Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Getingar – här är farligaste sorterna och så gör du om du blir stungen

06 jul, 2023 
Angelica Jaako Billenman
Sveriges farligaste djur är bålgetingen. Djuret dödar i snitt tre personer varje år. Men varför är bålgetingen så farlig, och hur vet man vad som är en bålgeting, kontra en ”vanlig geting”. Läs Allas stora getingguide!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Världen över finns det omkring 5 000 getingarter, i Sverige lever cirka 50 av dem.

Se också: Så gör du en egen getingfälla på en minutBrand logo
Se också: Så gör du en egen getingfälla på en minut

Getingar spelar egentligen en viktig roll i ekosystemet, de pollinerar växter, håller skadeinsekter borta genom att äta upp dem och vissa getingar är också necrofager, det vill säga de hjälper till att bryta ner kadaver och avfall och håller därför rent i naturen.

Ändå är det ju obehagligt när de kommer oss människor nära, är aggressiva eller slöa, eller har byggt sina bon nära våra egna bostäder.

Ett getingbo kan innehålla alltifrån några tusen individer till tiotusentals. Getingar bygger bon under sommarmånaderna och boet blir större ju längre säsongen fortskrider. I slutet av sommaren är ett getingbo som störst och innehåller då också fler getingar, än i början av säsongen.

Annons

De 3 vanligaste getingarterna i Sverige

Vanlig geting

Vanlig geting är Sveriges vanligaste geting, och också den getingen som tillsammans med tyskgeting är den som orsakar flest getingstick i Sverige. Arten förkommer i hela Sverige förutom i norra Norrland och de inre delarna av Norrland. Den finns heller inte på kalfjällen.

Getingen är gul och svart, hanarna runt 11–16 millimeter stora, drottningen något större och arbetarna något mindre. Tyskgetingen är snarlik, men till skillnad från sin tyska vän har den gula täckningen hos den vanliga getingen något mindre intensiv gul färg.

Precis som alla getingar bygger vanlig geting boet under våren, av en sorts pappersmassa som skapas av tuggade träfibrer och saliv. Boet placerar de gärna i ett innertak på ett hus eller liknande.

Äggen som drottningen lägger blir till larver och därefter puppor. När de kläcks är de arbetare som styrs av feromoner från drottningen. Arbetarna hjälper därefter till att bygga på boet och att skaffa mat till drottningen och hennes larver.

Annons

Tyskgeting

Sveriges näst vanligaste geting är tyskgeting, som som sagt ser snarlik ut som vanlig geting, men mer klargul i de gula partierna. Den är dock något större, hanarna är 13-17 millimeter, drottningen något större, och arbetarna mindre.

Den förekommer inte i hela landet, som mest norrut till Svealand, och södra Norrlandskusten, runt Umeå. Boet är snarlikt den vanliga getingens, men är mer grått och inte lika bräckligt som den vanliga getingens.

Takgeting

Takgetingen är en fredlig art som inte kommer att besvära dig under sommarens grillkvällar för att smaka på din mat och dryck. Hanarna är runt 13–15 millimeter stora, drottningen något större och arbetarna något mindre.

Precis som sina två släktingar här ovan är den svart och gul, men den svarta munsköldsteckningen i ansiktet kan se olika ut på olika individer. Ibland kan den likna siluetten av en urna, bred upptill och smal nedtill.

Annons

Boet är grått, ballongliknande och fritt hängande. Arten förkommer i nästan hela Sverige förutom de västra delarna.

Och 2 bonusgetingar

Jordgetingar

Jordgetingar är inte en art, utan ett samlingsnamn för de getingarter som bygger sina bon under marken.

Till och med vanlig geting och tyskgeting bygger ibland sina bon under marken. Rödbandad geting gör det däremot i större utsträckning.

Precis som namnet antyder så har den rödbandade getingen rödbruna band på ovansidan av bakkroppen. Hanarna är 13 till 17 millimeter stora, arbetarna något mindre och drottningen något större. Den rödbandade getingen finns över hela landet.

Bålgeting

Så till den fruktade bålgetingen, Sveriges farligaste djur.

Det är den största getingarten i Europa. Hanarna är 21–28 millimeter, det vill säga dubbelt så stora som vanlig geting. Drottningen kan bli 25–35 millimeter lång, och arbetarna är i regel mycket mindre än hanarna. Färgteckningen är gul till rödbrun till mörkbrun.

Annons

Till skillnad från sina ovan nämnda getingsläktingar ses bålgetingen sällan besöka blommor. Istället lever den på att äta andra insekter, både större än de själva och mindre. Den dricker saven från lövträd för att tillfredsställa sitt sockerbehov.

Boen är stora som människohuvuden och ofta placerade i ihåliga träd, men är i övrigt uppbyggt som sina mer vanliga getingsläktingars bon.

Bålgetingen var tidigare rödlistad i Sverige men förkommer numera i ett mer tryggt bestånd i Götaland och Svealand.

Varför är bålgetingen så farlig?

Det är inte bara storleken som skiljer bålgetingen från andra mer vanliga getingsorter. Giftet är nämligen tre gånger så starkt som hos vanlig geting. För någon som är allergisk mot geting kan det vara dödligt.


Så gör du om du blir stungen av geting, 4 tips enligt 1177

1. Ta bort gadden

Ta bort gadden och/eller giftblåsan så fort som möjligt då den kan fortsätta att pumpa in gift i kroppen även om inte själva getingkroppen är kvar. Oftast går det att bara skrapa bort gadden med en nagel.

Annons

2. Kyl ned området

Kyla kan lindra svullnad och smärta, kyl ner stickstället med en isbit eller kallt vatten.

3. Kräm, salva och gel

Lindra klåda och smärta med alsolsprit, kylbalsam, lokalbedövande salva eller kräm som innehåller hydrokortison.

4. Antihistamin

Du kan använda receptfria tabletter med antihistamin för att lindra besvären.

Om det blir akut

Om du har blivit stungen i munnen eller om smärta och svullnaden ökar istället för att avta efter några dagar – sök akut vård.

Är du allergisk mot getingar ska du omedelbart söka vård.

Annons