Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Amaryllisens dag 2021: Allt om blomman – tips och vackra arrangemang

17 okt, 2020 
Marcus Alm
Två olika vackra amaryllis, perfekta för att fira amaryllisens dag.
Den 19 november är det amaryllisens dag – och som den vackra löken förtjänar att hyllas! Här har vi samlat våra finaste arrangemang med amaryllis och tipsar om hur du sköter din vackra blomma – samt får den att överleva vintern.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Amaryllisens dag den 19 november är en perfekt tid att börja njuta av löken som en månad senare finns i nästan samtliga hem i landet. Löken är fin som den är, men med lite smarta arrangemang och häftiga blandningar så kommer den ge en helt unik känsla vart den än står.

Se också: Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längreBrand logo
Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

Förutom vackra arrangemang så delar vi här med oss av tips på hur du lyckas odla din egen amaryllislök, hur du övervintrar och återupplivar den – och visar vilka tips och arrangemang som är populärast på allas.se genom tiderna.

Plantera amaryllislök – så driver du upp amaryllis

Det är enkelt att få en vacker amaryllis – och om du sätter igång i början av november så kommer du ha en blommande lök i tid till jul!

Det första du ska tänka på är att välja rätt lök – den ska inte vara skadad och inte mjuk. Innan du planterar den så måste du väcka löken, detta gör du enklast genom att ställa den ovanför ett glas ljummet vatten i cirka 24 timmar. Var noga med att se till så att endast rötterna har kontakt med vattnet.

Annons

När det är dags att plantera så bör du välja en riktigt stabil kruka. Du ska få plats med två fingrar mellan löken och krukans kant – och en tredjedel av löken ska vara ovanför jorden. Tänk på att amaryllisens stjälk kommer bli hög och blomman väldigt tung när du väljer din kruka. Bottna din kruka med lecakulor och plantera i vanlig blomjord.

Vattna först igenom jorden när du planterar, men få inte vatten direkt på löken. Sedan ska du undvika att vattna din amaryllis för mycket, då blir stängeln för lång och gänglig.

Extratips: Växer din lök för fort? Ställ den svalare. Växer den för långsamt? Ställ den varmare.

Amaryllis – övervintra löken

En amaryllis är så tacksam att övervintra – eller snarare översomra – eftersom löken växer desto äldre den blir. Dessutom blir blomningen än mer effektfull för varje år som går.

Din amaryllis kan absolut blomma flera gånger, men det finns inga garantier för att den blommar just när du vill. Detta innebär att du i framtiden kan få blommande amaryllis mitt i sommaren – och det tackar man ju inte nej till!

Annons

Så här övervintrar du amaryllis

Efter att din amaryllis blommat och börjat vissna så klipper du bort hela blomman. Genom att göra detta sparar amaryllisen energin som annars hade gått åt till att bilda frön. Sedan klipper du bort hela stjälken också, så nära löken du kan komma. Låt däremot bladen vara kvar.

Låt bladen växa och ta hand om den precis som du gör med dina andra krukväxter. Precis som när du ska väcka din amaryllis sen så ska du fortfarande undvika att vattna direkt på löken.

Amaryllis: Så ska du klippa bladen

När sommaren är över så kommer bladen på din amaryllis att börja vissna. Nu är det dags att klippa av bladen, cirka fem centimeter ovanför löken. Samtidigt plockar du upp den ur krukan, skrapar bort jord och kortar in de längsta rötterna. Efter att detta är gjort så ska du låta din amaryllislök vila i minst sex veckor i en temperatur mellan fem och tio grader – varför inte i kylskåpet? Linda in den i lite tidningspapper och låt den vila sig i form.

Annons

Återuppliva amaryllis

Efter sex till tio veckor i kyla så kan du äntligen väcka din amaryllislök igen. Väck löken så att den har sex till åtta veckor på sig att börja blomma igen och är redo precis när du vill ha den.

För att lyckas med att driva upp löken så följer du anvisningarna vi gav tidigare i texten.

Enkla knepet: Så får du din amaryllis att leva längre

Vill du att din vackra amaryllis ska hålla längre än till jul? Då är vårt bästa tips att skära av den och placera som en snittblomma i en vas. Men även en amaryllis som blivit till en snittblomma kommer snart börja slokna och se trist ut. Men har du märkt att de aldrig ser tråkiga ut i blomsteraffären? Det beror på att florister känner till ett enkelt knep som låter din amaryllis blomma längre: Man släpper ut luften ur stjälken. Det låter galet, men med hjälp av en liten nål så kan blomningen fortsätta längre.

Så här gör du!

  1. Ta en nål och stick ett litet hål längst upp på stjälken så att luft inuti kan komma ut och vatten kan komma in.
  2. Sätt din blomma i en hink med vatten och låt den stå ett par timmar så att den kan suga åt sig så mycket vatten som möjligt.
  3. Lyssna på din amaryllis. Detta kan låta lite flummigt – men genom att nu lyssna på den så kan du höra ett litet pipande ljud, som innebär att vattnet sugs in i stjälken och luften glider ur.
  4. Minns du det gamla tricket med att sätta fingret över toppen på ett sugrör när man fyllt det med dricka? Gör samma sak nu fast täck över hålet du gjort i din amaryllis och flytta den till en ny vas. På så vis spiller inte vatten ur från stjälken vid transporten.

Ett annat smart trick för att få sin amaryllis att leva längre som snittblomma är genom att hänga den uppochned och vattna i den ihåliga stjälken. Detta blir dessutom ett helt fantastiskt och innovativt arrangemang till julen.

Annons

Fina amaryllisarrangemang

Trots att amaryllis känns helt självklar i hemmen på julen så är löken faktiskt ganska ny som en den av vårt julfirande. Först på 1960-talet hittade den in i julfirandet.

Om du tänker använda amaryllisen som snittblomma är det en bra idé att binda ihop stjälken med exempelvis ett gummiband – på så vis undviker du att stjälken rullar ihop sig.

Amaryllis på lök i en stor vas, med sand i botten som håller löken på plats.

Om du tänker behålla ditt arrangemang stående på löken så kan det vara smart att placera löken i exempelvis sand, som håller den på plats trots den långa stjälken och den tunga blomman.

Amaryllis på lök, placerad i en hög urna på golvet.

Du kan även placera amaryllis, med lök och allt, i en högre vas eller urna och låta den stå på golvet. Detta ger ett väldigt välkomnande intryck i hemmet.

Om du tänker att ditt arrangemang inte ska stå på lök så kan du enkelt placera ut små blommor lite varstans.

Vit amaryllis som snittblomma i en vinkaraff.

Skapa olika nivåer genom att hänga amaryllis upp och ned på snören, eller varför inte placera dem i gamla vinkaraffer som du sedan hänger i fönstren?

Källa: Wexthuset

Annons