Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

2020 en drömsommar för mördarsniglar – så slipper du dem

06 jul, 2020 
Avmikaela alex
Mördarsniglar
2020 - mördarsnigelns år
2020 ser ut att bli ett drömår för mördarsniglar. Här är några sätt att undvika att trädgården invaderas av de slemmiga marodörerna – och 5 tips för att bli av med dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du sett ovanligt många mördarsniglar i år? Du är inte ensam! Den bruna jättesnigeln har blivit ett större problem än mygg på flera håll i landet. Bland annat i Dalarna har man rapporterat om något som liknar en invasion.

– Det tycks vara ett gynnsamt år för dem i år, säger Urban Gunnarsson, biolog på Länsstyrelsen i Dalarna, till SVT.

Se också: Trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglarBrand logo
Se också: Trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar

Och sniglarna är inte bara otrevliga att trampa på – de äter det mesta i trädgården (dock mördar de inte andra sniglar, vilket namnet kan antyda).

Hur sprids mördarsniglar?

Första rapporterna om mördarsniglar i Sverige, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter, kom på 1970-talet.

Annons

– Förmodligen har de kommit hit via plantor och jordmassor som körts hit. När man köper en ny växt från en handelsträdgård så kan det vara så att den har jord som är infekterad med ägg eller små sniglar. Sätter man sen ut den i trädgården har man dukat upp en smörgåsbord för sniglarna, säger Urban Gunnarsson.

Snigeln har ingen naturlig fiende i Sverige, vilket gör att den sprider sig snabbt. En snigel kan lägga upp till 400 ägg per år – som den dessutom kan befrukta själv. Själva sniglarna har bara en säsong på sig att föröka sig och de flesta dör i början/mitten av oktober.

Mördarsniglar 2020

Ungdjuren, däremot, gräver ner sig i kammare ett par decimeter ner i marken och övervintrar. När temperaturen ligger över fyra plusgrader kommer de upp till ytan igen. Det här sker vanligen i maj och det är också då det avgörs om det blir ett snigelår eller ej, enligt experten.

Annons

Och i år var det just en regnig och kall majmånad – med ett försenat aprilväder. Särskilt i östra Sverige var det blött, och i Härnösand hade man nederbördsrekord i början av månaden. Och den senaste veckan har det regnat rejält igen, efter en tid av extremvärme i juni.

Undvik mördarsniglar i trädgården

Har du än så länge sluppit, eller lyckats bli av med, sniglarna i trädgården och vill hålla det så finns det vissa saker du kan göra för att minska risken att ta in dem.

Sniglarna kan nästla sig in i trädgården på många sätt. Som till exempel i rotsystem på växter som man köpt.

– Man ska vara försiktig och skölja av rotsystemet på växter man köper. Köper man jord så ska det vara i lufttäta påsar, säger Ted von Proschwitz, Sveriges ledande expert på mördarsniglar, till Allas.

Bekämpa och utrota mördarsniglar

Det är en vanlig föreställning att salt är det effektivaste sättet att bli fri från mördarsniglar, men faktum är att metoden mest är djurplågeri. Saltet torkar ut snigeln och får den att dö, men det är långsamt och plågsamt. Oavsett hur illa du må tycka om sniglarna så ska du aldrig hälla salt på dem. Här är några bättre metoder!

Bli av med mördarsniglarna!
Bli av med mördarsniglarna!

5 sätt att bli av med mördarsniglarna:

1. Koppartejp

Det finns särskild koppartejp att köpa mot sniglar. Den fungerar genom att snigelns slem mot kopparen triggar en lite elstöt, vilket snigeln kommer tycka är obehagligt och därför söka sig någon annanstans. Tejpa eller fäst bred koppartejp kring pallkragen eller krukan du vill skydda. Däremot kan tejpen vara verkningslös mot vissa större sniglar – testa dig fram!

Annons

2. Ölfälla

Sniglarna dras till doften av jäst, vilket gör öl till ett perfekt lockbete. Gräv ner en skål eller burk som du fyller till häften med öl. Sniglarna kryper ner men kommer inte upp igen. Eller gör en egen fälla av en PET-flasta du skär av på mitten och vänder delen med öppningen in mot botten, och häller i lite öl i bottendelen:

https://youtu.be/6Roe6E5hI90

3. Elstängsel

Elstängsel finns att köpa i handeln och är relativt enkelt att sätta ihop själv. Det bär endast svag ström, så inga andra djur skadas, bara de stora sniglarna som försöker krypa över och kommer i kontakt med eltrådarna. Elen får oftast snigeln att dö, men mindre sniglar kan lyckas slinka igenom.

4. Jaga och döda

Redan på vårkanten bör du börja leta upp och ta död på de centimeterstora sniglarna i trädgården. Kom ihåg att morgon och kväll är när de är mest aktiva, särskilt i fuktigt väder.

Annons

Sniglarna gömmer sig gärna under saker som krukor, plankor, lövhögar och annat. Du kan med flit lägga ut en bit presenning för att få sniglarna att samlar så att du kan ta bort dem. Enklaste sättet att döda sniglarna på är att halshugga dem. Klipp eller använd en vass planteringsspade och lägg snittet ganska långt fram. Att lägga dem i plastpåse i frysen är humanast. De går då i dvala för att sedan dö.

Andra sätt att avliva sniglar är att vattna ut nematoder, som är ett biologiskt bekämpningsmedel, eller att kemiskt bekämpa dem med järnfosfat. Båda metoderna har visat goda resultat. Håll också ögonen öppna efter äggsamlingarna, med start i juni/juli, och mosa alla äggen!

5. Försvåra för mördarsniglarna

Singel, sand och tegelkross undviker sniglarna helst att krypa över, så de är perfekt att skydda känsliga växter med.

En vildvuxen trädgård med vissna växtdelar på marken är paradis för sniglarna. Däremot är en alltför välordnad trädgård inget som mördarsnigelns fiende igelkotten gillar.

Sniglar trivs tyvärr väldigt bra i täckodlingar, så dessa kan inte rekommenderas om du har snigelproblem.

Källa: SVT, SMHI, Allas, Allt om Trädgård Foto: TT

Annons