Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

Trädgårdsmästare John Taylor: I år är det pionens år – och enkla piontips

29 mar, 2023
author Ellen Forsström
Ellen Forsström
Trädgårdsmästare John Taylor och pioner.
Trädgårdsmästare John Taylor planerar för ‘Julia Rose’ under klätterrosen. Här berättar han om de lättodlade pionerna och ger sina bästa piontips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under frågestunden, som jag avslutar alla mina föreläsningar med, fick jag en fråga härförleden; den kom som en chock. ”Du har inte nämnt pioner. Har du några?”

Se också: John Taylor trädgårdstipsBrand logo
Se också: John Taylor trädgårdstips

Det stämde. Jag hade inte nämnt pioner alls fast jag älskar dem såklart. Med tanke på alla de många och fina pioner som jag har planterat under åren blev jag påmind om att man inte ska ta det lugnt och att gamla meriter snart blir bortglömda.

I Slottsträdgården i Malmö finns ett flertal vackra sorter planterade, till exempel ’Karl Rosenfield’, ’Bowl of Beauty’, ’Duchesse de Nemours’, ’Alba Plena’, ’Sara Bernhardt’ med flera. Pioner bredvid rosor är kanske det lyxigaste som finns bland blommor, så varför inte sätta flera?

Pioner är verkligen lättodlade bara man har en väl-dränerad näringsrik jord i sol till halvskugga. Lätta, sandiga jordar får förbättras med kompost och kommer att kräva bevattning under torra tider. En jord som blir för blöt får dräneras och jordytan höjas.

Öppen rosa pion.
Buskpioner, luktpioner, hybrider. Idag finns ett stort utbud att välja på.

Myten om att pioner inte kan flyttas från plats till plats är gammal. Det har påpekats av många att det går hur bra som helst att flytta pioner bara man vattnar plantorna före flytten som bör ske under hösten. En halvtimme utan fukt liggandes i solen knäcker en pion lätt. Helst ska de inte flyttas under sommaren. Efter flytten kan blomningen avta i ett par år. En inte alltför kväverik gödsel och extra bevattning under de två förs-ta somrarna efter flytten är lösningen för att de ska hämta sig. Myten blev populär – tror jag – just på grund av att folk kanske försökte flytta enorma klumpar vid fel årstid, med misslyckande som resultat.

Annons

På min koloniträdgård finns ett par gamla bondpioner kvar från de tidigare ägarna. De kämpar mot den lätta sandjorden in i livets höst och behöver mycket naturgödsel om det ska bli en framtid för dem. Några enstaka blommor nickar blygsamt fram under sommaren, men märks egentligen inte får jag erkänna.

Rosa pion.
Populära ‘Sarah Bernhardt´, Paeonica lactiflora.

Att ha allt i trädgården är en omöjlighet, men i år ska jag hitta och frossa i nya pioner till rabatterna. Trädpioner finns det däremot ett par stycken redan. I vår trädgård, som vi bara har vårdat sedan 2016, är trädpionerna inte så stora och maffiga som i gamla villaträdgårdar, men blommar gör de ändå. Paeonia daedalus har halvfyllda knallröda blommor. Den är en meter hög nu och blir förhoppningsvis en halv meter till med tiden. Den lilla pionen Paeonia Itho, ’Julia Rose’, ska sitta under klätterrosen Kordes Aloha. ’Julia Rose´ har blommor med körsbärsröd-gul färg som senare blir ljusare krämgult. Den blommar ovanligt länge med massvis av blommor på långa stjälkar.

Enkla tips för pioner

  • Var försiktig med gödning. Får pioner för mycket kväve blommar de inte.
  • Pioner gror bra från fröer. De sås som färska fröer i halvskugga och får inte torka ut. Skydd för smågnagare behövs.
  • Pioner tar tid att visa sig så kasta inte bort krukan de första två åren. Det tar några år för dem att blomma, men resultatet är alltid spännande.
  • Plantera inte för djupt. De små knopparna som kommer på våren ska synas ovan jordytan.
  • Att dyka in i Svenska pionsällskapets hemsida är kanske farligt för plånboken, men är bland det roligaste man kan göra.
Annons