Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

De bästa skötselråden för de godaste tomaterna

03 jul, 2020 
Anni Jähde
Anni Jähde visar hur man bäst tar hand om sina tomater
Tomater är inte svårodlade men för att få en bra skörd krävs en del skötsel. Tjuvning, uppbindning och att hålla ohyra borta – här är tipsen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Plantera dina tomatplantor i stora krukor

Tomatplantor ska planteras i så stora kärl som möjligt i riktigt näringsrik jord. Ju mer jord, desto längre håller den näring och vatten.

Här står plantorna två och två i 80-liters murarbaljor. Jorden är en blandning av planteringsjord, kogödsel och bokashikompost.

Se också: Så lyckas du med tomatplantorna

Så lyckas du med tomatplantornaBrand logo
Så lyckas du med tomatplantorna

Extra näring till dina tomatplantor

Efter omkring 3–4 veckor är det dags att ge extra näring. Guldvatten (urin uppblandat i vatten), vallörtsvatten och nässelvatten är jättebra tillskott – och såklart även specialgödsel för tomater som finns att köpa. Näringsvattna lite men ofta och gör det hela säsongen.

Annons
Anni Jähde vattnar tomatplantorna
Tomatplantor kräver mycket näring. Extra gödsling, till exempel i vattnet, krävs några veckor efter plantering.

Vattning av tomatplantor

Lägg gärna på gräsklipp runt plantorna, det ger näring och inte minst hålls fukten i jorden kvar när den täcks.

Försök att vattna så jämnt som möjligt. Spruckna tomater och pistillröta är sådana tråkigheter som ojämn bevattning kan ge. Men plantorna ska inte stå i genomblöt jord, lätt upptorkning kan ge sötare tomater.

Annons

Vattna helst på morgonen om du har växthus så att solen hinner torka upp luften under dagen. Och vattna inte på bladen. I växthus ska kvarstående fukt undvikas.

För att veta om det är dags att vattna, stoppa ner ett finger långt ner i jorden och känn. Det är annars svårt att avgöra.
Vattna helst på morgnarna.

Ventilation i växthuset

A och O vid växthusodling är att få luften att cirkulera. Öppna dörrar och fönster. Och är det en väldigt fuktigt och varmt en period – sätt in en fläkt!

Annons

Svampsporer gynnas av hög luftfuktighet och hela tomatodlingen kan drabbas av bladmögel på ett klick.

Luftning sänker även temperaturen, och det kan behövas. För även om tomatplantor älskar värme o sol, blir det sämre fruktsättning och färre tomater när temperaturen går över 30 grader.

Stöttning och uppbindning

I växthuset går det utmärkt att odla sorter som blir två meter eller högre. Det är bara höjden på växthuset som sätter stopp. Utomhus däremot kan de knäckas av vind och störtregn. Busktomaterna är enklare, det räcker ofta att stötta med några käppar.

Det finns speciella stödpinnar och uppbindningskrokar att köpa, men det går naturligtvis bra att hitta egna lösningar.

Se till att följa plantorna under tillväxten med uppbindningen, så att de inte plötsligt faller och bryts.

De höga sorterna kan bindas upp med vanligt trädgårdssnöre. Snöret fästs vid stambasen och snurras sedan runt stammen upp till en S-krok i taket.

Tjuva sidoskotten

”Tjuva” är ett vanligt begrepp när det gäller tomatodling. Det betyder att man tar bort sidoskott, eller tjuvskott, som kommer i grenvinklar och vid bladfästen. Det är nästan alltid de högväxande sorterna man ska göra detta på, men det står på fröpåsarna vad som gäller. Har du tappat bort påsarna, eller om det är plantor du fått/köpt, så gå efter regeln att tjuva på högväxande sorter.

Annons

Anledningen till att man ska ta bort tjuvskotten är att plantan inte ska lägga energi på att sätta blad, utan på att utveckla frukter. Se till att tjuva hela tiden! Det går väldigt snabbt att tappa kontrollen och bli osäker på om det är ett tjuvskott eller ej.

Har du problem, titta på plantan och se vilken som är huvudstam och fortsätt sedan att främja den. Bort med sidoskotten även om det hunnit bli blommor på dem.

På busktomaterna ska tjuvskotten vara kvar. De plantorna växer inte på höjden och behöver därför många grenar för att kunna sätta mycket frukt. Blir plantan lite väl yvig och tät, går det förstås bra att ta bort en del grenar och blad.

”Tjuva” de skott som kommer i grenvinklar och vid bladfästen.

Blada av tomatplantan

När de första tomaterna börjar utvecklas, är det dags att ta bort en del blad på de höga sorterna. Även busktomaterna kan friseras lite.

Annons

Klipp bort de nedersta bladen och långa grenblad kan kortas in. Mindre bladmassa ger mer luft och ljus och mer kraft till frukten.

Tomatplantornas bladmassa ska decimeras. När frukterna börjar komma behövs inte så mycket blad.

Toppa plantan

När plantorna når taket i växthuset kan det av praktiska skäl vara lika bra att klippa av toppen. Har du möjlighet att fästa upp de högsta grenarna kan du låta plantorna fortsätta växa. De blir fler tomater, men så sent på säsongen är det inte säkert de hinner mogna. Gröna tomater kan dock användas till ganska mycket gott, och de kan i viss mån eftermogna inomhus.

Annons

Skaka & knipsa

Ta för vana att skaka plantorna lite lätt. Det kan hjälpa till med pollineringen i ett växthus där det inte kommer så många pollinatörer.

Håll koll på plantorna så de ser ut att må bra. Knipsa bort sjuka blad direkt. Det kan faktiskt sätta stopp för riktigt besvärliga angrepp.

Tagetes som sällskap

Tips!

Tagetes som sällskap

Att plantera tagetes tillsammans med tomaterna kan ha gynnsam effekt. Det sägs att tagetes håller jorden fri från skadliga nematoder och är avskräckande för vita flygare. Dessutom ser det ju trevligt ut och döljer de nakna stammarna när nedersta bladen klippts bort.

Annons