Planera och plantera lökar för en blommande vår

Minna Mercke Schmidt tipsar om blomsterlökar!
När växterna i trädgården håller på att vissna och naturen förbereder sig för vintervilan så finns det en sak som håller humöret uppe hos trädgårdsfolket – alla vackra blomsterlökar som kan planteras på hösten för att sedan explodera i fantastisk vårblomning! Här bjuder blomsterinspiratör Minna Mercke Schmidt på ljuvliga kombinationer, sorttips och praktiska råd!

Så lyckas du plantera för en blommande vår

Förvara  lökarna torrt och  svalt tills det är dags att plantera. Kontrollera att de är friska, plocka direkt  bort lökar som  börjat mögla. 

Förvara lökarna torrt och svalt tills det är dags att plantera. Kontrollera att de är friska, plocka direkt bort lökar som börjat mögla. Foto: Minna Mercke Schmidt

September och fram till mitten av oktober är bästa tiden att plantera blomsterlökar, då hinner de rota sig innan det blir för kallt. Men det går att plantera tills tjälen sätter stopp. Ju mindre lökarna är, desto tidigare bör de komma i jorden, annars finns risk att de hinner bli för torra.må lökar. Scilla och snödroppar måste planteras tidigt under hösten. Även narcisser ska i jorden så fort som möjligt, de behöver tid att rota sig. Jorden bör  vara väldränerad och näringsrik.

Det finns ett helt fantastiskt utbud av vårblommande lökväxter. Från de tidiga och efterlängtade snödropparna till krokus, porslinshyacinter, vårstjärna och pärlhyacinter som alla är lite lägre till olika slags narcisser och hyacinter, kejsarkrona, kungsängslilja, tulpaner och allium för att bara nämna några favoriter.

Har du problem med att rådjur, harar och kaniner äter upp blommorna får du här tips på några de inte är lika förtjusta i.

❀ Allium

❀ Blåstjärna (Scilla)

❀ Kungsängslilja (Fritillaria)

❀ Narciss (Narcissus)

❀ Pärlhyacint (Muscari)

❀ Snödroppe (Galanthus)

❀ Snöklocka (Leucojum)

Kul att planera

Franstulpanen ’Dallas’ och enkla tulpanen ’Purple Prince’ samsas här i en rabatt tillsammans med en blå pärlhyacint.

Franstulpanen ’Dallas’ och enkla tulpanen ’Purple Prince’ samsas här i en rabatt tillsammans med en blå pärlhyacint. Foto: Minna Mercke Schmidt

Planeringen är halva nöjet! Och när du bestämt hur det ska se ut och grävt ner lökarna kan du rita en skattkarta över trädgården och markera vad som har planterats var. Det är så lätt att glömma bort var lökarna har grävts ner.

Och skulle du plötsligt stå där med ett gäng tulpanlökar som inte kommit i jorden ska du veta att det går att plantera tulpanlökar även om det har hunnit bli lätt tjäle i marken. Så länge du kan gräva ett hål kan du plantera. Blomningen kan bli lite försenad men oftast märker du ingen skillnad. Även glömda tulpanlökar som börjat spira på våren kan du gräva ner i jorden och de kommer att blomma.

Se också: Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sätt
0:55

Efter reklamen: Se också: Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sätt

(0:55)

Slå på ljud

Så planterar du vårblommande blomsterlök – 10 goda råd!

Fina sorter och kombinationer

Kungsängslilja och vita hyacinter, allium och vridifloratulpan.

Kungsängslilja och vita hyacinter, allium och vridifloratulpan. Foto: Minna Mercke Schmidt

Kungsängslilja, Upplands landskapsblomma, passar bra i krukplanteringar med till exempel hyacinter. Båda blommar från maj till juni.

Allium atropurpureum, en lökväxt att beundra på både nära och långt håll.

Viridifloratulpanen ’China Town’ hör till de så kallade grönbandade tulpanerna. Denna grupp av tulpaner känns igen på de mer eller mindre tydliga gröna skiftningarna på kalkbladen. Blommar från maj till juni. Söt och lågväxande sort som passar bra i buketter.

Narcisser och honungslök

Narcisser och honungslök. Foto: Minna Mercke Schmidt

Narcisser i olika höjder och färgnyanser blir en spännande helhet i en krukplantering, här Narcissus ’Replete’ och den lågväxande stjärnnarcissen ’Salome’.

Honungslök, Nectaroscordum siculum, blommar maj till juni.

Tulpaner som sträcker sig upp i ett hav av ljusblå  förgätmigej och klockhyacinter är en syn att förälska sig i.

Tulpaner som sträcker sig upp i ett hav av ljusblå förgätmigej och klockhyacinter är en syn att förälska sig i. Plantera gärna tulpaner i samma färg men i olika toner för att ge liv och variation. Foto: Minna Mercke Schmidt

Av Minna Mercke Schmidt

Läs också:

Trädgårdskalender mars–april

Steg-för-steg: Flytta ett träd till ny plats