåt. Håll gärna emot med en hand högre upp på håret.

Så borstar du medeltjockt till tjockt hår

12 saker du bara förstår om du har lockigt hår

Rakt, tjockt hår brukar vara lättast att borsta och det kan man gärna borsta genom att samla tofsar med ena handen som man sedan borstar igenom en i taget. Om du har torrt eller skört hår kan du välja en borste som masserar hårbotten och fördelar naturliga oljor längs med stråna, som ger fin glans, menar Santiago.

Så borstar du lockigt hår

Lockigt hår ska du också borsta, men inte lika ofta och mer försiktigt. Här rekommenderas du att först reda ut trassel genom att kamma igenom håret med fingrarna. Gärna innan du duschar. Du kan också testa att borsta håret i duschen, medan balsamet verkar.

För lockigt hår brukar en bredtandad kam vara bra att använda. Eller borstar med mycket mellanrum mellan piggarna.

Lockigt hår kan må bra av att redas ut inte minst för att håret, när det lossnar, tenderar att stanna i locken och inte ramla av naturligt. För att undvika att det trasslar till sig eller bildar knutar i lockarna så kan det vara bra att borsta eller kamma igenom minst en gång i veckan, säger hårstylist Vernon François till Shape.

Så borstar du torrt hår

Lugnar och hjälper solbränd hud – 9 sköna hudlotions med aloe vera

Torrt hår kan må bra av att man stimulerar skalpen med borsten för att hjälpa naturliga oljor att spridas. Daglig borstning kan hjälpa till att hålla håret glansigt. Börja borsta i topparna och arbeta dig uppåt och avsluta med att dra några långa drag från skalpen och neråt.

Tänk också på att:

  • Inte borsta eller styla rakt eller vågigt hår när det är blött.
  • Inte torka håret genom att gnugga det med handduk.
  • Börja borsta nerifrån och arbeta dig uppåt.
  • Borsta försiktigt.
  • Inte använda hårfön och plattång för ofta, värmen sliter på håret.
  • Använda rätt typ av borste för ditt hår, stäm gärna av med din frisör.
  • Inte reda ut tovor för våldsamt med borsten, använd gärna kam istället och ta det varsamt.

Källa: Shape

Så fönar du håret enligt konstens alla regler
Skapa spakänsla hemma – här är våra favoritprodukter just nu