Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Odla i pallkrage och köksträdgård – steg för steg

07 jun, 2021 
Anni Jähde
Delad bild. Till vänster: En person skördar från sin pallkrage. Till höger: En person planterar pumpafrön för hand.
Hoppa i arbetsbyxorna och greppa spaden – det är dags att komma igång med odlingen! Förså grönsaksfrön, planera och förbered jorden. Det är grunden för att få ett lyckat resultat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För trädgårdsälskaren är försådderna ett sätt att stilla "kliet i fingrarna". Men skötebarnen behöver rätt omsorg.

Se också: Odla i pallkrage – från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Steg för steg till en bra försådd

  1. Förbered småkrukor eller brätten med såjord. Den jorden är ganska näringsfattig och "lagom" för de små groddarna och deras ömtåliga rötter. Viktigast är att övre hälften är såjord, i botten kan du använda vanlig plantjord. När rötterna når ner dit har de hunnit bli lite tuffare.
  2. Tryck till jorden för att få bort luftfickor. Rötterna måste ha kontakt med jorden.
  3. Beroende på fröernas storlek – så ett eller två fröer i småkrukor. Är fröerna pyttesmå får de strös så glest det bara går över jordytan.
  4. Läs på fröpåsena om det är ljusgroende fröer. Då ska de inte täckas av jord. Täck annars med ett tunt lager jord och platta till.
  5. Spreja vatten över vattenytan. Vattnar du med kanna riskerar fröerna att rinna iväg.
  6. Täck med genomskinligt material. Brättena med plastlock som finns att köpa är idealistiska.
  7. Placera sådden i rumstemperatur, 20-25 grader brukar vara bäst för att få fröna att gro.
  8. Håll jorden lätt fuktig. I en genomblöt jord kan fröerna ruttna.
  9. Lyft på locket och lufta sådden om det bildas kondens.
  10. När de första skotten kommer upp måste sådden få ljus. Växtlampa är en bra investering. Försök ställa sådden lite svalare.

Därför ska du förkultivera dina odlingar

  • Vissa grönsaker och blommor hinner annars inte utvecklas under vår korta sommar.
  • Du har kontroll över den känsliga starten och lyckas lättare med groningen.
  • Större plantor har ökad chans att klara sig ute än de små fröskotten. Både mot tufft väder och olika skadedjur, inte minst sniglar.
  • Du kan plantera ut precis så mycket du verkligen behöver.
  • Grödorna får ett försprång jämfört med om de direktsås på plats.

Planera vad du ska odla i köksträdgården

Förkultivering av fröer i kruka innan de ska planteras ut.

Det absolut viktigaste är att planera vilka grönsaker du vill ha i köksträdgården. Det är klokt att göra en skiss över ditt land och rita in grönsakerna – vid fröhyllan är det lätt att bli alltför entusiastisk.

Annons

Svara på de här frågorna när du planerar din köksträdgård

  • Vad tycker vi om att äta?
  • Hur mycket går åt?
  • Kan jag odla den här grödan på den här platsen?

Att odla något som ingen riktigt gillar är meningslöst, det är också slöseri om man inte hinner äta eller ta hand om skörden. Eftersom en del grönsaker inte ska odlas året efter vissa andra, till exempel kål, är det också smart att titta på lite växelbruks- eller växtföljdsscheman. Se de nedan.

Har du plats – planera in några sorter ettåriga blommor. Att blanda grönsaker och blommor är vackert, och odlingen får gärna vara god för ögat också!

Jorden i din pallkrage behöver mer näring – så förbättrar du jorden

Efter förra säsongens odling behöver jorden förbättras. Kompostmaterial och välbrunnet stallgödsel hjälper till med både näring och struktur. Dessa jordens universalmedel ska fyllas på i rejäla mängder varje vår och är lika bra till lerjordar som sandjordar.

Svartkål växer i köksträdgården.

Har du möjlighet att skaffa riktigt stallgödsel är det att gratulera, kogödsel på säck får annars vara ett alternativ. Räcka 5-10 liter kogödsel per kvadratmeter. Har du inte kompostmaterial så det räcker kan du använda barkmull.

Annons

Låt jorden vila några veckor innan du sätter ut förkultiverade plantor eller sår, eftersom näringen är för stark för de unga rötterna.

Samma förberedelser krävs i pallkragen som grönsakslandet

De förberedelser som krävs för vanliga grönsaksland gäller även pallkragar och odlingslådor. Ofta har jorden sjunkit i lådan och behöver fyllas på. Använd kogödsel och kompost och blanda med den gamla jorden.

Helst ska inte samma grönsaker odlas i pallkragen som förra året. Bäst är att ha flera pallkragar och alternera grödorna.

Se också över hur odlingslådan klarat vintern. Har virket ruttnat – byt ut eller renovera lådan. Tänk på att den har många månader framför sig full med odling.

En kvinna förbättrar jorden i trädgården.

Så startar du ett helt nytt grönsaksland från grunden

Har du inte haft ett grönsaksland tidigare är det bra att sätta igång med grovarbetet så snart det går att gräva i jorden. Följ vår steg för steg-guide.

  • Välj rätt plats. Ett bra läge och god jord är viktigast för att grönsakerna ska trivas. Sol och lä är vad de flesta sorter mår bäst av. Ditt grönsaksland ska ha minst sex soltimmar per dag. Placeras det i nordsydlig riktning faller ljuset optimalt. Vindskydd kan du ordna med hjälp av till exempel häckar eller glesa staket.
  • Bestäm storleken. Tänk igenom hur stort land du vill/kan ha. Utgå både från hushållets storlek och din odlingsvana. Det är bättre att börja i mindre skala än att vara övermodig – grönsaksland kräver skötsel!
  • Mät upp. Markera med snören eller pudra mjöl i linjer där du tänker dig att landet ska ligga. Med markeringarna får du en uppfattning om hur du kan röra dig i landet och hur proportionerna blir i förhållande till övriga trädgården. Se till att det finns möjlighet att utöka om odlingslusten växer. Är det ett stort land ska du också markera för gångar mellan odlingsbäddarna. Gör inte bäddarna bredare än 120 centimeter. Då kan man sköta odlingen utan att tvingas trampa i jorden. Gångar på cirka 40 centimeters bredd är lagom.
  • Gräv. Bered dig på ett drygt arbete. Det kan behöva djupgrävas för att få jorden porös. Spara eventuell grässvål och lägg den upp och ner underst i bäddarna. Blanda befintlig jord med kompost och stallgödsel. Kratta jorden jämn och slå sönder klumpar.
Annons