Malin Perssons dahlialycka – titta in i tv-profilens trädgård

De som någon gång sett trädgårdsprogram på teve känner nog igen Malin Persson – den påhittiga programledaren i SVT:s långkörare ”Trädgårdstider”.
När hon slår upp portarna till sin egen trädgård är det framför allt färggranna blommor vi möts av – rosor, luktärter och ett stort antal mycket vackra dahlior i flera olika färger och former.
Imponerades av dahlian Café au Lait
– Mitt intresse för dahlior väcktes för fem år sedan när jag såg en ’Café au Lait’. Jag blev imponerad av storleken och skönheten. Sedan dess har intresset bara växt och varje år tillkommer några nya sorter i min trädgård, berättar hon.
Den tallriksstora ’Cafe au Lait’ hittar vi naturligtvis i rabatten i perfekt läge med sol från tidig eftermiddag till sen kväll. Där finns också den lika stora ’Otto’s Thrill’.
– Jag gillar verkligen dinnerplatedahliorna på grund av deras imponerande storlek. Men det är viktigt att man stöttar upp dem tidigt på säsongen med bambupinnar.
Insprängt bland de stora dinnerplatedahliorna blommar pompondahlior, som den lila ’Franz Kafka’ och den ljusrosa till aprikosfärgade ’Wine Eyed Jill’.
Bredvid dem ser vi ett vackert exemplar av den vita kaktusdahlian ’Klondike’. Stöttning behövs Vid i stort sett varje dahlia står en bambupinne, men de stör inte helhetsintrycket utan döljs nästan helt av bladverket.
– När man sticker ner bambupinnar bredvid knölarna när man planterar dem i månadsskiftet maj-juni kan det se lite skräpigt ut, men det står jag gärna ut med eftersom man har igen det senare när dahliorna växt sig stora och behöver stöd.
Två andra dahlior som sticker ut i Malins rabatt är ’Contraste’ – en stor röd dahliablomma med dekorativa vita spetsar – och den vita ’White Isa’. Över alla de andra dahliorna tycks några mörkröda ’Arabian Nights’ sväva som i sin egen värld.
– Just ’White Isa’ är en tålig sort som jag har haft i flera år. Den har inte varit några problem att övervintra och efterhand har knölarna blivit så stora att jag kunnat dela dem.
Övervintringen inte så krånglig Det var just det här med vinterförvaringen som i början avskräckte Malin från att börja odla dahlior. Många tycker att det är krångligt att gräva upp knölarna på hösten för att förvara dem mörkt och svalt under vintern och sedan börja förodla inomhus i april innan det är dags att gräva ner dem på nytt i rabatterna.
– Men jag tycker ändå det är ganska kul. När jag tar fram knölarna känns det verkligen att det är vår.
Väntar tills frosten tagit blommorna
På hösten låter Malin dem ligga kvar i jorden till den första frosten tar dahliorna. Därefter gräver hon upp knölarna, slår försiktigt av jorden och låter dem sedan ligga och torka några dagar. Hon varken tvättar eller putsar dem utan låter ett jordlager sitta kvar och slår sedan in dem en och en i tidningspapper. Samtidigt är hon noga med att sätta en liten lapp på varje knöl så hon vet vilken sort det är.
Sveper in knölarna i tidningspapper
– Jag använder tidningspapper eftersom jag har hört att det inte ska dra till sig fukt och det har fungerat bra för mig. Hon lägger paketen med knölarna i öppna gamla äppellådor och sätter sedan ner dem i garaget där de står mörkt och där det inte är för fuktigt.
– Men det jag gör passar inte alla. Det beror på vilken möjlighet man har att vinterförvara knölarna, hur fuktigt där är och vilken temperatur man har. Det viktiga är att de står mörkt, svalt och frostfritt och får vila under vintern, säger Malin och tillägger:
– Någon gång på våren kanske jag tittar till dem när jag börjar bli sugen på att komma igång med odlingen. Men jag gör inget med dem förrän det är dags att börja förodla. Här kan du läsa mer om hur du väcker och förodlar dahlior.
– Dahlior älskar att få vatten och gödsel, jag försöker ta tillvara regnvatten. Ett par gånger under blomningen gödslar jag med gräsklipp och hönsgödsel och någon enstaka gång guldvatten (en del urin, nio delar vatten).
Binder vackra dahliabuketter
Det blir många vackra dahliabuketter som Malin binder under en säsong i det nybyggda växthuset som hon har inrett med en säng som fungerar som soffa och en skänk från en nätauktion.
– Det är perfekt. Här har jag plats att binda buketterna även när det är dåligt väder och här inne odlar jag chili och tomater. Växthuset var förra årets projekt i hennes trädgård. Det är ett begagnat växthus med en mur och ett golv av återvunnet tegel.
Här kan du läsa mer om hur du lyckas när du odlar dahlia som snittblomma till buketter.
Odlingslådor av återvunnet tegel
– De som känner mig vet att jag brinner för återbruk, säger Malin med ett leende. Det här årets trädgårdsprojekt är fyra stora uppmurade odlingslådor som hon ska bygga av återvunnet tegel.
– I två av dem har jag tänkt ha dahlior och i de andra två ska jag odla grönsaker. Hennes trädgårdsintresse tog fart när hon flyttade hem från Italien 2012 och köpte huset i Malmö. Till huset hör en cirka tusen kvadratmeter stor trädgård.
Renoverade hus och anlade trädgård
– Det var ett renoveringsobjekt och trädgården var vildvuxen. Det enda jag har sparat är en praktmagnolia, en snöbärshäck och det knotiga gamla äppelträdet.
Programledare i Trädgårdstider
2015 blev hon en av de fyra programledarna för ”Trädgårdstider” och kollegorna John Taylor, Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt har lärt henne mycket om växter och blommor. I förra säsongen tävlade de fyra programledarna om vem som kunde få fram den största dahlian.
– Jag ville hemskt gärna vinna den tävlingen, säger hon med ett leende.