Vårstarta pelargonerna – så lyckas du med dessa enkla steg

Till vänster: Plantering av pelargoner. Till höger: Blommande pelargoner.

Dags att hjälpa pelargonerna att få kraft inför en ny säsong.

Foto: Christina Uhlin / Henrik Montgomery/TT

Mycket ljus, ny näringsrik jord och en uppiggande beskärning. Det är receptet för att få igång pelargonerna efter den långa vintern.

Efter en lång vinter behöver pelargonerna ses över och få hjälp att komma igång.

Många gånger är de rangliga och lite halvvissna efter att ha stått i vinterförvaring någonstans. De behöver beskäras och planteras om i näringsrik jord för att bli kraftiga och orka blomma en hel sommar.

Se också: Ta stickling från pelargon – så gör du!
0:53

Efter reklamen: Se också: Ta stickling från pelargon – så gör du!

(0:53)

Slå på ljud

Ljuset är också avgörande, det får pelargonerna att skjuta nya skott och bli fina. Se till att ställa dina pelargoner så ljust som möjligt utan att de blir brända av vårsolen. Vänta med att ställa ut dem till det säkert är frostfritt både dag och natt.

Gör beskärningen innan du planterar om, då är det enklare att hantera plantan. Börja med att plocka bort allt visset så ser du lättare var du ska klippa.

Pelargoner i krukor.

Foto: Christina Uhlin

Pelargoner är väldigt tåliga och klarar en rejäl nerklippning. Det är bara bra att klippa långt ner – där du klipper sker förgreningen och en planta som får många grenar ända nere från basen blir kompakt och tät.

Titta på grenarna och se var det är lämpligt att beskära. Det ska vara precis ovanför ett nytt litet skott eller en nod – det är ett vilande skottanlag och där kommer en ny gren att växa ut.

Alla pelargoner behöver inte klippas

  • Pelargoner är ett omfattande och brett släkte med väldigt stora skillnader i utseende och växtsätt.
  • Alla pelargoner ska inte beskäras på samma sätt, en del inte alls.
  • De som beskärs som vi visar här är de förädlade sorter som de flesta av oss har. När det gäller vildpelargonerna bör man ta reda på vad som gäller för varje art.
  • Men även för de förädlade pelargonerna är det inget måste att beskära. Man kanske vill ha dem lite vildvuxna. Men har de blivit fula eller för stora behöver de fixas till. Tänk på att varje gren kommer att växa till sig ordentligt under sommaren, en redan lång gren kan alltså få hela pelargonen att till slut tippa.
  • Vill du ta sticklingar är det en annan anledning till att beskära.
Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Beskär så här

Steg 1

En hand pekar på en pelargons stjälkar.

Foto: Christina Uhlin

Längs stjälkarna sitter noder, där det kommer att växa ut nya skott. På pelargoner är de väldigt tydliga.

Steg 2

En hand klipper i en pelargon med en sekatör.

Foto: Christina Uhlin

Klipp strax ovanför noden så det inte bildas stumpar. Finns det ett välriktat nytt skott långt ner kan man klippa ovanför det. Ibland behöver man klippa bort mycket, men pelargonen kommer att ta sig.

Steg 3

Ibland har pelargonerna hunnit börja blomma innan beskärningen. Klipp bort dem – en beskuren pelargon kommer att ge dig så många fler.

Pelargoner och en sekatör ligger på ett bord.

Foto: Christina Uhlin

Plantera om din pelargoner

Efter en hel säsong blir jorden ganska urlakad och ny näringsrik jord gör att pelargonen får en bra nystart. Pelargoner ska ju helst blomma mycket och kräver därför mycket näring kontinuerligt hela sommaren. Doftpelargoner blommar inte så mycket, men de växer vanligtvis rejält och behöver näring av den anledningen.

Steg 1

Pelargon med rötter och jord.

Foto: Christina Uhlin

Lättaste sättet att få ut hela rotklumpen med jord brukar vara att vända på krukan och låta plantan ”falla” ut i handen. Försök få bort så mycket jord som möjligt men var rädd om rötterna.

Steg 2

Jord läggs i en kruka.

Foto: Christina Uhlin

Använd en rengjord kruka, det kan vara samma den stod i tidigare. Pelargoner har inget egentligt behov av stort utrymme. Det ska vara hål i botten så överskottsvatten kan rinna ut. Fyll på med luftig, näringsrik och väldränerad jord. Till exempel pelargonjord på påse eller vanlig blomsterjord.

Steg 3

Pelargon planteras i kruka.

Foto: Christina Uhlin

Sätt plantan ungefär lika djupt som den stod i den förra krukan. Fyll på med jord och tryck till lite lätt – packa inte jorden för hårt. Se till att lämna några centimeter upp till kanten så det inte rinner över när du vattnar.

Steg 4

Pelargon i kruka som vattnas.

Foto: Christina Uhlin

Vattna lätt utan att jorden blir genomblöt. Plantan dricker inte så mycket innan den börjar få nya blad. Ställ pelargonen ljust.