Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Odla tomater: Så lyckas du med att så tomat

25 mar, 2020 
AvAnni Jähde
Tomater som planterats i små krukor och fullvuxna tomater redo att ätas.
Foto: Christina Uhlin och Unsplash.com
Odla tomater är något du kan göra med barn eller barnbarn för att det är enkelt. Men det finns en del saker att tänka på när du ska så tomater.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är roligt och ganska enkelt att så tomater. Men det finns en del att tänka på – och några smarta trick – som gör att man lyckas bättre.

Så tomater – så lyckas du!Brand logo
Så tomater – så lyckas du!

Hur tidigt kan man så tomatfrön?

Tomatfrön behöver sås 6–8 veckor innan de är stora nog att kunna planteras ut. Titta i kalendern och uppskatta när risken för frost är över där du bor och räkna bakåt när det är lagom för dig att så. Från mitten av mars till början av april är den period som gäller. Sår du för tidigt kommer plantorna att bli klena och rangliga för att du måste vänta på utplanteringen. Det är bättre att vänta än vara för ivrig!

Annons

Tomatfrön har mycket god grobarhet, i princip alla du stoppar i jorden kommer att ta sig. Så därför inte fler än du behöver, om du inte ska ge bort plantor. Tänk på att de tar plats när de växer upp och ska skötas.

Tänk på det här innan du köper tomatfröer

Var ska du odla dina tomater? Det ska du ha klart för dig innan du köper fröer så du väljer sorter som är lämpliga.

Högväxande sorter kan bli upp mot två meter och passar i växthus, eller ett väldigt skyddat läge ute där du också kan binda upp dem. Blåser det är det lätt att de knäcks.

Busktomater är bra för krukor på terrass och balkong eller att plantera direkt i jorden.

Trädgårdsexperten Anni Jähde visar hur du lyckas med att så tomater.
Fyll på med näringsrik planteringsjord till tre fjärdedelar av krukan och toppa med en fjärdedel såjord. Foto: Christina Uhlin

Tomater du kan odla nästan var som helst

Sedan finns ampeltomater och andra sorter som är ganska små i växtsättet. De kan man odla i princip var som helst.

Annons

Har du plats med flera plantor kan du verkligen gå loss bland alla härliga tomatsorter som finns: Stora bifftomater till matlagning, små körbärstomater att äta direkt, gula, gröna, orange och så alla vackra former. Du kan verkligen odla ditt eget tomatparadis!

Det går att så i de flesta sorters krukor så länge de har avrinningshål i botten. Lerkrukor är fina, men suger också vatten vilket kan göra att jorden torkar ut fort. Plastkrukor har fördelen att du lättare kan kontrollera jordens fuktighet.

Svarta, fyrkantiga plastkrukor fungerar väldigt bra. Här är det återvunna krukor, från tidigare perenn- och sommarblomsköp. De diskas ur och sparas till sådder år från år.

Formen är bra för att du kan packa krukorna och få plats med många på liten yta jämfört med runda krukor. Svart drar åt sig värme vilket tomater älskar.

Annons

Knepet för att hoppa över omskolning

Krukan är något större, 9 cm, än man brukar så i. Det beror på att plantorna kommer att stå kvar i den ett bra tag. Genom att bottna krukan med näringsrik jord kan man nämligen hoppa över en omskolning.

Genom att bara ha den näringsfattiga såjorden överst i krukan där fröet sås och näringsrik planteringsjord i botten kan plantorna stå kvar längre i krukan. Fröet gror i den magra såjorden och när den lilla plantans rötter blivit lite tåligare når de ner till den näringsrika jorden och får kraft där.

Annons