Så får du pelargonerna att blomma – tio bästa tipsen!

Pelargonen är utan tvekan svenskarnas favoritblomma. Rikblommande, lättskött och vacker. Här är de tio bästa tipsen för att få pelargonerna att explodera av blommor i sommar!

1. Vattning

Känn på jorden innan du vattnar. Vattnet ska ha torkat upp nästan helt mellan vattningarna. Väldigt varma somrar kan de behöva vatten ofta, men inte annars. Häll bort överblivet vatten som finns på fatet efter 20 minuter.

2. Näring

Blomman behöver gödning för att växa bra och blomma bra. Välj en näring med låg kvävehalt. Mycket kväve gör att pelargonen växer sig stor, men blommar mindre.

Stege full med pelargoner i kruka

3. Jord

Satsa på bra blomjord, men det behöver inte vara särskilt anpassad pelargonjord.

4. Placering

Pelargonen är en ökenväxt som älskar varma och soliga lägen. Och hur gärna du än vill – den kommer aldrig att trivas i ett norrfönster. Låt gärna pelargonen flytta ut på balkong eller terrass under sommaren. Men vänj de sakta vid direkt sol, annars kan bladen brännas. Skydda gärna för regn – en del sorter blir fula om de står ute i mycket regn.

Lila och vita pelargoner

5. Omplantering

Bjuder du på större kruka och bättre jord på våren kommer pelargonen att växa sig större. Lägg gärna lecakulor i botten för bättre dränering! Vill du behålla din pelargon liten, ge den inte större kruka än 20 cm i diameter.

Se också: Odla i pallkrage - från start till sådd

6. Ansning

Ta bort blommorna så fort de ser vissna ut. Då stimuleras blomningen och plantan producerar fler blommor.

7. Form

Hur den kommer att se ut, avgörs av hur du klippen den. Toppar du blomman regelbundet får plantan en rundare form.

Cykel med pelargoner

8. Övervintring

Pelargonen ska förvaras frostfritt under vinter, gärna svalt ner till +5 grader. Vattnar försiktigt var tredje vecka. Övervintrar de på fönsterbrädan behöver de lite mer vatten. Men var försiktig – de flesta pelargoner dör av övervattning!

9. Ta skott

Välj vår, sommar eller höst. Under vintern är det svårare att få dem att rota sig. Skär av en liten gren med ett vasst snitt – ta bort de understa bladen och placera i ett glas vatten. Byt vatten var tredje dag. Efter 2–6 veckor kan du plantera skottet i en kruka med jord.

10. Se upp för…

Bladlöss – spraya plantan med såpvatten.

Pelargonrost – ta bort blad med gulaktiga fläckar och rödbruna prickar, isolera plantan tills den blivit frisk.

Mögel i jorden – pudra ett lager kanel på jorden. Kryddan är antiseptisk och förhindrar tillväxten av mögel och svamp.

Foto: Tim Rooke/REX, IBL, Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt/Mäster Grön/Pelargonium for Europé

Mer inspirerande trädgårdsinnehåll hos allas.se: