Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

Experten tipsar om bästa alternativet till sjukdomsdrabbade buxbomen: ”Luktar inte illa”

22 sep, 2023
author Ebba S. Dahlman
Ebba S. Dahlman

Den allvarliga svampsjukdom som angriper och dödar buxbom slog hårt mot trädgårdsbranschen för några år sedan.
Allas har pratat med trädgårdsexperten Johanna Nordenskiöld som tipsar om en annan mångsidig trädgårdsväxt – som kan ersätta buxbom.
– Vi har sett stora utmaningar under ganska många år med buxbom som får buxbomssjuka, säger hon.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så gör du egen växtnäring - av matavfallBrand logo
Se också: Så gör du egen växtnäring - av matavfall

Buxbom är en mångsidig och vintergrön trädgårdsväxt, tillika ett populärt alternativ för den som önskar plantera häck, buskar eller formklippta blickfång. Den återfinns ofta i botaniska trädgårdar runtomkring i Sverige och Europa av just den anledningen.

Dessvärre har den så kallade buxbomsjukan utgjort ett stort problem mot växtens framtid, sedan ett drygt decennium tillbaka.

Allas har pratat med trädgårdsexperten Johanna Nordenskiöld, som har mångårig erfarenhet i trädgårdsbranschen och ett brinnande intresse för växter, hållbarhet och biologisk mångfald – för att höra hennes tankar!

Trädgårdsexperten: Bästa alternativet till buxbom

Trädgårdsexperten berättar för oss att det är viktigt att hitta bra likvärdiga alternativ den den sjukdomsdrabbade buxbomen.

En utmaning som andreplatstagaren i kategorin ”Årets bästa marknadsinnovation” vid den storslagna trädgårdsmässan Plantarium Groen-Direkt i Nederländerna 2023 tog sig an med bravur, enligt Johanna.

– Det är en japansk järnek. Sorten är ett väldigt bra alternativ till buxbom, förklarar hon.

Buxbom är en populär häckväxt som är lätt att forma efter önskemål.

Så vet du om dina växter har buxbomsjukan

Den korrekta benämningen på buxbomsjukan, som den heter i folkmun, är buxbomssot (Cylindrocladium buxicola). Det är en allvarlig svampsjukdom som angriper och dödar buxbom.

Annons

Sjukdomen gör så att bladen på plantan vissnar ner och trillar av. Om du misstänker att din planta är drabbad finns det ett enkelt sätt att ställa en diagnos.

Lägg några angripna blad i en plastpåse och se om det bildas vita sporer på undersidan efter en tid. Vita sporer indikerar Cylindrocladium buxicola. Du kan se bilder på svampen på Jordbruksverkets sajt.

Det här är japansk järnek (Ilex crenata)

Johanna menar på att buxbomsjukan har slagit hårt mot samtliga europeiska marknader, det är alltså inte isolerat till Sverige. Hon förtydligar också att branschen skriker efter alternativ och lösningar.

– Vi har sett stora utmaningar under ganska många år med buxbom som får buxbomssjuka, och att nu kunna erbjuda ett väldigt bra alternativ i butik är mycket positivt.

Den specifika sorten av japansk järnek (Ilex crenata) som hon syftar på, och som alltså kammade hem andraplatsen under mässan Plantarium Groen-Direkt, är en sort som heter 'Jenny'.

Johanna arbetar till vardags som kategorichef för Plantagens tre nordiska marknader (Norge, Sverige och Finland), och berättar stolt att den japanska järneken 'Jenny' redan finns i deras sortimentet.

Japansk järnek är en vintergrön buske med vackert glansiga blad.

Fördelar med japansk järnek – i jämförelse med buxbom

Nordenskiöld framhärdar vidare att det dessutom finns fördelar med den japanska järneken, som trumfar buxbom i vissa avseenden.

– Den japanska järneken luktar inte illa, vilket många tycker att buxbom gör. Sorten har väldigt vackra mörkt gröna och lite blanka blad. Jag har stor tro på denna produkt och jag hoppas att många får upp ögonen för den som ett bra alternativ till buxbom, säger hon.

Annons

Om man vill plantera en häck eller en buske av japansk järnek i sin trädgård, ska man dock vara förberedd på att växten kan kräva lite extra kärlek.

– Den är inte riktigt lika härdig som buxbom sett till vindtålighet, och den behöver en god jord. Man lyckas bäst med japansk järnek om man planterar i vindskyddat läge och är noggrann med vattning under etableringstiden, berättar Johanna och fortsätter:

– Jag har sorten 'Jenny' i min egen trädgård. Jag planterade ett lite större klot i våras och plantan frodas och har växt till sig fint under sommaren!

Annons