Pia och Linda fick priset för Årets trädgård 2021

Till vänster: Vinnarna av Årets Trädgård 2021 tar emot ett diplom från chefredaktör Susanne Lindén. Till höger: Vinnarträdgården sett ovanifrån.

Pia och Linda tar emot utmärkelsen Årets Trädgård 2021 från chefredaktör Susanne Lindén.

Foto: Anette Frennessen/Fritz Schibli

Succé i år igen! Årets Trädgård lockade mer än 600 besökare när utmärkelsen skulle delas ut.

Vilket väder – och vilken trädgård! Berömmet visste inga gränser när det var öppet hus i Årets trädgård 2021. Pia Persson och Linda Hallin som skapat trädgården minglade och strålade bland alla glada och inspirerade besökare.

Följ med in i Årets Trädgård 2021
3:01

Efter reklamen: Följ med in i Årets Trädgård 2021

(3:01)

Slå på ljud

Att den här är trädgården är något alldeles extra tycktes alla besökare vara överens om. Superlativerna haglade och trädgårdens spännande utformning med många olika rum föll många i smaken. Och det är kanske inte så konstigt, för aldrig förr har väl intresset för att skapa rum i trädgården varit så stort som nu.

Vinnarna av Årets Trädgård 2021, Pia och Linda, strålar av glädje efter vinsten.

Glada vinnare! Feststämningen var på topp när Pia Persson och Linda Hallin tog emot utmärkelsen Årets trädgård 2021. Deras innehållsrika och mångsidiga trädgård tog besökarna med storm.

Foto: Fritz Schibli

Kön till trädgården ringlade sig hela gatan lång, men ingen klagade. För att hålla så coronasäkert som möjligt var det nödvändigt att inte släppa in för många besökare samtidigt.

– Att få se den här trädgården var värt varenda minut i kön. Den slår många berömda engelska trädgårdar jag sett, sa besökaren Gun Olsson från Halmstad.

I trädgården fanns förstås mer än rummens form att titta på och inspireras av. Det märktes inte minst på alla mobilkameror som gick varma och fotade och filmade blommande hortensior, välklippta buxbomsklot, sällsynt snygga stilleben, läckra växtkombinationer, tallriksstora dahlior, spaljerade ambraträd och egenhändigt snickrade hyllor, bänkar och bord.

Vinnarna intervjuas av Marie Kasimir, redaktör Allers Trädgård.

Vinnarna intervjuas av Marie Kasimir, redaktör Allers Trädgård.

Foto: Fritz Schibli

Och så här reagerar trädgårdsägarna på det positiva gensvaret från besökarna.

– Det känns ofattbart, underbart och helt överväldigande, säger Pia Persson och ser faktiskt lite tagen ut. Men vi är väldigt glada!

Om trädgårdsägarna själva får välja favoritrum i trädgården så är de helt eniga: cortenrummet.

– Här blir jag lugn, här finner jag ro. Jag tycker om ljuset och växtvalet och tycker att det är ett fantastiskt rum, säger Pia Persson.

Även om den här trädgården för en utomstående känns färdig så finns det alltid något i pipelinen. Senaste stora projektet var växthuset, som blev klart i våras. Där tar Pia ofta sitt morgonkaffe.

Årets Trädgård 2021 sett ovanifrån.

Trädgården sett ovanifrån.

Foto: Fritz Schibli

– Men nu är det inga stora projekt på gång, säger Linda Hallin. Nu handlar det kanske bara om att lägga om plattor. I stället vill vi bara njuta nu och känna att vi mår bra i detta.

Linda bedyrar att vinsten på 15.000 kronor inte kommer att spenderas på nya växter som många kanske tror.

– Vi har inte riktigt bestämt oss vad vi ska göra. Men det blir nog en resa till ett spa där vi kan koppla av och njuta och tänka på alla härliga kommentarer vi fått om vår trädgård.

Förvandlade prästgården till en ny trädgård i gammal stil

Årets Trädgård 2021 på Instagram

Ni hittar Pia och Lindas trädgård på Instagram under namnet @themayflygarden.

Besökarnas ord om Årets Trädgård 2021

Åse Persson, 56, Marknadsassistent, Dösjebro och Magnus Sandell, 52, ventilationsmontör, Dösjebro.

Åse Persson, 56, Dösjebro och Magnus Sandell, 52, Dösjebro.

Foto: Fritz Schibli

– Det var värt att vänta 30 minuter för att komma in. Trädgården är så väl genomtänkt och fint sammansatt. Fascinerande hur man kan skapa alla dessa rum. Pergolan på baksidan var en riktig oas. Idén att ha en spegel utomhus i trädgården tar vi med oss, säger paret.

Inger Edling, 70+, Halmstad, pensionär.

Inger Edling, 70+, Halmstad.

Foto: Marie Kasimir

– Trädgården har ett lugn, den är så rofylld med allt det gröna. Men jag som är mycket för blommor njuter särskilt av alla vackra hortensior här. Tycker också om att här finns många olika rum och alla små fina detaljer som de har ställt upp överallt, säger Inger.

Gun Olsson, 79 år, Halmstad, pensionär.

Gun Olsson, 79 år, Halmstad.

Foto: Marie Kasimir

– Otroligt fin trädgård! Utan vidare slår den många engelska trädgårdar jag sett. Tänker på min väninna som inte kunde följa med för att hon skulle ta hand om sin hundvalp. Det förstår jag så klart men hon vet ej vad hon missar, säger Gun.

Pernilla Johansson, Christopher Moberg, Ljungby.

Pernilla Johansson, Christopher Moberg, Ljungby.

Foto: Fritz Schibli

– Här är mycket av allt men det är inte duttigt. Det blir så fina kontraster när kanterna möter singeln, det rostiga mot det svarta. Och den klippta bambun var en höjdare! Jag gillar tanken hur solen följer olika rum. Vi har varit trädgårdsintresserade i kanske fem år och åker gärna runt för att hämta inspiration från andras trädgårdar. Den japanska estetiken med prydnadsgräs och bambu tilltalar oss, säger Pernilla och Christopher.

Susanne Hedin, Ewa Jönsson, Eslövstrakten.

Susanne Hedin, Ewa Jönsson, Eslövstrakten.

Foto: Fritz Schibli

– Vi har fått fantastisk inspiration! De hemmagjutna mattorna i betong är så fina. VI gillar prydnadsgräs, men på plantskolan är det svårt att förstå hur en planta blir efter ett tag, därför är det så fint att se det växa här på plats i sin miljö. Här finns också så mycket fint i krukor. Vi har stora trädgårdar och vill gärna dela upp dem i mindre rum, efter dagens besök har vi fått mycket att tänka på. Som formklippt buxbom, den mörka, svarta singeln. Och hur de integrerat fruktträden. De är inte så höga och passar bra ihop med övrig växtlighet, säger Eva och Susanne.

Jessika Ahlin, Löddeköpinge, Malena Christoffersson, Svedala.

Jessika Ahlin, Löddeköpinge, Malena Christoffersson, Svedala.

Foto: Fritz Schibli

– Så fint här är! De har verkligen känsla för detaljer, färg, form och kontraster! Smådetaljer och nyanser. Jag har fastnat bland annat för att det rostiga tas upp av växternas färger. Här har inget lämnats åt slumpen! Gångarna är inte bara en passage utan en upplevelse i sig. De har verkligen fullföljt varje detalj, även sådant som andra glömmer bort. Det är så fint med så många olika sittplatser. Det är verkligen rofyllt så att man kan slappna av. De olika bladformerna gör att det händer så mycket mellan de olika rummen, här behövs inte mer färg. Här är så mycket fint, men om vi ska sätta ett litet, litet minus kanske det saknas något för fjärilar och pollinerare, säger Jessika och Malena.

Ingeborg Ellfors, Löddeköpinge, Yvonne Lindell, Löddeköpinge.

Ingeborg Ellfors, Löddeköpinge, Yvonne Lindell, Löddeköpinge.

Foto: Fritz Schibli

– Detta är så imponerande! Här finns så många rum och de är alla så genomtänkta. De lugna färgerna gör det så vilsamt. Helheten – många av växterna återkommer flera gånger och det knyter ihop hela trädgården. Rabatterna är så fullmatade att det inte finns plats för ogräs. Den snygga arbetsplatsen är också något jag la märke till. Vi stod i lång kö innan vi kom in, men den här trädgården var väl värd en sådan väntan, säger Ingeborg och Yvonne.

Alina Sandahl, Malmö.

Alina Sandahl, Malmö.

Foto: Fritz Schibli

– Fint att en bit av gräsmattan fått vara kvar! Jag har besökt andra trädgårdar där man tagit bort allt gräs, och det kan då upplevas stressigt. Med en bit gräsmatta får man in ett lugn i trädgården. Och vattenutkastarna! Det är absolut något jag skulle vilja kopiera i min trädgård. Det är så fint här att de höga, gamla träden fått vara kvar. Trädgården hade förlorat sin karaktär om de tagits bort. Jag gillar hur prydnadsgräset rör sig och svänger. Likaså hur den oerhört välklippta ligusterhäcken är böljande både sidledes och på höjden. Och så är det så smart att man på ett enkelt sätt dolt till exempel värmepumpen. Att måla stolpar svarta och placerat dem glest framför är genialt, säger Alina.

Årets höstfröjd 2021: Kärleksört
Caroline Andersson, Hofterup, Susanne Norrgård och Noel 1 månad, Hofterup.

Caroline Andersson, Hofterup, Susanne Norrgård och Noel 1 månad, Hofterup.

Foto: Fritz Schibli

– Fantastiskt! Otroligt att man kan skapa detta! Gillar buddhahörnan som hade allt. Detaljer som nötter i ljuskoppar som kompletterar och förstärker ett intryck. Hur man tänkt på det naturliga så genomgående. Här finns också färg men på ett diskret sätt. Gillar prydnadsgräset i alla dess former, både höga och låga. Jag tilltalas också av att allt är maxat, att man fyllt ut rabatterna. Jag tar med mig idéerna med rumsligheten. Och så gillar jag det naturliga. Gungorna till exempel, här finns ingen plast eller grälla färger, men man har ändå tänkt på barnen. Här skulle de säkert vilja leka kurragömma! Här är så vackert men det är ingen utställningsträdgård på det sättet, utan det är en plats att umgås på, säger Caroline och Susanne.

Jan Eriksson, Malmö, Bengt Henricson, Lund.

Jan Eriksson, Malmö, Bengt Henricson, Lund.

Foto: Fritz Schibli

– Vi är imponerade av att man fått in så mycket på så liten yta! Och ändå finns det en liten gräsmatta kvar. Tycker att det tillhör en trädgård, och ger ett lugn där intrycken kan få vila lite innan man går vidare och upptäcker nya saker. Det är så fint att man byggt så många rum, med så enkla medel och att man placerat fruktträd i grönskan. Här finns många fina sittplatser så att man kan välja att följa solen – eller inte. Även om trädgården är på en platt yta finns här höjdskillnader. Och så är det så fräckt att de höga, gamla träden fått vara kvar! De ger karaktär. Det är annars så lätt att man börjar med att såga ner dem, men man måste tänka till och tänka långsiktigt. Våra fruar tar med oss på dessa trädgårdsvisningar och det gillar vi. Det är spännande att se vad man hittat på. Nu ska vi titta in i växthuset här och se om vi hittar idéer som vi tar med till våra egna, nybyggda glashus, säger Jan och Bengt.

Ing-Marie Andersson, Thomas Andersson, Uddevalla.

Ing-Marie Andersson, Thomas Andersson, Uddevalla.

Foto: Fritz Schibli

– Här är så fantastiskt fint med alla smårum som tillsammans blir en så genomtänkt helhet. Vi har en lite annorlunda förutsättning hos oss med rullstensås och ett annat klimat, men vi tar med oss idéerna med pergolor. Vi har en stor trädgård som vi vill göra om och dela upp i mindre rum. De små planken och häckarna inspirerade oss här. Och att ha träd inne i trädgården, inte bara längs tomtgränsen. Men det är viktigt att bevara träden så långt man kan, de är bra sol- och vindskydd. Det är så tråkigt med nybyggda områden som bara består av sten och grus. Det är viktigt att leva i samklang med naturen. Här blev vi inspirerade och har fotograferat mycket! Det är så mycket detaljer som man upptäcker först när man gått både en andra och tredje runda här. Bra inspiration! Precis som när trädgårdstidningen kommer i brevlådan. Det är en helig stund att läsa den, säger Ing-Marie och Thomas.

Lena Engquist, Hofterup, Marit Engquist, Ålstorp.

Lena Engquist, Hofterup, Marit Engquist, Ålstorp.

Foto: Fritz Schibli

– Oj, så många roliga detaljer det finns här! Vi gillar rumsindelningen och växtvalen med buxbom, hostor och lönnar, de klippta häckarna. Att man placerat ut speglar och vattenkranen. Sådana detaljer som man själv inte tänker på. De har verkligen varit konstnärliga och fantasifulla! En trädgård är så personlig. Och det är extra kul när det är två som har det som gemensamt intresse, det är roligt att hjälpas åt. Här är välskött men inte pedantiskt utan naturligt. Cortenkanterna är riktigt fina. Och så finns här inga krångliga ytor utan man har tänkt till så att skötseln blir mer lättskött. Ingen öppen jord utan planterat med marktäckare eller använt täckmaterial, säger Lena och Marit.

Viveca Knutsson, Knislinge, Inger Knutsson, Åhus.

Viveca Knutsson, Knislinge, Inger Knutsson, Åhus.

Foto: Fritz Schibli

– Vi saknar ord! Det här var en fantastisk upplevelse! De måste ha lagt ner ett oerhört arbete och har fått det så smakfullt! De små rummen är så spännande. Och så är det så bra att de har kvar en bit gräsmatta. Det är bra för barnen och är så tillåtande för hela familjen. Att ha en grön bas och grund är bra, när blommorna blommat över finns det gröna kvar. Som prydnadsgräs och ormbunkar. Och att speglar på flera ställen gör att trädgården upplevs som större. Vi gillar allt här! De är väl värda sitt pris, säger Viveca och Inger.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här