Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så ger du pelargonerna nytt liv efter vintern

23 mar, 2021 
Anni Jähde
Delad bild. Till vänster: Anni Jähde med sina övervintrade pelargoner innan de klippts ned för att väckas igen till våren. Till höger: Omplanterade och nedklippta pelargoner som vattnas lätt.
Mycket ljus, ny näringsrik jord och en uppiggande beskärning. Det är receptet för att få igång pelargonerna efter den långa vintern.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter en lång vinter behöver pelargonerna ses över och få hjälp att komma igång. Många gånger är de rangliga och lite halvvissna efter att ha stått i vinterförvaring någonstans.

Se också: Så väcker du liv i pelargonerna

Väck liv i pelargonerna – så gör du!Brand logo
Väck liv i pelargonerna – så gör du!

De behöver beskäras och planteras om i näringsrik jord för att bli kraftiga och orka blomma en hel sommar. Ljuset är också avgörande, det får pelargonerna att skjuta nya skott och bli fina. Se till att ställa dina pelargoner så ljust som möjligt utan att de blir brända av vårsolen.

Annons

Vänta med att ställa ut dem till det säkert är frostfritt både dag och natt.

Beskär din pelargon efter vintern

Gör beskärningen innan du planterar om, då är det enklare att hantera plantan. Börja med att plocka bort allt visset så ser du lättare var du ska klippa.

Klipp av pelargonen ovanför ett nytt skott om det sitter på ett bra ställe på grenen.
Klipp av ovanför ett nytt skott om det sitter på ett bra ställe på grenen.

Pelargoner är väldigt tåliga och klarar en rejäl nerklippning.

Noden på pelargonen där det kommer att växa ut ett nytt skott.
Noden på pelargonen där det kommer att växa ut ett nytt skott.

Det är bara bra att klippa långt ner – där du klipper sker förgreningen och en planta som får många grenar ända nere från basen blir kompakt och tät.

Annons
När du beskär pelargonen ska snittet göras strax ovanför noden.
Snittet ska göras strax ovanför noden.

Titta på grenarna och se var det är lämpligt att beskära.

Ibland blir det inte mycket kvar, men det gör inget. Pelargonen kommer att ta sig.
Ibland blir det inte mycket kvar, men det gör inget. Pelargonen kommer att ta sig.

Det ska vara precis ovanför ett nytt litet skott eller en nod – det är ett vilande skottanlag och där kommer en ny gren att växa ut.

Annons
Ibland har pelargonerna hunnit börja blomma innan beskärningen. Ta mod till dig och klipp bort dem – en beskuren pelargon kommer att ge dig så många fler.
Ibland har pelargonerna hunnit börja blomma innan beskärningen. Ta mod till dig och klipp bort dem – en beskuren pelargon kommer att ge dig så många fler.

Plantera om pelargoner efter vintern

Efter en hel säsong blir jorden ganska urlakad och ny näringsrik jord gör att pelargonen får en bra nystart. Pelargoner ska ju helst blomma mycket och kräver därför mycket näring kontinuerligt hela sommaren. Doftpelargoner blommar inte så mycket, men de växer vanligtvis rejält och behöver näring av den anledningen.

Se också: Ta stickling från pelargon – så gör du!Brand logo
Se också: Ta stickling från pelargon – så gör du!

Terrakottakrukor att odla i

Pelargoner och andra blommor och växter som ska planteras om trivs utmärkt i terrakottakrukor. (reklamlänk)Här finns prisvärda terrakottakrukor att köpa! (reklamlänk)

Annons
Klicka på bilden för att komma direkt till krukorna!

En sekatör med multifunktion funkar fint för både pelargonerna och för trädgårdens många utmaningar. Läs mer och köp sekatören här.

Multisekatör

Så här planterar du om pelargoner – steg för steg

  • Vänd på krukan för att få ur hela rotklumpen med jord.
Vänd på krukan för att få ur hela rotklumpen med jord.
  • Försök få bort så mycket jord som möjligt men var rädd om rötterna.
Försök få bort så mycket jord som möjligt men var rädd om rötterna.
  • Använd en rengjord kruka, det kan vara samma den stod i tidigare. Pelargoner har inget egentligt behov av stort utrymme. Det ska vara hål i botten så överskottsvatten kan rinna ut. Lägg en sten eller krukskärva över hålet.
Rengör krukan till pelargonerna när du ska starta dem efter vintern.
  • Fyll på med luftig, näringsrik och väldränerad jord. Till exempel pelargonjord på påse eller vanlig blomsterjord.
Fyll på med luftig, näringsrik och väldränerad jord.
  • Sätt plantan ungefär lika djupt som den stod i den förra krukan. Fyll på med jord och tryck till lite lätt – packa inte jorden för hårt. Se till att lämna några centimeter upp till kanten så det inte rinner över när du vattnar.
Sätt plantan ungefär lika djupt som den stod i den förra krukan.
  • Vattna lätt utan att jorden blir genomblöt. Plantan dricker inte så mycket innan den börjar få nya blad. Ställ pelargonen ljust.
Vattna plantan lätt utan att jorden blir genomblöt.

Alla pelargoner behöver inte klippas

Pelargoner är ett omfattande och brett släkte med väldigt stora skillnader i utseende och växtsätt. Alla pelargoner ska inte beskäras på samma sätt, en del inte alls. De som beskärs som vi visar här är de förädlade sorter som de flesta av oss har. När det gäller vildpelargonerna bör man ta reda på vad som gäller för varje art.

Annons

Men även för de förädlade pelargonerna är det inget måste att beskära. Man kanske vill ha dem lite vildvuxna. Men har de blivit fula eller för stora behöver de fixas till. Tänk på att varje gren kommer att växa till sig ordentligt under sommaren, en redan lång gren kan alltså få hela pelargonen att till slut tippa.

Vill du ta sticklingar är det en annan anledning till att beskära.

Är rötterna på dina övervintrade pelargoner friska?

Ta en titt på rötterna så de ser friska ut. Om inte, är det bättre att ta sticklingar av de grenar du klippt och så att säga börja om på ny kula. Det som kan ha hänt med rötterna är att pelargonen varit övervattnad, det vill säga stått i kall genomblöt jord länge, och att rötterna då ruttnat.

Ett annat problem är om rötterna angripits av rotlöss. De ser ut som vita, lite luddiga ansamlingar vid rötterna. Det är väldigt svårt att bli av med rotlöss – så släng plantan och jorden (inte på komposten) och diska ur krukan väldigt noga.

Annons

En sekatör med multifunktion funkar fint för både pelargonerna och för trädgårdens många utmaningar. Läs mer och köp sekatören här.

Sekatör med multifunktion
Annons