Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

Så odlar du de goda och nyttiga bönorna

09 feb, 2023
author Jytte Boch
Jytte Boch
Vaxböna, bönor, purpurstörböna, castandel böna, borlottiböna
Bönor bjuder på en rikedom i färg och form. Från höger gul vaxböna ’Mont d’Or’, sedan en platt grön bönsort från Ryssland med namnet ’Shirokostruczkovnia’. Bredvid ligger den lila purpurstörbönan ’Blauhilde’ följt av den gröna ’Castandel’. Nederst rödmarmorerade borlottibönor och grönlila ’Kjems Pea Bean’.
De proteinrika bönorna växer i popularitet i takt med att vi äter mer vegetariskt. Inte minst vill vi odla de gamla sorterna. Så här lyckas du!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bönor, Phaseolus vulgaris, är både lättodlade och tacksamma. De ger normalt en stor skörd, och är en perfekt gröda för såväl den ovane odlaren som för den mer garvade bönfantasten som gärna vill experimentera med många av de olika böntyper och sorter som finns på marknaden.

Det finns mängder av bönsorter i frösortimentet, allt från gröna, lila, gula, randiga och marmorerade. Det finns sorter som växer som låga buskar och andra resliga typer, så kallade störbönor som blir allt från två till fyra meter höga. Kort och gott, det finns bönor för alla smaker.

Se också: 5 supergrönsaker som kan förlänga ditt livBrand logo
Se också: 5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv

Baljväxter har sedan flera hundra år varit en viktig näringsrik gröda i Norden. Torkade ärter och bönor var till exempel en del av basnäringen och gav protein på bordet under vintrarna.

Så i kruka – slipp sniglar

Små, späda bönplantor står dessvärre på sniglarnas favoritmeny, så det kan vara en god idé att ge bönorna ett försprång genom att förkultivera dem inomhus från slutet av april till i början av maj.

Inomhus ska krukorna stå i ett ljust fönster, dock inte direkt i skarp sol. Låt bönorna växa till sig i ett par veckor innan de planteras ut på friland.

Se till att härda dem under en veckas tid innan utplantering så de vänjer sig vid väder och vind. Flytta ut krukan på dagarna, välj en lugn skyddad plats, ta in den igen över natten.

Många av de gamla bönsorterna har överlevt tack vare att de har odlats genom generationer. En del har så att säga ”återuppstått” då genbanker och föreningar som Sesam med flera har samlat in och registrerat flera av de gamla sorterna. En del av sorterna har testats av föreningarnas medlemmar och det har visat sig att många av dem har gett både bättre skörd och mer smak än flera av de nya, förädlade sorterna.

Bondbönor
Bondbönor är verkligen en läckerhet. Pröva att dem med vitlök, tomater och lite färska örter. Äter man dem tidigt på säsongen behöver man inte dra bort strängen.

Torka bönor eller äta baljorna?

De flesta föredrar att odla bönor som kan kokas och ätas hela. Baljorna är som mest delikata när de är små och ännu inte har utvecklade frön. Men det finns också böntyper där man äter både baljorna och de mogna fröna. Är du mer intresserad av att torka bönor är det bara de mogna bönfröna som ska hamna i vinterskafferiet, alltså inte baljorna.

Annons

Bönor kan delas in i två grupper. Den ena är buskbönor, där plantorna är låga och kompakta och inte ska bindas upp. De växer som små buskar och ger maximalt med bönor under tre till fyra veckor. Som regel blir skörden så pass riklig att den räcker både att njutas direkt och att läggas i frysen.

Efter den korta skördeperioden fortsätter det att komma en och annan böna, men räkna inte med några mängder. Vill man ha större skördar är det smart att så dem i omgångar – en tidig sådd och ytterligare en efter tre till fyra veckor.

Utbudet av sorter är stort och baljorna finns i många olika färger. Storleken och formen på baljorna kan också variera mycket, från tunna gröna haricots verts till krokiga, flata eller runda baljor.

Bönor blommor grönsaker
Bönor är vackra både tillsammans med blommor och andra grönsaker. Blålila bönor finns både som stör- och buskbönor. Baljorna blir dock olivgröna när de kokas.

Störbönor ger hög avkastning

Den andra är gruppen är störbönor som blir höga plantor, allt mellan två till fyra meter. Av dem får man ut mycket på liten yta eftersom de inte behöver så mycket utrymme nertill, bara på höjden. Vad de däremot kräver är ett rejält stöd av något slag.

Så här odlar du!

En lugnt plats: Välj en vindskyddad plats för odlingen, särskilt om du ska odla höga sorter som annars kan blåsa sönder eller lägga sig. Bladmassan blir stor och växtstödet kanske inte klarar påfrestningen.

Vänta in värmen: Bönor kräver värme och tål inte nattfrost, ska de sås på friland så måste man vänta tills jordtemperaturen är uppe på 14–15 grader, gärna ännu lite varmare, med nattemperaturer som inte går under 7–8 grader. Därför är det bäst att vänta med sådden på friland tills i slutet av maj eller ännu hellre i början av juni när nätterna har blivit varmare. Bönor kan sås ända fram till i mitten av juli, de kommer ändå att hinna ge en lång skördesäsong.
Kolla väderrapporten innan du sår. Välj en dag då du ser att det blir en period med flera fina soliga dagar.

Vattna innan sådd: Dagen före sådden ska marken ha fått en rejäl genomvattning. Så fröna på fem centimeters djup med det avstånd som rekommenderas på fröpåsen. Täck med jord och vattna lite lätt. Om jorden är tillräckligt varm, kommer fröna att spira inom en vecka och därefter går det snabbt.

Enbart lite gödsel: Baljväxter är självförsörjande på kväve, vilket innebär att de inte har några krav på välgödslad jord för att trivas. Ge lite näring i början, särskilt om det är mager jord. Det är först när plantorna har kommit i gång att växa ordentligt som de så att säga gödslar sig själva.

Vattna och täck jorden: Vattna vid långvarig torka. Täck gärna jorden med organiskt material för att undvika att jorden torkar ut.

Passa krukorna: Bönor i kruka kräver lite mer passning eftersom de torkar ut snabbare och behöver jämn vattning. Gödsla en gång, precis när plantan börjar att sätta blommor och baljor.

Hitta gamla bönsorter: Många spännande gamla sorter går att hitta hos bland andra: Föreningen Sesam, Nordgen, Runåbergs fröer, Nordfrö, Kinnekullefrö, Fröbanken, Impecta Fröhandel.

Torkade bönor
Torkade bönor håller i evigheter. Skörda dem först när de är normalstora, sedan kan man lägga ut baljorna på tidningar och plocka ut bönorna när baljorna torkat.

Störbönor ger skörd under flera månader i princip fram tills frosten kommer. Så snart det kommer baljor kan du börja plocka och äta. Till en början ger plantan lite blygsamt på de nedre stänglarna. Men det är bara att plocka och plocka, går de inte åt direkt passar de utmärkt att frysa in.

Annons

Skördas de inte kontinuerligt sätter plantan allt färre baljor. Störbönor finns precis som buskbönor i en mängd olika färger och former. Längden på baljorna kan variera en del, den höga rosenbönan får till exempel upp till 30 cm långa baljor.

Har du gott om plats i köksträdgården finns det oändligt många sorter att testa. Bönor kan också odlas i kruka, det räcker med andra ord med en liten hörna på altanen eller terrassen för att bli självförsörjande på bönor ett bra tag.

Annons