Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så lyckas du med sommarblommor – både i skugga och sol

08 jun, 2020 
Anni Jähde
Anni Jähde med sommarblommor
Skugga eller sol? Välj sommarblommor som passar där du ska ha dem.
Vill du få prunkande sommarkrukor handlar det om att välja rätt blommor och sköta dem rätt. Här är tipsen för att det ska bli riktigt bra – hela sommaren!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du varit med om att dina sommarblommor, som är så ljuvliga direkt efter plantering, plötsligt blir trötta och inte vill blomma?

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Problemet är ofta fel val av växter, en del planteringsmissar och att du glömmer att ge näring. Här kommer förslag på sommarblommor för både soliga och skuggiga lägen. För blommorna har alltså olika behov.

skuggtåliga sommarblommor.
Korgen till vänster innehåller skuggtåliga sommarblommor. Den lilablommande korgen ska ställas i solen där de växterna blir som bäst.

Sommarblommor i kruka som gillar sol

Sommarblomskrukorna ställer vi gärna vid uteplatsen – och det är vanligtvis i ett ganska soligt läge. I vår ”sol-kruka” finns växter som passar där.

Annons

Stjärnöga gillar verkligen sol, blommorna till och med sluter sig när det är mörkt och molnigt. Liksom långblommaren verbena finns den i massor av färger. Tvillingsporre är en annan solälskare. Den har ett och sirligt uttryck och kommer att väva in sig med de andra växterna.

Till detta blir det fint med den silverbladiga silverljus som kommer att bli lite högre. Blommorna är oansenliga – det är de mjuka ludna bladen som är grejen. Precis som de flesta växter som har silvriga blad är silverljuset sol- och torktåligt.

Stjärnöga
Stjärnöga finns i mängder av färger och nyanser. Här är två i olika lila toner, den ena fylld den andra enkel.

Andra blommor som gillar sol och värme

Har du en riktigt het och solgassig plats kan det kännas hopplöst, till exempel är de inglasade balkongerna svåra när det kommer till växter.

Annons

Det finns inte hur mycket som helst att välja på, men sommarnejlikan är väldigt tålig vad det gäller sol och värme, och klarar en del torka. Den blommar tacksamt, finns i en hel del färger – och doftar också.

Praktportlak är en fetbladsväxt som blommar i rosa, rött, gult eller orange. Tillsammans med supertåliga taklök kan det bli en läcker plantering. De här klarar sig utan vatten länge.

Vill du ha fler trädgårdstips?

Följ oss på Facebook – klicka här

Följ oss på Instagram – klicka här

Få nyhetsbrev – klicka här

Sommarblommor som gillar skugga

Till ”skugg-krukan” har vi valt helt vit blomning som är särskilt fin i skuggiga lägen där blommorna lyser upp. Det är lite svårare att hitta växter som tål absolut skugga. De flesta gillar ändå att få sol några timmar.

Begonia blir som bäst i skugga eller halvskugga. Både bladverk och blomning är finast om de slipper sol. Begonian, som utsågs till årets sommarblomma 2020, finns i många färger och blomformer.

Annons

I denna krukan passar också snöflinga som blommar som bäst i skugga. Den finns i vitt och i milda pasteller, med dubbla eller enkla blommor. Och den sirliga snötöreln är otroligt tacksam i både skugga och halvskugga. Den är en fin kombinationsväxt och blommar fram tills frosten kommer.

Taklöken
Taklökens feta blad lagrar vatten…

Jordreva blir ett komplement som kommer att hänga över krukans kant så småningom. Den är en bladväxt utan blommor med en fin ljus kant på bladen.

Annons
praktportlaken
… liksom praktportlaken. Och klarar sig därmed utan vatten ett tag.

Skuggälskande fuchsia är ett annat förslag. De finns i alla möjliga färgkombinationer och varje blomma är som ett litet konstverk. Vill du satsa på en uppstammad fuchsia är det jättefint att plantera runt den.

Sommarnejlika
Sommarnejlika klarar värme och lite torka.

Så planterar du dina sommarblommor rätt i kruka

Välj rätt kruka

Vilken typ av planteringskärl du väljer spelar inte så stor roll, det är snarare storleken som har betydelse. Ett rejält kärl rymmer mycket jord, då hålls fukten kvar längre efter vattningarna och växterna kan bre ut sig ordentligt.

Annons

Det krävs också hål i botten eller annan avrinning för vatten, särskilt om krukan står så att regnet kommer åt. Står det kvar vatten i krukan kommer rötterna att ruttna.

Väljer man oglaserade lerkrukor bör man tänka på att de suger åt sig vatten – därför behövs extra mycket vatten.

Korgar är lätta att hantera och flytta. De måste dock kläs med plast invändigt så jord och vatten inte rinner rakt igenom. Gör avrinningshål i plasten.

En korg måste kläs invändigt med plast. Glöm inte att göra hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut.

Lecakular – om du vill

Det är inte nödvändigt att bottna med lecakulor, men ger rötterna lite luft underifrån. Har du en väldigt hög kruka, gör ett tjockt lager leca att krukan blir något lättare än om hela fylls med jord.

Annons

Tips! Lägg en bit fiberduk över lecakulorna så kan du till hösten ta bort växter och jord mer eller mindre i ett sjok. Lecakulorna ligger kvar och kan återanvändas.

Näringsrik jord

Tänk igenom dina växtinköp så du får någon hängande och något högre. Dessutom växter som är varandras kontraster i blommornas form, till exempel storblommigt till något skirt och sirligt.

Använd en riktigt bra jord, gärna avsedd för krukplantering – en så kallad urnjord. Den är rejält näringsberikad och är i övrigt vad de flesta sommarblommor vill ha.

Se till att fylla på mellan plantorna också så det inte bildas lufthål och rötterna blottas. Lämna ca 5 cm upp till krukans kant så det inte blir översvämning när du vattnar.

Annons
En korg full av växter som passar i skugga. Begonia, snötörel och jordreva är några av dem.

Sköt om dina blommor väl

Vatten och näring

För att hålla växterna fina och blommande gäller det att hela sommaren se till att de får vatten – och näring. Max en månad efter plantering måste man börja ge näring, då är det inte mycket kraft kvar i jorden.

Ge flytande näring, gärna lite vid varje vattning, eller lägg långtidsverkande näringskorn i jorden.

Klipp visset

Den här kombinationen i lila, vitt och silver blir sommarens blomsterkorg vid soliga uteplatsen

Klipp av vissna blommor, även fröhuset. Ryck alltså inte bara bort de vissna kronbladen, för om växten börjar bilda fröer så går energin till det istället för att sätta knoppar och blomma. Klipp gärna en bit ner på stjälken. Det gör växten buskigare.

Sommarblommor – alla blommor som blommar på sommaren?

De växter som vanligen kallas sommarblommor är de vi brukar köpa för att plantera ut i rabatter och krukor under sommaren. De är ettåriga och klarar inte att överleva våra vintrar.

Annons