Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Advent knackar på: Floristens tips för julstämning inne och ute

22 nov, 2022 
Anni Jähde
Nettan Kelly
En välkomnande entré i grönt och vitt, vackraste blomsterfönstret och en ljuvlig julbukett som vi gärna tjuvstartar med redan till advent. Med inspiration och enkla tips lockar florist Nettan Kelly fram härlig ­julstämning som varar länge.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Blomstrande julrosor - under hela vinternBrand logo
Blomstrande julrosor - under hela vintern

Börjar du känna av lite jullängtan? Du är garanterat inte ensam. Florist Nettan Kelly kör igång i november och börjar utomhus med att göra fint vid entrén. Sedan går hon vidare inne där hon fyller fönsterbänkarna med massor av härliga julblommor – gärna i starka, glada färger som ger en välbehövlig kick i höstmörkret och ända fram till trettonhelgen.

Floristen Nettan Kelly.
En riktigt grön och härlig julentré.

Blandar med material från naturen

– Plötsligt känns vintern inte så mörk och lång utan snarare rätt så mysig, säger hon.

Annons

Säsongens blommor och material spelar huvudrollen i Nettans arrangemang. Vanligtvis använder hon material från trädgården och naturen, men när det gäller blommorna är det ju knepigare att lösa mitt i vintern. En del inköp blir det förstås.

Julstjärnor som snittblommor

– Med hyacinter får man mycket blommor utan att det kostar så mycket och julstjärnor man köper som krukväxt går utmärkt att klippas till snittblommor.

I hennes fönster står julblommorna ofta i vas för att hon ska få plats med fler och kunna komponera dem så att färgerna fördelas fint.

– Småvaser är användbara alla säsonger och jag vill gärna ha många.

Se även: Så gör du julens vackraste kransBrand logo
Se även: Så gör du julens vackraste krans
Annons
Julbukett.
Kompakt blandbukett i djärvare julfärger: Magnifik, mustig och innehållsrik är buketten i purpur, lila och rött. Mjuken och grankvistar ger den en fluffig grön julkänsla. Och se så bra det går att kombinera den klassiska julstjärnan – här som snittblomma – med somriga stjärnflockan och våriga ranunkeln!

Maffig bukett - som present eller dekoration

Nettan använder även julstjärnor när hon binder buketter. Låt dig inspireras av hennes maffiga bukett som är en dröm att dekorera bordet med till glöggfesten eller som present till julaftonens värdar.

Fuskgranar.
Två fina ”fuskgranar” i kruka, granris, kottar och vita hyacinter i en låg kopparform blir ett vackert välkomnande vid entrén. Dubbeldörren är prydd med smala, gröna kransar. Betongen i krukorna döljs effektivt med olika sorters mossa och fönsterlav.

DIY: Fina fuskgranar som ger höjd

Att få lite höjd på dekorationerna gör mycket för den ombonade känslan. De här charmiga fuskgranarna är en fiffig och fin lösning. Krokiga grova grenar sticks ner i betong som gjuts i krukorna. De blir trädens stam. Sedan surrar man fast grankvistar och tunnare kala grenar i toppen. Nettan har använt nobilis och vanlig rödgran. Dölj betongen med mossor och kottar.

Annons

Gör så här:

  • Börja nerifrån och gå uppåt när du surrar fast grankvistarna. Blanda olika grantyper och gärna mossiga, yviga kvistar.
  • Använd granstommen år från år! När julhelgerna är över tar du bara bort grankvistarna men sparar krukan med den fastgjutna grenen.
Julrosor.
Julrosorna är perenner och tål att stå ute oavsett temperatur, även i kruka. De slokar visserligen när det blir minusgrader, men reser på sig så snart det blir mildväder igen.

Ta in – och ut – hyacinterna

  • Hyacinter tål kyla men väntas frost måste de tas in tills mildare väder väntas. Ställ dem då svalt, för att minimera skillnaden mellan utetemperatur och rumstemperatur.
  • Känslig för hyacinternas doft? Passa på att njuta av dem inomhus medan de är i det fina knoppiga stadiet. Flytta ut dem när blomman är på väg att slå ut.
Julkrans.
En härlig krans är ett måste! Gran av olika slag fyller upp ordentligt och gör att det går ganska snabbt att binda kransen. Nobilisgran, eukalyptuskvistar och eukalyptusnötter (gumnuts) bjuder på de silvriga tonerna. Friskt grön blir kransen av mjuken.

Knep som gör skillnad

Samla ihop dekorationerna i grupper i stället för att sprida ut dem för mycket. Låt till exempel en julros i kruka få sällskap av en ljuslykta och en fin korg. Bind ihop gruppen med lite granris och några kottar.

Annons

Mycket av materialet kan återanvändas

Någon kanske tänker att det verkar dyrt med så många dekorationer. Men det behöver det inte bli. Mycket kan sparas och återanvändas nästa år. Det gäller bland annat kransstommar och fuskgrananarna i kruka men också material och växter.

  • Kuddmossa. Kostar en slant att köpa men kan sparas till nästa jul. Förvara kuddmossan utomhus i skugga och fukta den då och då. Även om mossan blivit snustorr blir den grön och fin om du lägger den i blöt innan användning.
  • Hyacintlökar och perenner. Båda är härdiga och kan grävas ner i rabatterna där de kommer igen så småningom.
  • Kvistar, grenar och kottar. Kan sparas till nästa år men de kan också komma till användning i vårens arrangemang.
  • Granris. Använd gärna som vintertäckning av känsliga växter, till exempel rosor, om det blir sträng kyla i januari–februari.
Julstjärna.
Julstjärna med förlängd stjälk.

Förläng korta stjälkar

Är stjälken för kort för att kunna användas i buketten? Det finns fiffiga lösningar:

Förläng med ståltråd:

  • Torkade växter och annat som inte kräver vatten, till exempel mjuken, kan förlängas genom att surra ståltråd om stjälken som då görs exakt så lång som du önskar.

Förläng med provrör:

  • Surra fast ett plastprovrör på en pinne. Använder du grön floristtejp döljs röret som blir osynligt i buketten, men vanlig tejp går också bra.
  • Snitta stjälken så den blir lagom lång för provröret. Gäller det julstjärna, följ anvisningarna nedan.
  • Fyll provrörsvasen med vatten och sätt ner stjälken. Nu kan du binda in provrörsblomman i din bukett.

Bränn snittytan eller doppa i hett vatten

mJulstjärnan är hållbar som snittblomma men man måste hantera den rätt. När du snittar julstjärnan ska snittytan brännas eller stjälken genast stickas ner i hett vatten, minst 60º. Det görs för att hindra den mjölkiga växtsaften att rinna ut. Därefter kan blomman hålla sig fin i vas i rumstempererat vatten i cirka en vecka.

Annons
Fönster med julblommor.
Hyacinter och julstjärnor håller länge i vas. Amaryllisar finns också som snittblommor, men här är de planterade med sina lökar i höga cylindervaser som också ger dem stöd. Några ilexkvistar med härligt röda bär står också i vas. De varar nästan i evigheter, åtminstone garanterat över alla helgerna. Ljus i samma kulörer som blommorna är extra snyggt!

Blomsaften kan irritera huden

Växtsaft från hyacinter och julstjärnor kan irritera huden. Tvätta för säkerhets skull händerna efter att du hanterat blommorna.

Julblommor.
Höga vaser i klarglas är perfekta för amaryllis på lök. Då går det att dekorera långt upp längs stjälken med till exempel mossor och kottar.
Annons

Får man ta granris och mossor i naturen?

För att ta granris i skogen krävs tillstånd från markägaren, det är enligt lag inte tillåtet att skada något växande även om du enligt allemansrätten får vistas i skog och mark. Däremot får du fritt ta granris från fällda träd i en nyligen avverkad skog. Mossor och lavar får man generellt plocka i små mängder, men bäst är att ha markägarens tillåtelse. På skyddade områden är det helt förbjudet.

Så lyckas du med din amaryllisBrand logo
Så lyckas du med din amaryllis
Annons