Lästips: Videotips för din trädgård Köksträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Så beskär du ditt päronträd – bra saker att tänka på

05 sep, 2024
author Nami Kawakita
Nami Kawakita
Så beskär du ditt päronträd – bra saker att tänka på
Det fina med päronträd är att de inte behöver beskäras allt för mycket! Men när det väl är dags så följer här ett par tips för att underlätta beskärningen av ditt päronträd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
"Krickelin" om att hämta kraft från trädgårdenBrand logo
"Krickelin" om att hämta kraft från trädgården

Det fina med ett päronträd är att det sköter sig själv rätt bra, då trädet faktiskt inte behöver beskäras varken ofta eller mycket men såklart behöver såväl äldre som yngre päronträd lite kärlek ibland för att ge frukt och fortsätta växa. Ett friskt päronträd lever mellan 25-30 år och behöver mullrik jord för att orka bära frukt.

När ska päronträdet beskäras?

Ett nyplanterat päronträd behöver inte beskäras särskilt mycket, det behöver få rota sig ordentligt. Med ett ungt päronträd räcker det med att du tar bort döda grenar och toppar alldeles för långa skott. Under första året bygger man upp kronan och formar ett friskt och hållbart träd, under andra året börjar du forma själva kronan. Under uppbyggnadsfasen beskär man med fördel träden under mars-maj.

Ett äldre päronträd bör beskäras under JAS-perioden, alltså juli, augusti och september och förutsatt att du byggt upp trädet rätt från början så räcker det med en lättare underhållsbeskärning. Underhållsbeskärning innebär att du bara klipper bort sjuka, döda eller döende grenar.

Annons

Identifiera grenar att ta bort

  • Döda eller sjuka grenar: Börja med att ta bort alla döda, skadade och sjuka grenar.
  • Grenar som växer inåt eller korsar varandra: Dessa grenar kan leda till att trädet blir för tätt, vilket minskar ljusinsläpp och luftcirkulation. De grenar som växer uppåt kommer annars gå sönder av tyngden från frukterna. Trädets stomme däremot, det behöver du inte beskära.
  • Vertikala skott, så kallade vattenskott: De växer rakt upp och bidrar ofta inte till fruktsättning. Vattenskotten bör tas bort för att hålla trädet luftigt.

Hur beskär man?

Tänk på att beskära ditt päronträd varsamt, ta inte bort för mycket på en gång då det kan stressa trädet, vilket i sin tur kan leda till svagare tillväxt och dåligt med frukt. Att ta bort max en tredjedel av trädets krona per år är ett bra mått att ha med sig i beskärningstider.

  • Snitten ska läggas strax ovanför en utåtriktad gren eller ett utåtriktat öga, grenen kommer nämligen att fortsätta växa åt det håll som ögat pekar. Beskär du intill stammen ska du låta grenkragen sitta kvar.
  • Ett luftigt och öppet centrum hjälper ljuset att nå alla delar av trädet. Detta förbättrar fruktkvaliteten och minskar risken för bl a svampsjukdomar.
  • Trädet ska helst ha en pyramidform, där dess starkaste huvudgrenar pekar utåt och nedåt från huvudstammen. Huvudstammen ska vara något högre än de andra grenarna.
  • Klipp tillbaka nya, långa skott med en tredjedel till hälften för att främja kraftigare sidogrenar och bättre fruktproduktion.
  • Håll gärna ett öga på trädet efter beskärning, särskilt under växtsäsongen, och gör lättare justeringar vid behov.
Använd vassa och rena verktyg när du beskär ditt päronträd
Pontus Lundahl/TT

Använd rätt verktyg

Om du har sjukdomar som t ex fruktträdskräfta i trädet så måste du sterilisera sekatören mellan varje snitt. Ha en liten burk med rödsprit och doppa sekatören i den mellan varje snitt för enkel sterilisering. Se till att verktygen är vassa och rena för att undvika skador på trädet.

Annons
  • Beskärningsax för mindre grenar
  • Grensåg för tjockare grenar
  • Sekatör för precisionsarbete

Foto: TT

Annons