Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Fyll sommarkrukorna med nyanser i rosa och rött

15 jun, 2022 
AvAnna Jeppsson
Entré med sommarkrukor.
Sommarblommor på trappan ger ett välkomnande intryck.
Äntligen är det tid att botanisera bland alla ljuvliga sommarblommor. Fyll varje trappsteg med krukor, frossa i färg och få ett riktigt blomsterhav. Tittgodis både för dig själv och grannarna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fantastiska sommarblommor finns i nästan alla nyanser. Här har vi satsat på varianter som spänner över nästan vitt, ljusrosa och aprikos till korall-, hallonrött och mörkaste vinrött. Minst lika många är de gröna skiftningarna i bladverken.

Se även: Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Se även: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

5 enkla tips för dina sommarkrukor

  • Välj gärna svenskodlade plantor. Det finns massor att välja på och som har hög kvalitet.
  • Köp bra planteringsjord. U-jord för blommande växter i kruka utomhus. Undvik helst ”fem säckar för en hundring”, de innehåller sällan det som krävs för att hungriga sommarplantor ska utvecklas till praktexemplar.
  • Använd helst stora krukor, urnor och lådor. Det kan se futtigt ut i början av säsongen men sommarblommor fyller verkligen ut den plats de får. Större kärl håller fukten längre.
  • Lägg tid på att ansa och klippa bort allt visset. Belöningen blir många nya blommor, stjälkarna växer och bladen känns pigga och fräscha.
  • Samplantera gärna. Är du nybörjare – läs skötselråden på etiketterna eller fråga personalen där du handlar. Samplantera de växter du fastnar för och tycker är fina, du märker snabbt om någon av sorterna ”tar över”. Då är det bara att plantera om. Var då försiktig med rötterna, de är många och långa men tunna och sköra, ofta sammanflätade med plantan bredvid.
Trappa fylld med krukor.
Blomsterhav på trappan. Som små forsar rinner jordreva, murgröna och slideranka nerför trappan, mellan krukor fyllda med färgstark begonia, flitiga Lisa och tvillingsporre. Vissa av växterna är fleråriga, som bägarranka, fuchsia och pelargonen ’Red Pandora’. Det är alltid lika spännande att väcka dem till liv igen efter vinterförvaringen. Nu klipps de ner och planteras om. Efter bara några dagar tittar nya små, ljusgröna skott och blad fram.
Annons
Rosa fuchsia.
Älskade fuchsia med sina färgglada, dansande ballerinor med enkla eller dubbla kjolar. Fuchsia har länge varit en av våra mest populära sommarblommor.

Fuchsia trivs bäst i skuggigt eller halvskuggigt läge

Alla fuchsior, utom de med röda blad, trivs bäst i skugga eller halvskugga och bör inte utsättas för stark sol. Klipp bort frukterna som de får, de är vackra men tar mycket kraft och näring från plantan.

Rosa fuchsia.
Älskade fuchsia med sina färgglada, dansande ballerinor med enkla eller dubbla kjolar. Fuchsia har länge varit en av våra mest populära sommarblommor.

Klipp ner fuchsian på hösten

Till hösten klipper du ner fuchsian till hälften och plockar bort alla blad. Förvaras frostfritt, ljust eller mörkt. Passa på när det varit regnfritt några dagar så att jorden inte är för blöt när den ställs undan, annars finns risk att plantan ruttnar.

Annons

Bägarranka ger medelhavskänsla

Bägarranka, Mandevilla sanderi, tillför trappan lite medelhavskänsla. Har på senare år blivit omåttligt populär. Det är enkelt att ta sticklingar på bägarranka. Dessutom är de små nya plantorna roliga med ett spretigt växtsätt, man vet inte riktigt åt vilket håll det bär. Vill ha sol eller halvskugga, kräver ständigt fuktig jord. Övervintras ljust och frostfritt. Finns även i vitt, rosa och olika nyanser av rött.

Röd pelargon.
Red Pandora.

Red Pandora – en charmig och hög sort

Magnifik är nog det ord som bäst beskriver zonalpelargonen ’Red Pandora’. Får den bara utrymme nog i ensamt majestät, och bra jord runt rötterna, kan den bli uppemot 70–80 cm hög. Växtsättet är ostyrigt och charmigt, kronbladen öppnar sig aldrig helt. Stjälkarna är mycket kraftiga, en förutsättning för att orka hålla de tunga blomklasarna.

Annons
Röd begonia och silvernjurvinda.
Röd begonia och silvernjurvinda.

Röd begonia och silvernjurvinda har blivit trendiga

Klassiskt röd Begonia x hiemalis och silvernjurvinda, Dichondra argentea ’Silver Falls’ planterade i en högblank svartmålad zinkbalja. Enkelt och snyggt! Silvernjurvinda är snabbväxande och mycket användbar säsongsväxt. Med grönsilvriga blad på långa rankor är den perfekt i samplanteringar.

Begonia.
Begonia x hiemalis har blivit trendig igen och är även populär bland de yngre. Det är lätt att förstå varför – den sprider ren och skär glädje med härliga färger och blommor i överflöd.

Utomhus trivs begonian i halvskugga, vill ha näringsrik jord och tycker inte om att stå för blött. Plocka bort vissna blommor så kommer snart nya.

Annons

Tvillingsporren – en klar favorit

Tvillingsporren, Diascia barberae, står i en vid kruka på fot, placerad högst upp på trappan. Svart lyfter verkligen fram de djupt röda blommorna och ljusgröna bladen.

Rosa tvillingsporre.
En rosa tvillingsporre, Diascia barberae, omsluten av jordreva, i fin kontrast till trappans råa yta. Snett bakom skymtar en tuva Sedum ’Lemon Ball’ med spretiga, limegröna blad
Annons

Tips: Ställ krukorna tätt

Ibland är det lättare att sköta om växter om de planteras i separata krukor. Ställer du dem riktigt tätt ser det ut som en enda stor samplantering.

Rosa tvillingsporre.
En rosa tvillingsporre, Diascia barberae, omsluten av jordreva, i fin kontrast till trappans råa yta. Snett bakom skymtar en tuva Sedum ’Lemon Ball’ med spretiga, limegröna blad.
Flitiga Lisa
Blommorna med dubbla kronblad hos flitiga Lisa, Impatiens walleriana, är bedårande och påminner mycket om små söta rosor. Flitiga Lisa trivs bäst i halvskugga, de tunna, spetsiga bladen bränns lätt i för stark sol. Tänk på att hålla jorden fuktig, flitiga Lisa är mycket känslig för torka.
Annons

Flitiga Lisa trivs bäst i halvskugga

Blommorna med dubbla kronblad hos flitiga Lisa, Impatiens walleriana, är bedårande och påminner mycket om små söta rosor. Flitiga Lisa trivs bäst i halvskugga, de tunna, spetsiga bladen bränns lätt i för stark sol. Tänk på att hålla jorden fuktig, flitiga Lisa är mycket känslig för torka.

Annons