Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Så lyckas du med vinbärsbuskar – 5 enkla knep

05 jun, 2023 
Angelica Jaako Billenman
röda vinbär
Vinbär kan användas till mycket. Hur gott är inte svartvinbärssaft eller vinbärsgelé till grytor och stekar, för att inte tala om hur dekorativt det är att pryda en tårta med färska vinbär? Här är 5 tips för att lyckas med vinbärsskörden i sommar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns hundratals olika sorters vinbär – för att inte tala om olika färger av vinbär. Röda och svarta vinbär tror vi att de flesta stött på, men det finns också vita, bruna och rosa vinbär!

Se också: Plantera vinbärsbuskar - så lyckas du!Brand logo
Se också: Plantera vinbärsbuskar - så lyckas du!

Här är 5 tips för att lyckas med vinbär

1. Placering

Vinbärsbuskar trivs bäst i soliga eller delvis skuggiga områden med väldränerad jord. Undvik platser som är utsatta för starka vindar.

2. Vattning

Håll jorden fuktig men undvik övervattning. Regelbunden bevattning är viktigt under torra perioder, särskilt under buskens första år. Undvik att vattna över själva bladen för att minska risken för sjukdomar.

Annons

3. Gödsling

Använd ekologisk gödsel eller kompost för att förbättra jordens näringsinnehåll. Gödsla vid plantering och återigen på våren innan busken börjar växa. Följ doseringsanvisningarna på gödslet för bästa resultat.

4. Beskäring

Beskär helst på våren när busken är vilande. Ta bort döda eller skadade grenar samt de äldsta grenarna för att främja ny tillväxt.

5. Skadedjur och sjukdomar

Håll utkik efter vanliga skadedjur som bladlöss, vinbärsmott och vinbärsgallmygga. Om du upptäcker skadedjur, använd en lämplig insektsbekämpningsmetod för att bekämpa dem. Ta även bort och förstör eventuella sjuka eller angripna blad eller grenar för att minska spridningen av sjukdomar.

Kan jag odla vinbär i kruka?

Absolut! För att vinbär ska trivas krävs en kruka med minst 10-20 liter jord. Se till att den har hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Sköt sedan din vinbärsbuske enligt råden här ovan.

Krukan kan vanligtvis stå ute året om, i skyddat läge, men om du bor i Sveriges kallare zoner kan du på vintern isolera plantan med fiberduk, slå in krukan med bubbelplast, och/eller låta krukan stå på frigolit.

Annons

Kan jag ta stickling på vinbär?

Jajamän. Du kan ta sticklingar när du vill under året, men våren är en bra period eftersom sticklingen då kan fokusera på att rota sig mer än att förse bladen med vatten. Klipp cirka tio centimeter av en grentopp och sätt i vatten.

Vinbär stickling

Här har vi tagit en stickling av vinbär som vi låtit rota ordentligt i ett glas med vatten.

Annons

När sticklingen fått rötter har den fått en kruka, modell mindre, med näringsrik jord.

vinbär i kruka

Efter två år bär sticklingen, som nu blivit en buske, frukt.

vinbär

Lycka till med dina vinbär!

Annons