Pyssla med höstlöv: 8 inspirerande idéer

Pyssla med löv – höstens färger på löven lyfter pysslet.
Sommarens grönska övergår nu i ett höstligt fyrverkeri. Ännu finns det mycket fägring att ta vara på från natur och täppa. Plocka blad och fröställningar – bind kransar, fyll vaser, dekorera och pyssla av hjärtans lust.

Ta vara på lite av höstens skönhet innan du klipper ner vissna växter och krattar bort alla löv. Med enkla kransar, dekorationer och mysigt pyssel kan du njuta av säsongens vackra färger inomhus. Även om höstens skönhet är förgänglig finns det sätt att bevara den på. Torka, konservera eller pressa löv eller blommor först för en lång hållbarhet!

Se också: Så gör du höstens snyggaste krans

Roliga höstpyssel med löv

Pressa och torka löv

Lövtavlan – lite längre ner – och fjärilarna och trollsländorna är gjorda av blad som pressats och torkats ett par veckor. Har du inte tillgång till en växtpress, fungerar det utmärkt att använda tidningspapper och några tunga böcker. Torkningen gör att bladens färg och form bevaras, ju längre torktid desto bättre.

Fjärilar och sländor - skapade av torkade blad.

Fjärilar och sländor – skapade av torkade blad.

Glycerin i blomvattnet

Grenar och kvistar med blad och bär får längre hållbarhet om du blandar glycerin i blomvattnet. Följ anvisningarna på flaskan. Glycerin säljs bland annat på apotek.

Vacker bukett med höstaster, japanska lyktor och överblommade höstanemoner med nypon, lönn, cotoneaster, sparris och rönnbär.

Fixa årets vackraste och mest generösa bukett av skogens bladverk och trädgårdens sista blommor och bär. Här samsas höstaster, japanska lyktor och överblommade höstanemoner med nypon, lönn, cotoneaster, sparris och rönnbär. Byt ut kvistarna efterhand som de vissnar så håller buketten länge.

Skapa lövkonst med decoupagelim

Fönsterdekorationerna på bilden här under är fastlimmade med decoupagelim som ”konserverar” löven. Limmet lägger sig som en transparent yta över bladen och glaset när det torkat. Bladen kan lätt dras bort när du inte vill ha dekorationen länge och limmet tvättar du enkelt bort med lite diskmedel och varmt vatten.

Blad blir blommor med hjälp av decoupagelim och lite fantasi.

Blad blir blommor med hjälp av decoupagelim och lite fantasi.

Beskrivning konserverade löv

  1. Stryk lim på hela underlaget med jämna penseldrag. Stryk med penseln åt samma håll, det ger en jämn och fin yta.
  2. Pensla lim på baksidan av bladen innan du fäster dem dem på underlaget.
  3. Pensla ännu ett lager över hela ytan med alla pensel- dragen åt samma håll.

Tänk på:

Limpistol är ett mycket användbart verktyg, men det är lätt att bränna fingrarna på det heta limmet. Ha alltid en skål vatten i beredskap om olyckan skulle vara framme.

Bind en söt ogräskrans

När du letar efter vackra nerfallna löv kan du också spana efter växter som slingrar sig på marken. Den här kransen är gjord av ogräsrevor funna vid vägkanten. Rosetten är gjord av ljungkvistar lindade runt spoltråd – enkelt och effektfullt.

Höstkrans gjord av ogräsrevor funna vid vägkanten

Vacker höstkrans gjord på ogräsrevor och ljung.

Skapa dörrdekoration

Den härliga dörrdekorationen görs enkelt av en uppochnervänd bukett. Samla de långa kvistarna längst bak och de kortaste främst. Knyt om ett brett band. Klar att hänga upp.

Vacker dörrdekoration av höstlöv.

Häng upp en vacker bukett på dörren!

Fjäril av färgstarka löv – så gör du

Så fina och effektfulla och ändå så enkla att göra. För att tillverka fjärilarna behövs bara fyra torkade och pressade löv, där två av dem är något större än de andra. Med limpistol fäster du löven på en tunn kvist. Trollsländorna (tillsammans med fjärilarna på bilden i början av artikeln) är gjorda på samma sätt, men av torkade blomställningar från parklind. Charmigt sätt att höstpynta en ampel.

En konsgjord höstfjäril av höstlöv.

Det är enkelt att skapa en vacker höstfjäril.

Rubinröd krans av vildvin

Något av det vackraste som finns på hösten är det färgsprakande vildvinet som dessutom är perfekt att göra kransstommar av. Vira några rankor till en ring och fäst på flera ställen med tunn spoltråd. Bladrankan sätts dit separat och kan lätt bytas ut när den vissnat.

Hemgjord krans av vildvin

Visst blir kransen vacker!

Skapa konstverk av vackra blad

Leta efter de vackraste löven, de minsta bladen, de med udda former eller de mest färgstarka. De kan bli beståndsdelar till dina alldeles egna fantasiblommor och mönster. Prova dig fram, lägg lager på lager, blanda färger och former. När du är nöjd limmar du fast och sätter ditt konstverk i en fin ram.

Konstverk av udda och färgstarka blad på svart papper.

Av vackra blad gör du enkelt ett vackert konstverk.

Av Anna-Karin Elfersson

Foto och styling: Anna Jeppsson

Mer inspirerande trädgårdsinnehåll hos allas.se: