Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

7 torktåliga växter – de bästa valen för en lättskött trädgård

20 jul, 2025
author FRANK KIRKEGAARD
FRANK KIRKEGAARD
TT, FRANK KIRKEGAARD
Växter som hamnat fel och inte trivs i torra lägen kan vara en sorglig syn. Välj torktåliga alternativ och använd dig av smarta knep för att få en frodig och spännande trädgård. Samtidigt sparar du på de dyrbara vattendropparna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
9 tips för sommarblommor i utekrukanBrand logo
9 tips för sommarblommor i utekrukan

Att vattna sin trädgård har blivit ett dyrt nöje. Några av de senaste somrarna har varit en prövning för många trädgårdar och inför varje odlingssäsong finns det en undran hur årets blöta kommer att bli. Därför är det bra att vara förberedd på torka och stigande vattenkostnader.

Lyckligtvis finns det ett antal växter som har naturliga förutsättningar att klara sig i brännande sol och med lite vatten. Genom att plantera dem i trädgården kan du få till din egen medelhavsmiljö. Samtidigt slipper du att gå runt och vattna så mycket. Det är vinst både för dig och miljön och du får en fin och frodig trädgård, till och med om sommaren blir torr.

Välj torktåliga växter

Även om det är en vanlig svensk genomsnittssommar finns det platser som är särskilt utsatta. Det gäller till exempel små rabatter på terrassen eller under takutsprånget i söderläge, där jorden ofta är dålig, solen bakar och där det kommer ganska lite nederbörd.

Annons

7 torktåliga växter till din trädgård

  1. Salvia kan vara både en kryddört och prydnadsplanta. Den perenna stäppsalvian ’Caradona’ är en favorit med sina eleganta mörka stänglar.
  2. Kantnepeta är en riktig överlevare och så tacksam att odla. Den har ett buskigt växtsätt med blåvioletta blomstänglar. Blommar in på hösten och är mycket uppskattad av fjärilar.
  3. Klotlök, Allium sphaerocephalon, tycker om vatten på våren, men trivs allra bäst en riktigt torr sommar, när det gröna vissnar ner och själva löken ligger och bakas i solen.
  4. Silverarv växer bra på murar, i stenpartier och på torra slänter och bildar en silverfärgad matta. Vill man inte att den ska ta över behöver man hålla efter den ordentligt.
  5. Syren är både en vacker och robust buske. Den är mycket tålig mot torka när den väl etablerat sig.
  6. Kärleksört är extremt torktålig och lättodlad. Blommar sent ända fram till frosten.
  7. Martorn trivs bäst i en sandig jord. Här kan pålrötterna tränga djupt ner om det blir nödvändigt för att hämta vatten.
  8. Lammöra
  9. Lavendel

Här hjälper det mycket att välja torktåliga alternativ som har en chans att kunna trivas på platsen. På det sätten kan trädgården se frodig ut även en lång och varm sommar. De mest torktåliga perennerna känns igen på att de har suckulenta (tjocka) blad eller små, grå, kompakta eller ludna blad. Detta är nämligen växternas sätt att behålla fukten. Många av de växter som härstammar från Sydeuropa trivs bra i en torr jord med bra dränering. Det gäller till exempel flera av örtkryddorna som timjan, salvia och rosmarin.

Annons

Stora träd lider sällan när det är torka, eftersom de har djupa rötter, men mindre buskar torkar snabbt ut. Bland de mest torkresistenta är häggmispel, fingerört, skäggbuske, buddleja, liguster, blå säckbuske och en.

Få medelhavskänsla

Lavendel är en tålig växt som älskar sol och trivs bäst i torra, väldränerade jordar. Den kräver mycket lite vatten. Tack vare sin förmåga att hantera både hetta och torka passar lavendel utmärkt i soliga lägen och är ett bra val för trädgårdar där bevattning är begränsad.

6 enkla tips för torra jordar

Nepeta, kattmynta runt en stenmur
Nepeta kallas också för kattmynta eftersom katter älskar deras doft.Frank Kirkegaard Hansen
Silverarv vid ett vitt staket
Silverarv växer bra i stenpartier och på torra slänter.TT
  1. Sandiga jordar kan förbättras med kompost.
  2. Värme och blåst i kombination blir som en hårfön och ger en stor vattenförlust för både jord och plantor. Detta kan motverkas av att ordna med mer lä och skugga.
  3. Undvik bar jord som snabbt förlorar fukt när den blir uppvärmd av solen.
  4. Plantera tätt och välj marktäckare eller täck jorden med täckbark eller flis.
  5. Grus är bra till torktåliga växter eftersom det håller plantorna torra om vintern.
  6. Du kan leda vattnet från hustaket ut i trädgården, men det kan krävas ett tillstånd från kom­munen om du gör egna lösningar.
Annons

Torktåliga växter i kruka

Krukodling kräver mycket vattning på grund av plantornas begränsade rotnät. Här hjälper det mycket om du väljer några av de mest torktåliga växterna som timjan, kärleksört och lammöra. Då kan du åka på en förlängd weekendresa under högsommaren och behöver inte vara orolig för att plantorna har vissnat när du kommer hem. Ställ dem eventuellt i skuggan för att vara på den säkra sidan.

Fotnot: Texten är översatt av Anette Frennessen

Annons