Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Malin Perssons dahlialycka – titta in i tv-profilens trädgård

12 sep, 2022 
Per-Ola Ohlsson
Malin Persson trädgårdsprofil.
Hemma hos trädgårdsprofilen Malin Persson dominerar dahliorna. Hon har förälskat sig i de färggranna och magnifika blommorna. Förra året blommade 25 olika sorter i hennes rabatter och antalet växer år för år.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De som någon gång sett trädgårdsprogram på teve känner nog igen Malin Persson – den påhittiga programledaren i SVT:s långkörare ”Trädgårdstider”.

När hon slår upp portarna till sin egen trädgård är det framför allt färggranna blommor vi möts av – rosor, luktärter och ett stort antal mycket vackra dahlior i flera olika färger och former.

Malin Persson i sin dahliarabatt.
Malin plockar några rosa ’Ottos Thrill’ . I trädgården har hon ett 50-tal exemplar av 25 olika sorter.
Se även: Föröka dahlior - så tar du egna sticklingarBrand logo
Se även: Föröka dahlior - så tar du egna sticklingar
Annons

Imponerades av dahlian Café au Lait

– Mitt intresse för dahlior väcktes för fem år sedan när jag såg en ’Café au Lait’. Jag blev imponerad av storleken och skönheten. Sedan dess har intresset bara växt och varje år tillkommer några nya sorter i min trädgård, berättar hon.

Den tallriksstora ’Cafe au Lait’ hittar vi naturligtvis i rabatten i perfekt läge med sol från tidig eftermiddag till sen kväll. Där finns också den lika stora ’Otto’s Thrill’.

Avklippta blommor på ett fat.
Genom att lägga de avklippta blommorna i ett vattenbad ger man dem förlängt liv.

– Jag gillar verkligen dinnerplatedahliorna på grund av deras imponerande storlek. Men det är viktigt att man stöttar upp dem tidigt på säsongen med bambupinnar.

Annons
’Franz Kafka’.
’Franz Kafka’.

Insprängt bland de stora dinnerplatedahliorna blommar pompondahlior, som den lila ’Franz Kafka’ och den ljusrosa till aprikosfärgade ’Wine Eyed Jill’.

’Wine Eyed Jill’.
’Wine Eyed Jill’.

Bredvid dem ser vi ett vackert exemplar av den vita kaktusdahlian ’Klondike’. Stöttning behövs Vid i stort sett varje dahlia står en bambupinne, men de stör inte helhetsintrycket utan döljs nästan helt av bladverket.

Annons

– När man sticker ner bambupinnar bredvid knölarna när man planterar dem i månadsskiftet maj-juni kan det se lite skräpigt ut, men det står jag gärna ut med eftersom man har igen det senare när dahliorna växt sig stora och behöver stöd.

’Bright Diamond’.
’Bright Diamond’.
Dahlian ’Contraste’.
’Contraste’.
Annons
Dahliorna 'Bright Diamond’ och ’White Isa’.
Vid växthuset blommar den strimmiga ’Bright Diamond’ och den helvita ’White Isa’.

Två andra dahlior som sticker ut i Malins rabatt är ’Contraste’ – en stor röd dahliablomma med dekorativa vita spetsar – och den vita ’White Isa’. Över alla de andra dahliorna tycks några mörkröda ’Arabian Nights’ sväva som i sin egen värld.

'Arabian Night'.
'Arabian Night'.

– Just ’White Isa’ är en tålig sort som jag har haft i flera år. Den har inte varit några problem att övervintra och efterhand har knölarna blivit så stora att jag kunnat dela dem.

Annons
Dahliarabatt.
Malins stora dahliarabatt.

Övervintringen inte så krånglig Det var just det här med vinterförvaringen som i början avskräckte Malin från att börja odla dahlior. Många tycker att det är krångligt att gräva upp knölarna på hösten för att förvara dem mörkt och svalt under vintern och sedan börja förodla inomhus i april innan det är dags att gräva ner dem på nytt i rabatterna.

– Men jag tycker ändå det är ganska kul. När jag tar fram knölarna känns det verkligen att det är vår.

Annons
Malin Persson i sitt växthus.
I sitt växthus har Malin en gammal skänk hon köpt på auktion som fungerar som planteringsbord.

Väntar tills frosten tagit blommorna

På hösten låter Malin dem ligga kvar i jorden till den första frosten tar dahliorna. Därefter gräver hon upp knölarna, slår försiktigt av jorden och låter dem sedan ligga och torka några dagar. Hon varken tvättar eller putsar dem utan låter ett jordlager sitta kvar och slår sedan in dem en och en i tidningspapper. Samtidigt är hon noga med att sätta en liten lapp på varje knöl så hon vet vilken sort det är.

Annons

Sveper in knölarna i tidningspapper

– Jag använder tidningspapper eftersom jag har hört att det inte ska dra till sig fukt och det har fungerat bra för mig. Hon lägger paketen med knölarna i öppna gamla äppellådor och sätter sedan ner dem i garaget där de står mörkt och där det inte är för fuktigt.

’Sugar Cane’.
’Sugar Cane’.

– Men det jag gör passar inte alla. Det beror på vilken möjlighet man har att vinterförvara knölarna, hur fuktigt där är och vilken temperatur man har. Det viktiga är att de står mörkt, svalt och frostfritt och får vila under vintern.

Annons
’Klondike’.
’Klondike’.

– Någon gång på våren kanske jag tittar till dem när jag börjar bli sugen på att komma igång med odlingen. Men jag gör inget med dem förrän det är dags att börja förodla.

Delar dahliaknölarna

Vid förodlingen förökar hon dahliorna genom att dela knölarna. Förra året började hon förodla i slutet av mars och redan i slutet av maj planterades dahliorna ut i rabatterna.

– Ju tidigare man börjar, desto tidigare blomning. Men det är en chansning att plantera ut redan i slutet av maj. Blir det några järnnätter med frost dör plantorna. Jag var nervös under ett par kalla dygn och skyddade rabatterna på nätterna med fiberduk.

Annons

Vatten och gödsel är viktigt

Malin förodlar både på det traditionella sättet i krukor och i plastpåsar. Hon har inte märkt någon nämnvärd skillnad mellan dahliorna.

– Möjligen har de som jag förodlade i stora krukor blivit lite robustare.

Under den första tiden ger hon inte något vatten förrän hon ser att det börjar spira. I samband med att hon gräver ner plantorna ger hon dem ekologisk växtnäring.

Avhärda dahliaplantorna före utplantering

– Det är också viktigt att man härdar plantorna mot slutet av förodlingen genom att ta ut dem ur växthuset några timmar om dagen.

Under själv blomningssäsongen vattnar Malin sina dahlior regelbundet och gödslar dem ungefär var tredje vecka.

Blomsterdekoration på japanskt vis.
Malin gör sin blomsterdekoration enligt det japanska sättet att arrangera blommor. Ikebana betyder ”att ge en snittblomma liv”. Till uppsättningen använder hon en gammal soppterrin som hon hittat på loppis.Dahlior ’Ottos Thrill’, ’Klondike’, ’Wine Eyed Jill’, ’White Isa’ och den lila pompondahlian ’Franz Kafka’. Blomstermorot används som utfyllnad. Istället för stickmassa använder hon en blomsterfakir som hon tycker är mer miljövänlig.

– Dahlior älskar att få vatten och gödsel, jag försöker ta tillvara regnvatten. Ett par gånger under blomningen gödslar jag med gräsklipp och hönsgödsel och någon enstaka gång guldvatten (en del urin, nio delar vatten).

Annons

Binder vackra dahliabuketter

Det blir många vackra dahliabuketter som Malin binder under en säsong i det nybyggda växthuset som hon har inrett med en säng som fungerar som soffa och en skänk från en nätauktion.

– Det är perfekt. Här har jag plats att binda buketterna även när det är dåligt väder och här inne odlar jag chili och tomater. Växthuset var förra årets projekt i hennes trädgård. Det är ett begagnat växthus med en mur och ett golv av återvunnet tegel.

Näckrosdahlian ’Nagano’.
Näckrosdahlian ’Nagano’.

Odlingslådor av återvunnet tegel

– De som känner mig vet att jag brinner för återbruk, säger Malin med ett leende. Det här årets trädgårdsprojekt är fyra stora uppmurade odlingslådor som hon ska bygga av återvunnet tegel.

Annons

– I två av dem har jag tänkt ha dahlior och i de andra två ska jag odla grönsaker. Hennes trädgårdsintresse tog fart när hon flyttade hem från Italien 2012 och köpte huset i Malmö. Till huset hör en cirka tusen kvadratmeter stor trädgård.

Renoverade hus och anlade trädgård

– Det var ett renoveringsobjekt och trädgården var vildvuxen. Det enda jag har sparat är en praktmagnolia, en snöbärshäck och det knotiga gamla äppelträdet.

Programledare i Trädgårdstider

2015 blev hon en av de fyra programledarna för ”Trädgårdstider” och kollegorna John Taylor, Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt har lärt henne mycket om växter och blommor. I förra säsongen tävlade de fyra programledarna om vem som kunde få fram den största dahlian.

Snigelfälla: vissna blommor på ett fat + ferramol.
Malin gör fällor för mördarsniglar genom att lägga några vissna blommor på ett fat tillsammans med snigelmedlet ferramol.

– Jag ville hemskt gärna vinna den tävlingen, säger hon med ett leende.

Annons

Här bor jag

Namn: Malin Persson.
Yrke: Inspiratör, programledare, författare och ­fotograf.
Familj: Barnen Tiago, 16, Milo, 14 och Cleo, 11.
Särbon Gustaf ­Hultberger.
Bor: Malmö.
Trädgårdens storlek: 1 000 kvadratmeter.
Trädgårdens ålder: Tio år i sin nuvarande form.
Odlingszon: 1.
Odlar: Kryddor, tomater, chili, luktärter, snittblommor, rosor och dahlior.
Sociala medier: instagram: @themalinpersson och hemsidan: www.themalinpersson.com

Malins knep mot tvestjärtar

På några av bambupinnarna har Malin satt små lerkrukor fyllda med halm som hon återanvänt från gamla julkransar. Det blir fällor för tvestjärtarna som annars riskerar att skada dahliablommorna.

– Tvestjärtar är nyttiga i trädgården eftersom de äter bladlöss, men blir de för många ger de sig på blommorna och just dahlior är kända för att ha problem med tvestjärtar.

– Jag använder inga gifter eller bekämpningsmedel. Fällorna fungerar bra och de jag fångar flyttar jag till komposten där de gör bättre nytta.

Läs mer om dahlior och hur du skapar vackra buketter här.

Annons

Malins dahliaår - förodling, utplantering, vinterförvaring

1. Börja förodla knölarna i krukor eller plastpåsar i slutet av mars/början av april.
2 . Vattna först när du ser att det börjar spira ­något grönt. Kruka om vid behov.
3. Härda plantorna några timmar om dagen, vänj dem vid utetemperaturen.
4. Plantera ut dahliaplantorna först när det ärgaranterat frostfritt.
5. Stick ner en bambupinne vid varje planta vid planteringen. När plantan växt sig stor behöver den stöd.
6. Vattna regelbundet och gödsla några gånger under säsongen med kvävefattig gödsel som inte hämmar blomningen. Använd gärna gräsklipp, hönsgödsel och en liten mängd ­guldvatten (en del urin och nio delar vatten).
7. Tvestjärtar och mördarsniglar gillar dahlior. Gör ölfällor för sniglarna och krukor fyllda med halm som fällor för tvestjärtarna.
8. Plocka regelbundet blommor till olika ­buketter. Det stimulerar blomningen och förlänger säsongen.
9. Gräv upp knölarna efter den första frosten (det gör inget om blommor och bladverk har vissnat ner).
10 . Skaka av knölarna, låt ett jordlager sitta kvar runt dem. Slå sedan in dem i tidningspapper, namna varje knöl. Förvara dem mörkt, svalt och frostfritt.

Dahlian ’Contraste’.
’Contraste’.
Annons