Dela dahliaknölarna och plantera

Henrik delar på dahliaknölar
En liten dahliaknöl kan på ett par säsonger utvecklas till en stor knippa av sidoknölar. Att dela upp i flera småknölar är ett enkelt sätt att skaffa många plantor.

Gör så här för att dela dahliaknölar

1. Använd en vass kniv, sekatör eller sax att för att lossa småknölarna. Ibland är det svårt att komma åt, då kan man först försiktigt bryta upp knippan med händerna – som man delar ett blomkålshuvud ungefär.

2. Varje ny knöl bör ha en knopp eller ett öga. Då vet man att de är vakna och vid liv. Låt knölar som saknar knopp eller öga sitta ihop med en knöl som har.

3. Klipp bort gamla rötter och kvarvarande stjälk.

4. Lägg intorkade knölar i en balja med vatten. Efter någon timme har de ökat i volym och är hårda. De som fortfarande är mjuka och insjunkna är förmodligen ruttna och ska slängas.

5. Dahlior kräver rikligt med näring och vatten. Längst ner lägger jag benmjöl eller annan långtidsverkande och kväverik gödning. Knölarna bör täckas med åtminstone 10 cm jord. Ytlig plantering gör dem känsliga för torka och ger dålig stadga.

6. Ovanpå gödningen skyfflar jag ett lager jord och placerar ut knölarna. Rötterna som växer ut ska leta sig genom jordlagret ner till gödningen. Jag placerar ut knölarna för att få en härlig masseffekt.

Den färdiga busken med dahliorna.

Så här blir det i augusti.

Ge inte upp på dina dahlior!

Även knölar utan ögon kan vakna till liv. Lägg dem ytligt i en kruka med lätt fuktad sand eller torv. Placera ljust och se om de bildar knopp under de kommande veckorna.

Av: Henrik Hanell
Foto: Anders Kronborg