Sant eller falskt om hår: Vi reder ut vad som egentligen stämmer

Tjej med rött lockigt hår.

Foto: Shutterstock/TT

Cookie Studio

Det finns många ”sanningar” om hur du bäst tar hand om ditt hår – men en del av dem är tvärtom långlivade myter. Har du koll på vad som är sant och falskt om håret?

Ju mer du borstar håret, desto blankare blir det

Falskt: Den gamla övertygelsen om att ”hundra tag gör pagen glad” är det hög tid att överge. Tvärtom sliter överdriven borstning på håret.

Värmeskydd är bara ett försäljningsknep

Falskt: När du använder fön och andra värmeverktyg bränner du håret. Värmeskydd skyddar mot brännskador som annars gör håret frissigt och skadat, vilket kan göra att det går av. Köp helst salongsmärken, så vet du att du får både tillräckligt skydd mot värme och uv-skydd.

Mjäll och torr hårbotten? Så blir du av med det

Använd bara balsam i topparna, annars ser håret fett ut

Falskt: Balsam idag, i alla fall om det köps på salong och håller hög kvalitet, är tvärtom vårdande för hårbotten. Om du har problem med hår som snabbt blir fett beror det på att hårbotten är i obalans och överproducerar talg. Då är det bra med balsam, eftersom det har en vårdande effekt.

Mjäll beror på torr hårbotten

Nja: Det kan göra det, men kan lika gärna ha andra orsaker, som eksem, psoreasis eller att du använder fel produkter. Be din frisör ta en titt i hårbotten, så kan hen avgöra om ett bra mjällschampo kan hjälpa eller om du bör kontakta läkare.

Så enkelt syr du en trendig hårsnodd:

Så syr du din egen scrunchie
Slå på ljud

Balsam behövs inte efter en hårinpackning

Falskt: Schampots uppgift är att öppna och rengöra hårstrået. Inpackningen går in i hårstrået och vårdar det. Balsamet stänger strået och kapslar in näringen.

Använd bara balsam i hårtopparna, annars ser håret fett ut

Falskt: Balsam idag, i alla fall om de håller hög kvalitet, är tvärtom vårdande för hårbotten. Om du har problem med hår som snabbt blir fett beror det på att hårbotten är i obalans och överproducerar talg.

Kluvna hårtoppar kan lagas med rätt produkter

Falskt: En kluven topp är och förblir trasig. Det finns produkter som tillfälligt håller ihop och döljer skadan, men den går inte att laga.

8 vanliga orsaker till kliande hårbotten

Schampo och balsam från stormarknaden är lika bra som dyrare från frisören

Falskt: De billigare är oftast uppblandade med vatten och ämnen som inte är bra för håret. Salongsprodukter är både drygare och mer effektiva.

Håret tar skada av att färgas

Sant: Alla kemiska behandlingar ger ett litet slitage, även om det inte alltid syns.

Att skölja håret med kallt vatten gör det glansigare

Nja: Det råder skilda meningar om detta, och olika studier visar olika resultat. Ett frissigt hår kan absolut upplevas som blankare, det mår bra av att sköljas med kallare vatten, eftersom värme får håret att resa sig. Hårbotten gagnas också av kallvatten, eftersom det stänger porerna.

Håret växer snabbare om det klipps ofta

Falskt: Växttakten påverkas inte av hur ofta stråna klipps. Däremot kan det bli längre snabbare på grund av att kluvna toppar klipps av istället för att fortsätta dela sig uppåt och klyva hårstrået så att stråna till slut går av.

Stress gör att du tappar hår

Så väljer du rätt hårborste – 5 modeller med olika funktion

Sant: Under längre perioder av stress utsöndras ett stresshormon i kroppen som är dåligt för hår, hud och naglar. Det gör att håret inte får de vitaminer och mineraler det behöver, eftersom andra delar av kroppen prioriteras, och bristen gör håret skört.

Håret ”vänjer” sig vid ett schampomärke och behöver bytas ibland för att göra nytta

Nja: Det har inte med schampot att göra, utan att hår och hårbotten får ändrade förutsättningar beroende på ålder och livsstil.

Mjukt, glatt hår behöver inget balsam

Falskt: Allt hår behöver balsam. Annars är strået öppet och mottagligt för skadliga miljöfaktorer.

Att torka håret med frottéhandduk kan skada stråna

Sant: För att behålla en bra hårkvalitet är det viktigt att inte gnugga håret torrt, utan försiktigt krama ur vattnet och låta håret självtorka i så stor utsträckning som möjligt.